Hoppa till innehåll

Saku Soukkas utställning Windy Windows består av fotografier vars tematik bygger på att det inre och yttre förenas – det inre syftar på psykiska tillstånd medan det yttre syftar på den omgivning och det kulturella klimat vi lever i. Självreflektion, olika uttryck för jaget och tidens gång är närvarande i verken. Fotografierna gestaltar ett poetiskt berättande där porträtt, stilleben och vardagliga iakttagelser ställvis höjs till surrealistiska dimensioner. Kombinationerna av material, gester och färger ger upphov till intuitiva kopplingar mellan fotografierna. Estetiken känns personlig.

När Soukka 2008 flyttade från Uleåborg till Helsingfors lämnade han bakom sig den gammallaestadianska tro som präglade hans barndom och tidiga ungdom. Till en början var hyreslägenheten i Helsingfors nästan tom. Soukka började fylla den med möbler och husgeråd, på samma sätt som han samlade nya upplevelser – och nya fotografier som återgav dem. Lägenheten i Helsingfors har varit ett slags fristad där konstnären kunnat bygga upp sig själv på nytt, och många av utställningens fotografier har tagits där under de senaste 16 åren.

Utställningens fotografier har kommit till då konstnären varit uppmärksam på och känslig inför de vardagliga ögonblickens betydelsefullhet och visuella potential. Soukka har också tillfört bilderna olika slags performativa och scenografiska lösningar. För honom är fotograferandet ett slags existentiell reflektion – att andas in och andas ut.

Saku Soukka arbetar med video, fotografi och installation. I sina verk behandlar han tankar om jaget, utanförskap och hybriditet. Verken avspeglar möten och dialoger mellan det inre och yttre, det avstannade och rörliga samt det organiska och industriella. Soukka utexaminerades från Bildkonstakademin år 2016. Förutom att ha visat sin konst på utställningar, så har han bland annat publicerat foto- och diktboken Paperipeili (Noxboox 2016).

Utställningen har förverkligats med stöd av Suomen Kulttuurirahasto och Centret för konstfrämjande (Taike).

Öppen 5.1 – 11.2.2024.
Galleri Gamla Kaplansgården, Mellangatan 13, 06100 Borgå.
Tis-sön kl. 10-16.
Fritt inträde. Välkommen!