Siirry sisältöön

Lasten tanssiaiset: Tietoa kouluille

Kaupunginjohtaja kutsuu vuosittain kaikki Porvoon 3.-luokkalaiset yhteisiin juhliin. Lasten tanssiaisia on tanssittu Porvoossa siitä lähtien, kun kaupungissa juhlittiin Porvoon valtiopäivien 200-vuotis juhlavuotta vuonna 2009. Tapahtuman tuottaa Porvoon kaupungin kulttuuripalvelut osana Kulttuuripolkua.

Koulujen odotetaan lukevan tälle sivulle kootun tiedon ennen osallistumista tapahtumaan.

Ennen tapahtumaa

Ilmoita koulusi tapahtumaan

Koulut voivat ilmoittautua tapahtumaan 30. syyskuuta asti. Koulun tulee samalla nimetä yhteyshenkilö, joka vastaa koulun ja kulttuuripalveluiden välisestä viestinnästä ja välittää tietoa tapahtumasta kouluun ja koteihin.

Ilmoittautumisen yhteydessä pyydämme teiltä seuraavia tietoja

  • Oppilaiden määrä
  • Opettajien määrä
  • Koulukyydit
  • Erityisruokavaliot
  • Osallistuuko koulultanne oppialta, joilla on kuvauskielto
  • Kiinnostaako teitä osallistua opettajien tanssiharjoituksiin

Tukea tanssien opetteluun

Tapahtumassa tanssitaan seuraavia tansseja: Poloneesi, Kikari, Kehruuvalssi, Kikapoo, Pas d’ Espagne, Hamborg sextur, Letkajenkka ja Valssi.

Opettajille järjestetään tammikuussa tanssiharjoitukset, joita johtaa Erja Askolin. Osallistuminen on vapaaehtoista. Erja ohjaa tansseja myös itse tapahtumassa, eli tanssien osaamista ulkoa ei tarvitse jännittää.

Tueksi harjoituksiin löytyy myös Porvoon kansantanssijoiden kanssa kuvatut videot.

Tilaa luento Porvoon museolta

Porvoon museo tarjoaa kouluille ilmaisia valtiopäiväaiheisia luentoja. Varatkaa luento hyvissä ajoin.

Tiedustelut:
Hannele Tenhovuori, museolehtori, hannele.tenhovuori@porvoonmuseo.fi, 040 543 5424

Kutsu

Näyttäkää videokutsu luokassa 2-4 viikkoa ennen tapahtumaa.

Askarteluohjeet (PDF)

Liitteestä löydätte ohjeet vapaaehtoiseen oheispuuhaan, eli viuhkan ja kunniamerkin askarteluun.

Vinkki: Kenraaliharjoitukset koululla

Koska Urheiluhallissa ei ole tilaa yleisölle, kutsuu osa kouluista oppilaiden perheet koululle katsomaan kenraaliharjoituksia.

Tietoa koteihin

Vinkatkaa koteihin sivusta porvoo.fi/lasten-tanssiaiset. Sieltä perheet löytävät heille suunnattua tietoa tapahtumasta ja linkin tapahtuman livestriimiin, joka on katsottavissa myös jälkeenpäin. Koska tapahtumassa on lapsia joita koskee kuvauskielto, kuvaa livestriimi ainoastaan yleiskuvia.

Tapahtumassa

Koulujen aikataulut (PDF-tiedosto)

Koulunne osallistuminen tanssiaisiin on osa isoa palapeliä. Tanssiaisissa koulunne seuraa teille tehtyä aikataulua ja siirtymisjärjestystä. Ohessa olevasta taulukosta selviää mihin aikaan bussinne lähtee koululta, mitä teette missäkin järjestyksessä, milloin teidän odotetaan siirtyvän kohti naulakkoa ja milloin bussinne lähtee.

Valmis aikataulu julkaistaan tähän.

Tapahtuman kulku

Saapuminen
Koulut saapuvat tapahtumaan porrastetusti klo 11.30–11.50, jolloin liikutaan seuraavasti:
Bussi > Pääovet > Alasalin naulakko > Juhlasali

Takit ja ulkokengät jätetään saapuessa alasaliin, koulullenne nimettyyn naulakkoon. Vaihtakaa samalla sisäkengät/tossut jalkaan.

Ennen juhlasaliin astumista teidät vastaanottaa kaupunginjohtaja ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kätellen. Jos ei halua kätellä, voi heitä tervehtiä niiaten tai kumartaen.

Juhlan virallista alkamista odotellessa, tanssitaan yhdessä poloneesia.

Juhlan kulku
Tapahtuman juontajina toimivat Jenny Törnroos ja Hannele Tenhovuori.

Juhlat alkavat 12 fanfaarilla, jonka esittää Porvoonseudun musiikkiopiston fanfaariryhmä, ja kaupunginjohtajan juhlapuheella.

Osallistujat ovat jaettu kolmeen ryhmään, jotka vuorotellen tanssivat, syövät ja katsovat toisten tansseja. Tanssijärjestys on kikari, kehruuvalssi, kikapoo, pas d’ Espagne, hamborg sextur, letkis. Tapahtumassa tanssitaan liveorkesterin tahtiin, jossa soittavat musiikkiopiston opettajia. Tansseja ohjaa Erja Askolin. Tanssilattialla nähdään myös Porvoon kansantanssijoiden jäseniä.

