Hoppa till innehåll

Från en annan sida

Sirkka Tapio
16.2-24.3.2024

För några år sedan när jag var i Rom i sommarhettan såg jag en gatukonstnär i sitt arbete. Konstnären uppträdde som anden i Aladdins lampa vilken svävade i luften på ett så otroligt förvillande sätt, att för en stund var jag med i sagan: jag trodde att konstnären på riktigt kunde trotsa tyngdkraften. Denna stund etsade sig fast i mitt minne som en stund då något man observerar, fakta, något man tror och det immateriella smälter samman.

I utställningshelheten ”Från en annan sida” funderar jag på två upplevelser som sker samtidigt men är olika. I olika situationer i livet är man oftast de facto här, men samtidigt kan man också vara någon annanstans. Den stunden är flyktig och transparent, men erfarenheten och minnet av den är bestående.

Om det finns mycket av något eller det ständigt rör på sig, uppstår en effektiv och kraftig riktning åt ett annat håll. Det får en antingen att bli energisk eller att längta efter dess motsats, alltså att stanna upp.

Målet med mitt arbete är att jämka samman dessa tidsmässiga väsen i det yttre och det inre, den milt korsgående, ständiga rörelsen mellan verkligheten och det metafysiska.

Jag har filmat videorna med smarttelefon på fri hand, vilket framhäver den rörliga flyktighet som är typisk för dagens verklighet. Med abstrakta målningar och teckningar längtar jag mera efter det tidvis förekommande behovet av tystnad och det immateriella.

Galleri Gamla Kaplansgården
16.2-24.3.2024 tis-sön kl. 10-16.
Fritt inträde.