Siirry sisältöön

Lintuinfluenssaan varaudutaan Porvoossa – siipikarjan ja kesylintujen ulkonapitokielto jatkuu toukokuun loppuun

Lintujen kevätmuutto lähestyy. Siipikarjan ja muiden kesylintujen jokakeväinen ulkonapitokielto astui voimaan helmikuun 8. päivä ja jatkuu perjantaihin 31. toukokuuta 2024 asti.

Porvoon kaupungin tunnus.

Ulkonapitokielto suojaa siipikarjaa ja muita kotieläiminä pidettäviä lintuja lintuinfluenssalta lintujen kevätmuuton aikaan. Käytäntö suojaa lintuja myös muilta tarttuvilta taudeilta, kuten Newcastlen taudilta tai salmonellalta.

Lintuinfluenssaa tavattiin Porvoossa yksittäistapauksina kesällä 2023

Suomessa todettiin viime vuonna useita lintuinfluenssatapauksia ympäri maata, mukaan lukien myös lokkien massakuolemia. Euroopassa korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa korkeapatogeenista lintuinfluenssaa esiintyy edelleen laajasti. Pohjoismaista Ruotsissa ja Tanskassa todettiin korkeapatogeenista lintuinfluenssaa siipikarjatiloilla juuri tammikuussa 2024.
Porvoossa lintuinfluenssaa on löytynyt yksittäisistä linnuista ensimmäisen kerran kesällä 2023.

Ilmoittamisvelvollisuus


Jos luonnonvaraisissa linnuissa huomataan joukkokuolleisuutta, tulee asiasta ilmoittaa kaupungineläinlääkärille.

Merkittävän kuolleisuuden alarajat ovat eri lintulajeissa seuraavat:

  • Yksi petolintu (kuten haukat)
  • enemmän kuin yksi joutsen
  • enemmän kuin viisi muuta vesilintua (kuten lokit)
  • enemmän kuin kymmenen muuta lintua (kuten pikkulinnut)
    Jos siipikarjassa huomataan lintuinfluenssaan viittaavia oireita, lisääntynyttä kuolleisuutta tai veden ja rehun kulutuksen tai tuotannon laskua, asiasta tulee ilmoittaa heti kaupungineläinlääkärille. Virkaeläinlääkäri lähettää tarvittaessa näytteitä Ruokavirastoon tutkittavaksi.

Porvoon kaupunki järjestää epidemiatoimiin osallistuvalle henkilöstölle koulutusta mahdolliseen lintuinfluenssaepidemiaan varautumiseksi.