Tapahtuman lopuksi koulut kokoontuvat tanssilattialle tanssimaan yhdessä lektistä, kikapoota ja valssia. Tässä vaiheessa ensimmäiset koulut ovat jo ehtineet jatkaa matkaansa takaisin kouluille.

Lähtö
Juhlista lähdetään porrastetusti 13.35-14.05. Ruuhkan välttämisen kannalta on tärkeää, että siirrytte kohti narikkaa teille annettuun kellonaikaan.

Kääntykää tapahtuman henkilökunnan puoleen (kulttuuripalveluiden ja nuorisopalveluiden väkeä), jos teillä on kysyttävää.

Naulakko

Naulakossa on ahdasta, joten tuokaa tanssiaisiin mahdollisimman vähän tavaraa. Välttäkää reppuja. Takit ja ulkokengät jätetään alasalin naulakkoon tapahtuman ajaksi. Opettajat voivat pitää puhelimia/kameroita mukana tapahtumassa.

Turvallisuus ja ensiapu

Turvallisuudesta vastaa Etelä-Suomen Turvapalvelut. Kääntykää henkilökunnan puoleen, jos tarvitsette apua.

Valokuvaus

Annette Sundström ottaa tapahtumassa yleiskuvia (julkaistaan kaupungin kanavissa) ja Ilona Savola ryhmäkuvia. Ensimmäiset ryhmät kuvataan jo saapuessa, loput tarjoiluosion yhteydessä ylätasanteella. Ryhmäkuvat jaetaan ainoastaan koulujen kanssa. Tapahtuman henkilökunta ohjeistaa ryhmäsi ryhmävalokuvauspisteelle.

Jos julkaisette kuvia tapahtumasta Instagramiin, saatte mielellään käyttää aihetunnistetta #lastentanssiaiset ja mainita @kulttuuriporvoo_kulturborga. Näin pääsemme kurkkimaan juhlatunnelmaa teidän silmin 🙂

Lehdistö

Tapahtumassa on yleensä lehdistöä dokumentoimassa juhlatunnelmaa. Huolehdittehan, että mahdollisiin haastatteluihin ainoastaan osallistuu oppialta, joilla tähän on lupa.

Esteettömyys

Urheiluhallissa on hissi, jolla pääsee liikkumaan kerrosten välillä. Esteetön WC löytyy alakerrasta. Tanssilattialle pääsee pyynnöstä sivuoven kautta (pääovista vasemmalle).

Tapahtuman jälkeen

Valokuvat

Linkki tapahtumassa otettuihin yleiskuviin (kaikille avoin albumi) ja ryhmäkuviin (salasanasuojattu albumi) julkaistaan tähän. Kuvia voi tallentaa 31.5. asti.

Diplomi

Opettaja voi halutessaan tulostaa oppilailleen diplomin osallistumisesta tanssiaisiin.

Usein kysytyt kysymykset

Saavatko oppilaiden perheet tulla yleisöksi tanssiaisiin?

Valitettavasti Urheiluhalliin ei mahdu yleisöä. Osa kouluista kutsuu oppilaiden perheet koululle katsomaan kenraaliharjoituksia.

Miten tanssiaisiin pukeudutaan?

Tanssiaisiin pukeudutaan kuin koulun muihin juhliin. Koska parketti on liukas ja tanssit vauhdikkaita, ovat sisäkengät/tossut pakolliset. Kompastumisten välttämiseksi on hyvin pitkiä helmoja hyvä välttää.

Miten bussiaikataulu suunnitellaan?

Bussikuljetuksista vastaa Kaj Forsblom Oy. Suunnittelussa huomioidaan koulujen ilmoittamat koulukyydit. Bussit saapuvat Urheiluhallille porrastetusti 11.30–11.50. Jotta kaikki koulut ehtivät Urheiluhallille ajoissa, käyvät bussit ensin hakemassa kauempaa tulevat kyläkoulut, jonka jälkeen vuorossa ovat keskusta-alueen koulut. Sama toistuu lähdössä, mutta toisin päin, eli ensin ajetaan keskusta-alueen kouluille ja lopuksi kyläkouluihin.

Mitä tanssiaisissa tarjoillaan?

Tapahtumassa tarjoiltava ruoka ei korvaa koululounasta, eli syökää normaalisti ennen tapahtumaa. Tapahtumassa tarjoillaan kerrosvoileipiä tuorejuustotäytteellä, aleksanterinleivoksia ja mehua (1 annos/henkilö). Ruoka laktoositonta.

Koulujen ilmoittamat ruoka-allergiat ja erityisruokavaliot välitetään ravintolalle. Nämä annokset tarjoillaan erilliseltä pöydältä oppilaan nimellä.

Tarjoilusta vastaa Gallop Catering Oy.

Ota yhteyttä

Miira Holländer

Kulttuurituottaja, Lapset ja nuoret