Siirry sisältöön

Kaupunginhallitus käsittelee sopimusta Tolkkisten vetylaitoksen etenemisestä

Porvoon kaupunki ja Plug Power ovat neuvotelleet asemakaavamuutoksen käynnistämisestä ja tontin varaamisesta vetylaitosta varten Tolkkisissa Merilinja-nimisen kadun päässä. Kaupunginhallitus käsittelee asiasta laadittavaa sopimusta kokouksessaan 22. huhtikuuta.

Plug Power, havainnekuva.

– Neuvottelut ovat nyt edenneet siihen vaiheeseen, että yhtiön kanssa olisi tarkoitus allekirjoittaa sopimus asemakaavamuutoksen käynnistämisestä, kustannusten jaosta sekä tontin varaamisesta Plug Powerille, vt. kaupunginjohtaja Fredrick von Schoultz kertoo.

Alueen voimassa oleva asemakaava ei mahdollista hanketta eli alueen asemakaavaa tulee muuttaa. Asemakaavatyö (Tolkkisten vetylaitos, AK 567) kuuluu kaupungin kaavoitusohjelmaan 2024. Tavoitteena on, että kaava valmistuisi vuoden 2025 aikana. Kaupunki vastaa kaavatyön etenemisestä ja Plug Power kaavan valmistelusta ja mahdollisista selvityksistä.

Kaupunki omistaa noin 7,5 hehtaaria suuren maa-alueen. Sopimuksella alue varataan Plug Powerille viideksi vuodeksi. Asemakaavan valmistuttua, Plug Power vuokraa alueen 30 vuodeksi markkinahintaan.

Plug Power on omalta osaltaan ilmoittanut hyväksyvänsä sopimuksen ja aikoo järjestää Porvoossa yleisötilaisuuden lähialueen asukkaille ja muille hankkeesta kiinnostuneille touko-kesäkuun aikana.

– Kyseessä on merkittävä investointi vihreän vedyn tuotantoon, joka sopii Porvoon tavoitteisin. Asemakaavaprosessiin kuuluu monivaiheinen eteneminen, jossa asukkailla ja muilla sidosryhmillä on mahdollisuus ottaa kantaa kaavaan, von Schoultz muistuttaa.