Hoppa till innehåll

Barnens lantdagsbal

Stadsdirektören bjuder årligen in alla tredjeklassister i Borgå till en gemensam fest. Barnens lantdagsbal har ordnas sedan år 2009, då staden firade 200 år sedan Borgå lantadag.

Se den strömmande videon från Barnens bal 2022

Varför firar vi?

I motsats till flera andra städer valde Borgå inte självständighetsdagen som tidpunkt för festen och balen för barn utan valde att istället lyfta fram något som är unikt för Borgås historia. Barnens bal utgår från balen som ordnades i samband med Borgå lantdag den 28 mars år 1809. Evenemanget ordnas i samband med skoldagen som en del av stadens plan för kulturfostran Kultis.

Över 700 personer samlas i Idrottshallen när elever, lärare och skolgångsbiträden deltar i den gemensamma festen.

Evenemanget produceras av Borgå stads kulturtjänster i samarbete med Borgå museum, som deltar i planeringen av evenemanget och ordnar föreläsningar med lantdagstema för skolorna.

Vad sker under festen?

Deltagarna börjar anlända från kl. 11.30. Festligheterna börjar kl. 12.

Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula och stadsfullmäktiges ordförande Mikaela Nylander bemöter gästerna vis ankomst. Festen inleds sedan med välkomstord av stadsdirektören.

Under ledning av sina lärare övar eleverna på förhand på följande danser: Polonäs, Mignon, Cicapo, Letkajenkka, Vals, Kikari, Hamborg sextur, Pas d’Espange. Under festen delas eleverna upp i tre grupper som turvis cirkulerar mellan de olika aktiviterna på festen: dans, servering och läktare/publik. På evenemanget dansas det till en liveorkester.

Evenemangets personal består av kulturtjänsters och ungdomstjänsterna personal. På scenen ser vi bland annat personal från Borgå museum samt lärare och elever från Borgånejdens musikinstitut.

Hur klär man sig för bal?

Under balen står de roliga danserna och de glada humören i huvudroll – inte kläderna. För festen klär barnen sig som de skulle klä sig på övriga fester i skolsammanhang. Hemgjorda frisyrer är lämpliga. Eftersom parketten är hal och danserna är snabba bör alla använda inneskor.

Flickor får gärna klä sig i klänning eller kjol med fladdrande fåll. Kjolen kan vara kort eller lång men det lönar sig att beakta att kavaljeren lätt kan snubbla på mycket långa och stora fållar.

Pojkar får gärna klä sig i ljus skjorta, mörka byxor och slips eller fluga. Ovanpå skjortan kan man också ha en väst eller kostymjacka ifall man hittar en sådan hemma.

Den medföljande skolpersonalen kan följa samma klädkod.

Mitt barn deltar i evenemanget. Kan jag delta som publik?

Det finns tyvärr inga publikplatser till evenemanget. Orsaken är att det inte ryms med publik.

Barnens bal år 2022

Info för skolorna

Lärarnas dansövningar

Lärarnas dansövningar ordnas 24. januari och 25. januari kl. 15.30-17.00 på scenen i AE-skolans matsal. Vi rekommenderar att minst en lärare per skola deltar någondera dag. Övningarna leds av Erja Askolin. Anmäl dig senast 20 januari.

Lärarnas dansövningar inhiberades år 2022 på grund av coronapandemin.

Anmälan till evenemanget

Skolorna kan anmäla sig till evenemanget 1-28 februari via ett elektroniskt formulär. För anmälan ansvarar skolans kontaktperson.

Anmälan till evenemanget har stängt.

Stöd i undervisningen av Borgå museum

Borgå museum erbjuder konstadsfria lantdagsrelaterade föreläsningar till skolorna.

Förfrågningar:
Hannele Tenhovuori, museilektor, hannele.tenhovuori@porvoonmuseo.fi, 040 543 5424

Övningsvideon

Som stöd för dansövningarna i skolorna producerade kulturtjänsterna åtta nya övningsvideon i samarbete med Porvoon Kansantanssijat ry. Videona är öppna för alla och finns publicerade på stadens YouTube-kanal.

Miira Holländer

Kulturkoordinator