Siirry sisältöön

Saku Soukan Windy Windows -näyttely koostuu valokuvista, joiden tematiikka rakentuu sisäisen ja ulkoisen yhteensovittamisesta – sisäisyyden viitatessa psyykkisiin tiloihin sekä ulkoisen ympäristöön ja kulttuuriseen ilmapiiriin, jossa elämme. Itsereflektiivisyys, minuuden erilaiset ilmentymät ja ajan kuluminen ovat teoksissa läsnä. Valokuvista muodostuu poeettista kerrontaa, jossa henkilökuvat, asetelmat ja arkipäiväiset havainnot kohottuvat paikoin surrealistisiin ulottuvuuksiin. Valokuvien välille syntyy intuitiivisia yhteyksiä erilaisten materiaali-, ele- ja väriyhdistelmien kautta, ja niiden estetiikka tuntuu henkilökohtaiselta.

Muuttaessaan Oulusta Helsinkiin 2008 Soukka jätti taakseen itseään aiemmin määrittäneen lapsuuden ja varhaisnuoruuden uskonsa vanhoillislestadiolaisuuden. Aluksi vuokra-asunto Helsingissä oli lähes tyhjä. Soukka keräsi sinne huonekaluja ja muita kodintarvikkeita samoin kuin hän keräsi uusia kokemuksia – sekä kameransa avulla niihin pohjautuvia uusia valokuvia. Helsingin asunto on toiminut taiteilijalle eräänlaisena itsensä uudelleen rakentamisen paikkana, ja monet näyttelyn valokuvista on kuvattu siellä viimeisen 16 vuoden aikana.

Näyttelyn valokuvat ovat syntyneet arkisten hetkien merkityksellisyydelle ja kuvalliselle potentiaalisuudelle hereillä ja herkillä olemisesta. Soukka on tuonut kuviin myös erilaisia performatiivisia ja lavastuksellisia ratkaisuja. Valokuvaaminen on hänelle eräänlaista eksistentiaalista mietiskelyä – sisään- ja uloshengitystä.

Saku Soukka työskentelee elokuvan, valokuvan ja installoinnin parissa. Teokset peilaavat minuuden ja toiseuden sekä hybridin käsitteitä. Kohtaamiset ja vuoropuhelut sisäisen ja ulkoisen, pysähtyneisyyden ja liikkeen sekä orgaanisen ja teollisen välillä ovat läsnä. Soukka on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2016. Näyttelytoiminnan lisäksi hän on mm. julkaissut valokuva- ja runokirjan Paperipeili (Noxboox 2016).

Näyttelyä ja taiteilijan työskentelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus (Taike).

Näyttely on avoinna 5.1. – 11.2.2024.
Galleria Vanha Kappalaisentalo, Välikatu 13, 06100 Porvoo.
Ti-su klo 10-16.
Vapaa pääsy. Tervetuloa!