Siirry sisältöön

Lasten valtiopäivätanssiaiset

Kaupunginjohtaja kutsuu vuosittain kaikki Porvoon 3.-luokkalaiset yhteisiin juhliin. Lasten tanssiaisia on tanssittu Porvoossa siitä lähtien, kun kaupungissa juhlittiin Porvoon valtiopäivien 200-vuotis juhlavuotta vuonna 2009. Tapahtuman on osa Porvoon kaupungin Kulttuuripolkua.

Miksi juhlimme?

Toisin kuin monessa muussa kaupungissa Porvoossa ei ole valittu itsenäisyyspäivää koululaisten tanssiaisten ajankohdaksi. Sen sijaan Porvoo halusi tuoda esille kaupungin omaa historiaa. Lasten tanssiaisten esikuvana toimii Porvoon valtiopäivien yhteydessä vuonna 1809 järjestetyt tanssiaiset. Lasten tanssiaiset järjestetään koulupäivän yhteydessä osana kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelma Kulttuuripolkua.

Lähemmäs 700 henkilöä osallistuu tapahtumaan, kun yli 600 oppilasta sekä opettajia ja koulunkäyntiavustajia osallistuu yhteiseen juhlaan.

Tapahtuman tuottaa kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä Porvoon museon kanssa, joka osallistuu tapahtuman suunnitteluun ja järjestää kouluille valtiopäiväaiheisia luentoja. Tapahtumassa mukana myös musiikkiopiston ja nuorisopalveluiden henkilökuntaa.

Mitä tanssiaisissa tapahtuu?

Kaupunginjohtaja yhdessä kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Mikaela Nylanderin kanssa ottavat vieraat vastaan. Juhlinta alkaa kaupunginjohtajan puheella.

Juhlaväki jaetaan kolmeen eri ryhmään, jotka vuorotellen siirtyvät tapahtumapisteestä toiseen: tanssi, tarjoilu ja katsomo. Opettajien johdolla oppilaat ovat harjoitelleet seuraavia tansseja: Poloneesi, Kehruuvalssi, Kikapoo, Letkajenkka, Valssi, Kikari, Hamborg sekstur, Pas D’Espange. Tapahtumassa tanssitaan liveorkesterin tahtiin.

Tapahtuman henkilökunta koostuu kulttuuripalveluiden ja nuorisopalveluiden työntekijöistä. Lavalla nähdään muun muassa Porvoon museon henkilökuntaa sekä Musiikkiopiston opettajia ja opiskelijoita.

Miten tanssiaisiin pukeudutaan?

Lasten tanssiaisissa pääosassa ovat tanssit ja iloinen juhlamieli, eivätkä vaatteet. Juhliin pukeudutaan niin sanottuihin tavallisiin juhlavaatteisiin, joita pitää muissa koulun juhlissa tai perhejuhlissa. Koska parketti on liukas ja tanssit vauhdikkaita ovat sisäkengät pakollisia. Kompastumisten välttämiseksi on pitkiä helmoja hyvä välttää. Kotona tehdyt kampaukset ovat tervetulleita. Aikuiset voivat noudattaa samaa pukukoodia.

Lapseni osallistuu tapahtumaan. Pääsenkö yleisöksi?

Lasten tanssiaisiin ei valitettavasti ole yleisöpaikkoja. Syy tähän on se, että tapahtumaan ei osallistujien (koulujen) ja henkilökunnan lisäksi mahdu yleisöä.

Lasten tanssiaiset 2024

Opettajien tanssiharjoitukset

Opettajien tanssiharjoitukset järjestetään tammikuussa maanantaina 22 ja tiistaina 23, AE koululla, klo 14.30-16.00.

Suosittelemme, että jokaisesta koulusta osallistuu vähintään yksi opettaja jompanakumpana päivänä.

Ilmoittautuminen tapahtumaan

Koulut voivat ilmoittautua Lasten valtiopäivätanssiaisiin 1.-16. helmikuuta sähköisen lomakkeen kautta. Ilmoittautumisesta vastaa koulujen nimeämät yhteyshenkilöt.

Tukea opetukseen Porvoon museolta

Porvoon museo tarjoaa kouluille ilmaisia valtiopäiväaiheisia luentoja.

Tiedustelut:
Hannele Tenhovuori, museolehtori, hannele.tenhovuori@porvoonmuseo.fi, 040 543 5424

Opetusvideoista tukea tanssiharjoituksiin

Tueksi tanssiharjoituksiin kouluissa, tuotti kulttuuripalvelut syksyllä 2021 kahdeksan opetusvideota yhteistyössä Porvoon Kansantanssijat ry:n kanssa. Videot ovat kaikille avoimia ja löytyvät kaupungin YouTube-tililtä.

Miira Holländer

Kulttuurituottaja, Lapset ja nuoret