Siirry sisältöön

Heljä Wallensköld
5.-28.5.2023

Galleria Vanha Kappalaisentalo, Välikatu 13, 06100 Porvoo
Avoinna ti-su klo 10-16. Vapaa pääsy.

Maalaus merkitsee minulle kauneutta – minun täytyy kokea tekemisen viehätys, aihe tulee kuin itsestään, maalaus vie mukanansa. Kauneus on lähtökohta kaikella“.

Heljä Wallensköldin maisemat ovat yhdistelmiä todellisuudesta ja mielenmaisemista. Niin kuin unissa niissä lennetään toisiin todellisuuksiin, tavoittamattomaan mutta silti sielun silmin näkyvään.

Vuonna 1943 syntynyt Heljä Wallensköld haluaa vetää katsojan mukaan tunnelmaan, tunnetiloihinsa. Hän maalaa erilaisia hetkiä, hetkiä, jotka syntyvät itsestään.

Wallensköld maalaa tilaa, toista tilaa, toista todellisuutta – tilaa, jossa laajan maiseman perspektiivi ja mittasuhteet muuttuvat yksityiskohtien myötä. Hän luo kuvitelman toisesta todellisuudesta, katsoja näkee pilvimaailman tai usvan läpi monitasoisen mielen maiseman.

Pilvet luovat jännittävän, joskus ehkä salaperäisen vaikutuksen, määränpää on loitolla, seuraava askel on eteenpäin. Harsomaisuus, dramatiikka, kuvitelma toisesta todellisuudesta, näystä, näkymaailmasta avautuu unimaisen maiseman takaa, kätkee salaisuuden.

Pilvi, usva teemat ovat kaukaisia ja samaan aikaan niin lähellä. “Maalauksessani on paljon viestejä, tuntematon, sitä ei ole -tulevaisuudesta ei tietoa. Tunnelma on tärkeä; kaukainen ja läheinen ovat läsnä molemmat “.