Siirry sisältöön


Muutama vuosi sitten kesäkuumalla ollessani Roomassa näin katutaiteilijan työssään. Hän esitti ja toteutti ilmassa leijuvaa Aladdinin taikalampun henkeä niin uskomattoman hämmentävällä tavalla, että hetken olin sadussa mukana: uskoin hänen oikeasti kykenevän vastustamaan painovoimaa. Se jäi lähtemättömästi mieleeni hetkestä, jolloin havainto, fakta, jonkin uskominen ja aineettomuus sulautuivat yhteen. Toisaalta mietin myös ehkä saaneeni auringonpistoksen ja näkeväni näkyjä.

”TOISAALTA” – näyttelykokonaisuuden teemassa pohdin jonkin tapahtuman tai tilanteen synnyttämää, kahta samanaikaista, mutta keskenään erilaista tilakokemusta. Elämän eri tilanteissa on yleensä paitsi faktisesti ja kokemuksellisesti tässä, mutta samanaikaisesti voi olla myös toisaalla. Siellä, missä ajatukset irtautuvat totutusta. Tuo hetki on häilyvä ja läpikuultava, mutta kokemus ja muisto siitä pysyvä.

Jos jotain on paljon tai se liikehtii toistuvasti, siitä tulee tehokas ja voimakas suunta toisaalle. Se saa joko energiseksi tai kaipaamaan vastakohtaansa eli pysähtymistä.

Työskentelyni tavoitteena on sovittaa yhteen nämä ulkoisen ja sisäisen tilan ajalliset olemukset, lempeästi risteävä, jatkuva liike todellisuuden ja metafyysisen välillä.

Videot olen toteuttanut älypuhelimella käsivaralla kuvaamalla ja maallikkoeditoinnilla, millä korostan nykytodellisuudelle tyypillistä liikkuvaa hetkellisyyttä. Abstraktien maalausten ja piirustusten avulla haikailen enemmän ajoittaista tarvetta hiljaisuuteen ja aineettomuuteen.

Galleria Vanha Kappalaisentalo
16.2.-24.3.2024 ti-su klo 10-16.
Vapaa pääsy.