Hoppa till innehåll

Heljä Wallensköld
5-28.5.2023

Galleri Gamla Kaplansgården, Mellangatan 13, 06100 Borgå
Öppet tis-sön kl. 10-16. Fritt inträde.

För mig innebär målning skönhet – jag måste känna skapandets tjusning, motivet kommer som av sig självt, målningen drar med sig. Skönheten är utgångspunkten för allt.

Heljä Wallenskölds landskap är sammanställningar av verkligheten och sinneslandskap. Liksom i drömmar flyger man i dem till andra verkligheter, till det som är onåbart men ändå synligt för ens inre syn.

Heljä Wallensköld, född 1943, vill dra betraktaren med in i stämningen, i sina känslotillstånd. Hon målar olika stunder, stunder som uppstår av sig själva.

Wallensköld målar rum, ett annat rum, en annan verklighet – ett rum där det stora landskapets perspektiv och proportioner förändras i och med detaljer. Hon skapar en föreställning om en annan verklighet, betraktaren ser ett mångskiktat sinneslandskap genom moln eller dimma.

Molnen skapar ett spännande, ibland kanske gåtfullt intryck, målet ligger på avstånd, nästa steg är framåt. Något slöjaktigt, dramatiskt, en föreställning om en annan verklighet, syn, öppnar sig bakom ett drömliknande landskap, döljer en hemlighet.

Moln, dimma, teman är avlägsna och samtidigt så nära. ”I mina målningar finns många budskap, det okända, det finns inte – ingen aning om framtiden. Stämningen är viktig; nära och fjärran är båda närvarande.”