Hoppa till innehåll

Runebergsdagen börjar firas redan på förhand i Runebergshemmet och med en konsert på söndagen

Firandet av skalden Johan Ludvig Runebergs födelse för 220 år sedan inleds i år redan veckoslutet före födelsedagen med en pysselverkstad för barnfamiljer med passande tema och med en klassisk sångserie i Runebergs stil i Kulturhuset Grand söndagen den 4 februari.

Koe Runeberg -tunnus.

Den 5 februari delas också två litteraturpris ut; priset Runeberg Junior i barnlitteratur och Runebergspriset i skönlitteratur. Båda priserna delas ut i Borgå stadsbibliotek, Runeberg Junior på förmiddagen kl. 10 och Runebergspriset kl. 17 vid en prisutdelning som är öppen för alla.

Wanhan krenatöörin kaipaus som förhandsvisning för Borgåbor

Konserten Wanhan krenatöörin kaipaus, som börjar kl. 15, är avgiftsfri och kräver ingen förhandsreservering.
– Föreställningens premiär är på Runebergsdagen i Alexandersteatern i Helsingfors, men Borgåborna har nu en ypperlig chans att se föreställningen som förhandsvisning på Grand söndagen den 4 februari kl. 15. Det är fritt inträde och man behöver inte reservera platser på förhand, säger kulturproducent Thomas Weissman.

Sångerna berättar om en veteran från Finska kriget (1808–09) som saknar sin avlidna hustru och sitt barn som rest ut i världen. Dikterna och tonerna i sångserien är nya, men lyfter respektfullt på hatten åt Runebergs poesi och karriär. Verket lånar stycken ur Fänrik Ståls sägner, översatt till finska av Paavo Cajander.

Föreställningen är skriven och regisserad av skådespelaren och sångaren Ari-Matti Hedman från Borgå, musiken har komponerats av Jukka Nykänen. På scenen uppträder pianisten Henrik Wikström och sångaren Ilkka Hämäläinen.

Runebergsdagens traditionella fackeltåg går via nationalskaldens minnesmärken till hemmuseet

Det traditionella och stämningsfulla fackeltåget startar från Borgå FBK:s brandkårshus kl. 17.20. Rutten för fackeltåget går via Runebergs grav till Runebergsesplanaden och därifrån till J.L. Runebergs hemmuseum. Runebergskören BSB uppträder två gånger under rutten, både vid Runebergs staty och framför Runebergs hem.
Ruttens höjdpunkter är vid Runebergs staty kl. 18 och vid Runebergs hem kl. 18.15, där Runebergskören BSB utträder med sång.

Tider för fackeltåget:

 • kl. 17.20 Start från brandkårshuset, Kyrkogatan 2
 • kl. 18.00 Körsång, Runebergsesplanaden
 • kl. 18.15 Körsång, Runebergs hemmuseum

Fackeltåget ordnas av Borgå FBK och Runebergskören BSB i samarbete med Borgå stads kulturtjänster.

Hemmuseet inbjuder alla att komma och njuta av den festliga stämningen på Runebergsdagen

Runebergsdagens festligheter kulminerar i J.L. Runebergs hem måndagen den 5 februari. Museet har längre öppethållningstider under festdagen, kl. 10–20, och det är fritt inträde för alla.
I Runebergs hem ordnas också mycket annat program i anslutning till temat.

Lördagen den 3 februari kl. 10–14 ordnas i museets verkstad den öppna och avgiftsfria dikt- och bildverkstaden Lilla fågel för barnfamiljer. Runeberg tyckte om fåglar och han skrev också fågeldikter. I verkstaden görs dragspelsböcker med fågeltema. Verkstaden leds av författare och illustratör Filippa Hella. Allmänna guidningar ordnas lördag till måndag 3.2–5.2, på svenska kl. 13 och på finska kl. 14.
På Runebergsdagen ordnas allsång i Runebergs hem kl. 11. Då sjunger vi sånger på finska och svenska tillsammans med en sångledare och en pianist.

– Vi uppmuntrar alla att komma med på allsång med låg tröskel, och det går bra att komma med också bara för att lyssna. På programmet står förutom Runebergs dikter också andra bekanta evergreens, berättar Laura Svärd som är ansvarig för hemmuseets publikarbete.

Runebergstårta för de 500 första besökarna under Runebergsdagen

Festdagen till ära finns det varm saft och Runebergstårtor på hemmuseets innergård för de 500 första besökarna under Runebergsdagen den 5 februari. Serveringen börjar kl. 16 innan fackeltåget anländer.

Runebergsdagens program i februari 2024

 • Lördag 3.2 kl. 10–14 Lilla fågel – Dikt- och bildverkstad för barnfamiljer, avgiftsfri. Runebergs hemmuseum.
 • 3.2–5.2 Allmänna guidningar, på svenska kl. 13 och på finska kl. 14.
 • Söndag 4.2 kl. 15 Wanhan Krenatöörin Kaipaus, förhandsvisning. Fritt inträde. Kulturhuset Grand.
 • Måndag 5.2 kl. 10 Utdelning av Runeberg Junior. Borgå stadsbibliotek.
 • Måndag 5.2 kl. 11 Allsång, avgiftsfri. Runebergs hemmuseum.
 • Måndag 5.2 kl. 16 Utdelning av Runebergstårtor till de 500 första. Runebergs hemmuseum.
 • Måndag 5.2 kl. 17 Utdelning av Runebergspriset, Borgå huvudbibliotek.
 • Måndag 5.2 kl. 18 Fackeltåg och körsång i Runebergsesplanaden.