Hoppa till innehåll

Modiga personliga berättelser i fokus i vårens konstutställningar

Borgå Konsthalls och Galleri Gamla Kaplansgårdens konstutställningar våren 2024 presenterar aktuella samtidskonstnärer. Under våren presenteras det allt som allt 16 utställningar i fyra olika lokaler från över 20 konstnärer. I alla utställningslokaler presenteras det mångsidigt olika konstformer och det är fritt inträde till utställningarna.

Utställningstiderna för år 2024 söktes i april 2022. Valen av utställningarna har gjorts av en arbetsgrupp i vilken ingick mediekonstnär Milja Viita från Borgå Konstnärsgille, ordföranden (2022) för Konstföreningen i Borgå Iina Olin och bildkonstnär, forskare och lärare i mediekonst Kari Yli-Annala samt representanter för stadens kulturtjänster. Inom den utsatta tiden lämnades 280 ansökningar av enskilda konstnärer och arbetsgrupper.

– I konstutställningsansökningarna kunde man upptäcka dryftanden på tidens gång. Å andra sidan fanns det också mer politiskt laddade uttryck av sociala frågor – från nära håll, betraktat via familjeband. Könsfördelningen bland de valda konstnärerna gick också jämt, vilket är glädjande, noterar Milja Viita om valet av utställningarna.

– Även kontakter och materialiteten mellan olika medier, skalorna från liten till stor och de modigt personliga berättelserna framhävdes i utställningsvalen, berättar Kari Yli-Annala.

Vårens utställningar i Borgå Konsthall betonar installationskonst. Bland teman poängteras miljöfrågor och konsumtion. Frågor som är även smärtsamma för vårt samhälle närmas med konstens olika sätt som också erbjuder visuellt överraskande och estetiska helheter. Teman för vårens utställningar i Galleri Gamla Kaplansgården koncentrerar sig på modiga personliga berättelser och olika upplevelser av fysiska rum. Tekniker som används är såväl fotografi, målning, installering som skulpturkonst.

Borgå Konsthall inleder sitt år den 5 januari med Alexander Salvesens mångmediala utställning In Visibilis VI med vilken Salvesen har arbetat från år 2019. Salvesen arbetar multiprofessionellt med visuella konster. Han kommer också att vara årets första boende i Konstfabrikens konstnärsresidens. Under residenset kommer Salvesen att bearbeta ett verk som ska bli en del av festivalen Borgå Ljus. Den 5 januari öppnas det i Galleri Gamla Kaplansgården Saku Soukkas fotografiutställning Windy Windows. Saku Soukka arbetar med film, fotografi och installering. Soukkas egen bostad har varit för honom en slags plats att bygga sig på nytt, och många av fotografier som visas på utställningen har tagits där under de senaste 16 åren.

I februari kommer man att i Borgå Konsthall se installationer av Sirja Moberg. Installationerna består bland annat av verk som skapats med fotografibaserade metoder, kolteckningar och projicerade videofilmer. Sirja Moberg är en fotografikonstnär som arbetar i Helsingfors. Kärnan i hennes arbeten är kontakten till naturen och naturens mysterier. I Galleri Gamla Kaplansgården dryftar Sirkka Tapio i sin utställningshelhet Toisaalta på två samtidiga rumsupplevelser genom att utnyttja videoprojiceringar, målerier och ritning.

Petra Vehviläinens installation Kerrankin puhuvat fyller Borgå Konsthall i slutet av mars av det överblivna material som hon själv har producerat. Olika kasserade ting formar abstrakta och halvfigurativa skulpturfigurer som återger scener som löst efterbildar tragedier från antikens Grekland. Utöver installations- och skulpturkonsten är Vehviläinen också känd inom performativ konst och musiken. Hon är en berömd medlem i Plutonium 74 och uppträder också bland annat i sångare Aino Vennas grupp. Paula Salmelas utställning Valotettu aika öppnas i slutet av mars i Galleri Gamla Kaplansgården. Utställningens tema är Salmelas egen personhistoria och utgångspunkten för hennes arbeten är familjens fotografier från 50–70-talen. Med hjälp av bildbehandling, skulpturer, sammanfattningar av verk och installationer bekantar Salmela sig med möjligheter som dessa fotografier har skapat.

I maj öppnas det i Borgå Konsthall en utställning som började planeras när konstnärsparet Sasha Huber och Petri Saarikko bodde i residenset i Konstfabriken. Sasha Huber är född i Schweiz, har rötter i Haiti och är sedermera finländsk samtidskonstnär och Petri Saarikko är en bildkonstnär från Asikkala. De har arbetat runtom i världen tillsammans och separat ända sedan från början av 2000-talet. Deras gemensamma verk Remedies fick mycket uppmärksamhet i Helsingforsbiennalen, dessutom hade Huber sin första stora museiutställning i Finland i Åbo konstmuseum. I Borgå Konsthall ses ett brett urval av parets verk från årens lopp. Bildkonstnären Petri Hytönen från Borgå visar i maj i Galleri Gamla Kaplansgården sina verk som han har skapat i Borgå åren 1996–2024. Under dessa år har Hytönen haft cirka 40 privatutställningar i gallerier och museer och deltagit i över hundra grupputställningar i Finland och utlandet. I utställningen Made in Porvoo 1996–2024 belyser de olika helheterna och enskilda arbetena olika teman och serier i Hytönens produktion.

Borgå Konsthall

05.01–11.02 Alexander Salvesen
16.02–24.03 Sirja Moberg
29.03–05.05 Petra Vehviläinen
10.05–16.06 Sasha Huber & Petri Saarikko

Galleri Gamla Kaplansgården

05.01–11.02 Saku Soukka
16.02–24.03 Sirkka Tapio
30.03–05.05 Paula Salmela
10.05–16.06 Petri Hytönen

I Konsthallen finns dessutom Fikka och Hörnan
Galleria Fikka

5.01–11.02 Johanna Pöykkö
16.02–24.03 Paola Guzman Figueroa
10.05–16.06 Huber/Saarikko
21.06–31.08 Borgå Triennalen

Galleri Hörnan

5.01–11.02 Hannamari Matikainen
29.03–05.05 Anna Uschanov
10.05–16.06 Konstskolans slututställning
21.06–31.08 Borgå Triennalen

Aktuell information om utställningarna

Konstfabrikens utställningar är öppna ti–fr kl. 10–18, lö–sö kl. 10–16. Fritt inträde.
Galleria Gamla Kaplansgårdens utställningar ti–sö kl. 10–16. Fritt inträde.