Siirry sisältöön

Hei muuten! -sarjakuvahanke uudistaa suomalaisen sarjakuvan kenttää – mukana myös porvoolaisia taiteilijoita

Porvoon pääkirjaston Isossa salissa on esillä Kenneth Walleniuksen Avaruusajatuksia ja Anna-Stina Helanderin Kukkia ja keppareita -sarjakuvateosten kuvitusnäyttely 2.-28.2.2024. Sarjakuvakirjat on tehty osana Hei muuten! -sarjakuvahanketta. Näyttelyssä on esillä kuvitusten originaaleja.

Hanketta on ohjannut sarjakuvataiteilija Miissa Rantanen ja sitä on rahoittanut Koneen Säätiö. Hankkeeseen valittiin mukaan kahdeksan erityistä tukea tarvitsevaa taiteilijaa eri puolilta Suomea, ja hankkeen teokset julkaistaan Erityisesti-sarjakuvajulkaisusarjassa.

– Hanke luo monipuolisempaa sarjakuvakenttää Suomeen. Sarjakuvaa tekeviä erityistä tukea tarvitsevia taitelijoita on paljon, ja heidän tarinoidensa sisältö on kutkuttavaa ja joskus kokonaan ennennäkemätöntä, mutta silti he jäävät helposti sarjakuvakentän ulkopuolelle, kertoo Rantanen.

Porvoosta mukaan kutsuttiin Kenneth Wallenius ja Anna-Stina Helander. He ovat työskennelleet tuettua taidetoimintaa järjestävässä Ateljee Eivorissa Taidetehtaalla, jossa taideohjaajana toimii Nelli Nio. Teosten piirustustöitä on tehty syyskuusta 2022 joulukuuhun 2023.

Kenneth Walleniuksen sarjakuvakirja Avaruusajatuksia kertoo astronauttien seikkailusta kuussa. Astronautit tekevät kuun pinnalla tutkimuksia ja tapaavat siellä esimerkiksi avaruuskissan. Walleniuksen taidokkaat piirrokset on tehty puuväreillä ja hahmojen ääriviivoissa on käytetty tussia.

Anna-Stina Helanderin värikäs kirja Kukkia ja keppareita on kurkistus Helanderin omintakeiseen maailmaan, jossa esimerkiksi keppihevoset, kissat, koirat, sienet ja hyönteiset asustavat kukkien ympäröimänä. Iloiset piirrokset on tehty tusseilla ja puuväreillä.

– Tämä on poikkeuksellisen hieno hanke. Taiteilijoille tämä on ollut upea mahdollisuus syventyä sarjakuvaan pitkäkestoisesti. Teosten julkaisu oli alusta asti selvää, Nio iloitsee.

Hei muuten! -hankkeessa syntyneet kahdeksan kirjaa julkaistaan Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaaleilla 20.-24.3.2024. Valmiita kirjoja voi ostaa 25.3. alkaen Ateljee Eivorista. Kirjan hinta tulee olemaan n. 15€.

Näyttelyn avajaisia vietetään Porvoon pääkirjastossa lauantaina 3.2. klo 13. Taiteilijat Kenneth Wallenius ja Anna-Stina Helander sekä Miissa Rantanen ja Nelli Nio ovat paikalla.