Hoppa till innehåll

Projektet Hei muuten! förnyar fältet för finländska serier – också konstnärer från Borgå är med

I Stora salen på Borgå huvudbibliotek visas 2–28.2.2024 illustrationer till Kenneth Wallenius seriebok Avaruusajatuksia och Anna-Stina Helanders seriebok Kukkia ja keppareita. Serieböckerna har gjorts som en del av serieprojektet Hei muuten! På utställningen visas originalen till illustrationerna.

Projektet har letts av serietecknare Miissa Rantanen och det har finansierats av Konestiftelsen. Till projektet valdes åtta konstnärer som behöver särskilt stöd från olika håll i Finland, och verken som skapats i projektet ges ut i publikationsserien Erityisesti.

– Projektet skapar ett mera mångsidigt verksamhetsfält för serier i Finland. Det finns många konstnärer i behov av särskilt stöd som tecknar serier, och innehållet i deras berättelser är ofta spännande och ibland sådant som aldrig setts förut, men ändå blir de lätt utanför fältet, berättar Rantanen.

Från Borgå inbjöds Kenneth Wallenius och Anna-Stina Helander att delta i projektet. De har arbetat i Ateljee Eivor i Konstfabriken. Ateljee Eivor erbjuder handledd konstverksamhet under ledning av konstinstruktör Nelli Nio. Konstnärerna har arbetat med teckningarna till verken från september 2022 till december 2023.

Kenneth Wallenius seriebok Avaruusajatuksia handlar om astronautäventyr på månen. Astronauterna gör undersökningar på månens yta och träffar till exempel en rymdkatt. Wallenius konstfärdiga teckningar har gjorts med träfärgpennor och figurernas konturer med tusch.

Anna-Stina Helanders färggranna bok Kukkia ja Heppareita ger en inblick i Helanders egenartade värld, där det bor till exempel käpphästar, katter, hundar, svampar och insekter omringade av blommor. De glada teckningarna har gjorts med tusch och träfärgpennor.

– Det här är ett ovanligt fint projekt. För konstnärerna har detta varit en fantastisk möjlighet att fördjupa sig i en serie under en lång tid. Det var från början klart att verken skulle ges ut, berättar Nio.

De åtta böcker som skapats i projektet Hei muuten! ges ut på seriefestivalen Tampere Kuplii 20–24.3.2024. De färdiga böckerna kan köpas från och med 25.3 i Ateljee Eivor. Priset kommer att vara ungefär 15 euro.

Utställningens vernissage hålls på Borgå huvudbibliotek på lördag 3.2 kl. 13. Konstnärerna Kenneth Wallenius och Anna-Stina Helander samt Miissa Rantanen och Nelli Nio är på plats.