Siirry sisältöön

Kevään taidenäyttelyissä rohkeita henkilökohtaisia kertomuksia

Porvoon Taidehallin ja Galleria Vanha Kappalaisentalon kevään 2024 taidenäyttelyt esittelevät tämän päivän ajankohtaisia nykytaiteen tekijöitä. Kevään aikana nähdään kaikkiaan neljässä eri tilassa 16 näyttelyä yli 20 taiteilijalta. Kaikissa näyttelytiloissa esitellään monipuolisesti eri taidemuotoja ja näyttelyihin on vapaa pääsy.

Näyttelyajat vuodelle 2024 ovat olleet haettavissa huhtikuussa 2022. Näyttelyvalinnat on tehnyt työryhmä, jossa olivat mukana mediataiteilija Milja Viita Porvoon Taiteilijaseurasta, Porvoon taideyhdistyksen puheenjohtaja (2022) Iina Olin ja kuvataiteilija, mediataiteen tutkija ja opettaja Kari Yli-Annala sekä kaupungin kulttuuripalveluiden edustajat. Hakemuksia saapui yksittäisiltä taiteilijoilta ja työryhmiltä määräaikaan mennessä 280 kappaletta.

– Taidenäyttelyhakemuksissa oli havaittavissa aikaan ja ajan kulumiseen liittyviä pohdintoja. Toisaalta myös poliittisemmin latautunutta ilmaisua liittyen sosiaalisiin kysymyksiin – läheltä, perhesuhteiden kautta tarkasteltuna. Valittujen taiteilijoiden sukupuolijakauma myös ilahduttavasti meni tasan, huomioi näyttelyiden valinnasta Milja Viita.

– Myös eri mediumien väliset kontaktit ja materiaalisuudet, mittakaavat pienestä suureen ja rohkeasti henkilökohtaiset kertomukset korostuivat näyttelyvalinnoissa, kertoo Kari Yli-Annala.

Kevään taidenäyttelyt Porvoon Taidehallissa painottuvat installaatiotaiteeseen. Teemoina korostuvat ympäristökysymykset ja kulutus. Yhteiskunnallemme kipeitäkin kysymyksiä lähestytään taiteen eri keinoin, jotka myös tarjoavat visuaalisesti yllätyksellisiä ja esteettisiä kokonaisuuksia. Galleria Vanha Kappalaisentalon kevään näyttelyiden teemat tiivistyvät rohkeisiin henkilökohtaisiin tarinoihin sekä erilaisiin fyysisten tilojen kokemuksiin. Tekniikoina nähdään niin valokuvausta, maalausta, installointia ja veistotaidetta.

Porvoon Taidehallin vuosi alkaa 5. tammikuuta Alexander Salvesenin monimediallisella näyttelyllä In Visibilis VI, jonka parissa Salvesen on työskennellyt vuodesta 2019 lähtien. Salvesen työskentelee monialaisesti visuaalisten taiteiden parissa. Hän tulee myös olemaan Taidetehtaan taiteilijaresidenssin vuoden ensimmäinen asukas. Residenssin aikana Salvesen tulee työstämään teoskokonaisuutta, joka tulee osaksi Porvoon Valot -festivaalia. 5. tammikuuta Galleria Vanha Kappalaisentalossa avautuu Saku Soukan valokuvanäyttely Windy Windows. Saku Soukka työskentelee elokuvan, valokuvan ja installoinnin parissa. Soukan oma asunto on toiminut hänelle eräänlaisena itsensä uudelleen rakentamisen paikkana, ja monet näyttelyn valokuvista on kuvattu siellä viimeisen 16 vuoden aikana.

Helmikuussa Porvoon Taidehallissa tullaan näkemään Sirja Mobergin installaatioita, jotka koostuvat mm. valokuvapohjaisilla menetelmillä valmistuneista teoksista, hiilipiirroksista, sekä projisoiduista videoista. Sirja Moberg on Helsingissä työskentelevä valokuvataiteilija, jonka työssä luontoyhteys ja luonnon mysteerit ovat hänen tekemisensä ytimessä. Galleria Vanha Kappalaisentalossa Sirkka Tapio pohtii näyttelykokonaisuudellaan Toisaalta kahta samanaikaista tilakokemusta käyttämällä tekniikoinaan videoprojisointeja, maalauksia ja piirustusta.

