Siirry sisältöön

Runeberg-päivän juhlinta aloitetaan jo ennakkoon Runeberg-kodissa ja sunnuntain konsertilla

Runoilija Johan Ludvig Runebergin syntymän 220-vuotispäivän juhlinta aloitetaan tänä vuonna jo syntymäpäivää edeltävänä viikonloppuna lapsiperheille ja teemaan sopivalla askartelupajalla ja sunnuntaina 4. helmikuuta kulttuuritalo Grandissa esitettävällä klassisella laulusarjalla runebergiläiseen tyyliin.

Koe Runeberg -tunnus.

Helmikuun 5. päivänä jaetaan myös lastenkirjallisuuden Runeberg Junior -kirjallisuuspalkinto sekä kaunokirjallisuuden Runeberg-palkinto. Molemmat palkintotilaisuudet järjestetään Porvoon pääkirjastossa: Runeberg Junior aamupäivällä klo 10 ja Runeberg-palkinto klo 17 kaikille avoimessa tilaisuudessa.

Wanhan krenatöörin kaipaus ennakkoesityksenä porvoolaisille

Kello 15 alkava konsertti, Wanhan krenatöörin kaipaus, on maksuton eikä vaadi ennakkovarauksia.
– Esityksen ensi-ilta on Runebergin päivänä Helsingin Aleksanterin teatterissa, mutta porvoolaisilla on nyt oivallinen mahdollisuus nähdä esitys ennakkona Grandissa sunnuntaina 4. helmikuuta klo 15. Esitykseen on vapaa pääsy eikä tarvitse varata paikkoja etukäteen, kulttuurituottaja Thomas Weissman kertoo.
Laulut kertovat Suomen sodan (1808–09) veteraanista, joka kaipaa poisnukkunutta puolisoaan ja maailmalle lähtenyttä lastaan. Laulusarjan runot ja sävelet ovat uusia, mutta nostavat kunnioittavasti hattua Runebergin runoudelle ja uralle. Teos lainaa osia Paavo Cajanderin suomentamista Vänrikki Stoolin tarinoista.

Esityksen on kirjoittanut ja ohjannut porvoolainen näyttelijä ja laulaja Ari-Matti Hedman, musiikin on säveltänyt Jukka Nykänen. Lavalla nähdään pianisti Henrik Wikström ja laulaja Ilkka Hämäläinen.
Runebergin päivän perinteinen soihtukulkue kulkee kansallisrunoilijan muistomerkkien kautta kotimuseolle.

Perinteinen ja tunnelmallinen soihtukulkue lähtee Porvoon VPK:n talolta klo 17.20. Kulkueen reitti kulkee Runebergin haudan kautta Runebergin puistoon ja sieltä J.L. Runebergin kotimuseolle. Runebergskören BSB, esiintyy soihtukulkueen reitillä kahdesti sekä Runebergin patsaan kohdalla että Runebergin kotimuseon edustalla.

Reitin kohokohdat ovat Runebergin patsaan luona klo 18 ja Runebergin kotimuseon kohdalla klo 18.15, missä Runebergskören BSB esiintyy kuorolaululla.

Soihtukulkueen aikataulu:

  • klo 17.20 Lähtö VPK-talolta, Kirkkokatu 2
  • klo 18.00 Kuorolaulua, Runebergin puisto.
  • klo 18.15 Kuorolaulua, Runebergin kotimuseo.

Soihtukulkueen järjestää Porvoon VPK ja Runebergskören BSB, yhteistyössä Porvoon kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa.

Kotimuseo kutsuu kaikkia tervetulleeksi nauttimaan juhlatunnelmasta Runebergin päivänä

Runebergin päivän juhlinnat huipentuvat J. L. Runebergin kodissa maanantaina 5. helmikuuta. Museo on juhlapäivänä auki tavallista pidempään klo 10–20 ja museoon on silloin vapaa pääsy kaikille.
Runebergin kodissa on myös päivään liittyen paljon muuta aiheiseen liittyvää ohjelmaa.
Lauantaina 3. helmikuuta klo 10–14 museon pajatilassa järjestetään avoin ja maksuton Pikku lintunen -niminen Runo ja kuvapaja lapsiperheille. Runeberg piti linnuista. Niinpä hän kirjoitti myös linturunoja. Pajassa teemme lintuaiheisia haitarikirjoja. Pajaa ohjaa kirjailija ja kuvittaja Filippa Hella. Yleisöopastuksiin voi osallistua la-ma 3.2.-5.2, suomenkielinen opastus pidetään klo 14 ja ruotsinkielinen klo 13.

Runebergin päivänä klo 11 kotimuseossa on luvassa yhteislaulutempaus. Tilaisuudessa lauletaan sekä suomen- että ruotsinkielisiä lauluja yhdessä laulunjohtajan ja pianistin kanssa.
– Kannustamme kaikkia mukaan yhteislauluun matalalla kynnyksellä ja on täysin ok tulla paikan päälle myös vain seuraamaan. Ohjelmassa on paitsi Runebergin runoja, myös muita tuttuja ikivihreitä, kertoo kotimuseon yleisötyövastaava Laura Svärd.

Runebergin torttuja 500 ensimmäiselle kävijälle Runebergin päivänä

Juhlapäivänä 5. helmikuuta kotimuseon sisäpihalla on tarjolla lämmintä mehua ja Runebergin torttuja 500 ensimmäiselle kävijälle Runebergin päivänä. Tarjoilu alkaa ennen soihtukulkueen saapumista klo 16.


Runebergin päivän ohjelmaa helmikuussa 2024:

  • La 3.2. klo 10–14 Pikku lintunen – Runo- ja kuvapaja lapsiperheille, maksuton. Runebergin kotimuseo. 3.2–5.2 Yleisöopastuksia klo 13 ruotsiksi ja klo 14 suomeksi.
  • Su 4.2. klo 15 Wanhan Krenatöörin Kaipaus, ennakkoesitys. Vapaa pääsy. Kulttuuritalo Grand.
  • Ma 5.2. klo 10 Runeberg Junior -palkintojakotilaisuus. Porvoon pääkirjasto.
  • Ma 5.2. klo 11 Yhteislaulutilaisuus, maksuton. Runebergin kotimuseo.
  • Ma 5.2. klo 16 Torttujakelu 500 ensimmäiselle. Runebergin kotimuseo
  • Ma 5.2. klo 17 Runeberg-kirjallisuuspalkinnon jakotilaisuus, Porvoon pääkirjasto.
  • Ma 5.2. klo 18 Soihtukulkue ja kuorolaulua Runebergin puistossa.