Petra Vehviläisen installaatio Kerrankin puhuvat täyttää maaliskuun lopulla Porvoon Taidehallin hänen itsensä tuottamasta ylijäämästä. Erinäisestä käytöstä poistuneesta tavarasta rakentuu abstrakteja ja puolifiguratiivisia veistosolioita, jotka muodostavat galleriatilaan antiikin kreikan tragedioita löyhästi mukailevia kohtauksia. Installaatio- ja veistostaiteen lisäksi Vehviläinen on myös tunnettu tekijä esitystaiteen ja musiikin parista. Hän on paljon mainetta niittänyt Plutonium 74 jäsen, sekä esiintyy myös mm. laulaja Aino Vennan yhtyeessä. Paula Salmelan näyttely Valotettu aika avautuu maaliskuun lopulla Galleria Vanha Kappalaisentalossa. Näyttelyn teema on Salmelan omassa henkilöhistoriassa ja lähtökohtanaan hänen töilleen ovat perheen valokuvat 50-70-luvuilta. Näiden valokuvien synnyttämiin mahdollisuuksiin Salmela tutustuu kuvankäsittelyn, veistosten, teoskoosteiden ja tilateoksen keinoin.

Toukokuussa Porvoon Taidehallissa avautuu näyttely, joka on ollut suunnitteilla taiteilijapari Sasha Huberin ja Petri Saarikon ollessa residenssissä Taidetehtaalla. Sasha Huber on syntyperältään sveitsiläinen, juuriltaan haitilainen, sittemmin suomalainen nykytaitelija ja Petri Saarikko on Asikkalasta kotoisin oleva kuvataiteilija. He ovat työskennelleet ympäri maailmaa yhdessä ja erikseen 2000-luvun alusta saakka. Heidän yhteisteoksensa Remedies keräsi paljon huomiota Helsinki Biennalessa, lisäksi Huberilla oli ensimmäinen laaja museonäyttely Suomessa Turun Taidemuseossa. Porvoon Taidehallissa nähdään laaja valikoima parin teoksia vuosien varrelta. Porvoolainen kuvataiteilija Petri Hytönen esittelee toukokuussa Galleria Vanha Kappalaisentalossa laajemmin Porvoossa tekemiään teoksia vuosilta 1996-2024. Näiden vuosien aikana Hytönen on tehnyt noin 40 yksityisnäyttelyä gallerioihin ja museoihin sekä osallistunut yli sataan ryhmänäyttelyyn niin kotimaassa kuin ulkomailla. Näyttelyssä Made in Porvoo 1996-2024 eri teoskokonaisuudet ja yksittäiset työt valottavat Hytösen tuotannon eri teemoja ja sarjoja.

Porvoon Taidehalli

05.01.–11.02. Alexander Salvesen
16.02.–24.03. Sirja Moberg
29.03.–05.05. Petra Vehviläinen
10.05.–16.06. Sasha Huber & Petri Saarikko

Galleria Vanha Kappalaisentalo

05.01.–11.02. Saku Soukka
16.02.–24.03. Sirkka Tapio
30.03.–05.05. Paula Salmela
10.05.–16.06. Petri Hytönen

Taidehallissa on lisäksi Kulma ja Fikka
Galleria Fikka

5.01.–11.02. Johanna Pöykkö
16.02.–24.03. Paola Guzman Figueroa
10.05.–16.06. Huber/Saarikko
21.06.–31.08. Porvoon Triennaali

Galleria Kulma

5.01.–11.02. Hannamari Matikainen
29.03.–05.05. Anna Uschanov
10.05.–16.06. Taidekoulu loppunäyttely
21.06.–31.08. Porvoon Triennaali

Ajankohtaiset näyttelytiedot


Taidetehtaan näyttelyt ovat avoinna ti–pe klo 10–18, la–su klo 10–16. Vapaa pääsy.
Galleria Vanhan Kappalaisentalon näyttelyt ti–su klo 10–16. Vapaa pääsy.