Siirry sisältöön

Lukutaitomessuilla edistetään lasten ja nuorten lukuintoa ja -taitoa

Porvoon ensimmäisillä lukutaitomessuilla 5. maaliskuuta kerääntyy opetushenkilöstö ja muut lukutaitotyön kehittäjät eri kunnista keskustelemaan ja kouluttautumaan lukutaidosta, lukemisesta ja lukemaan innostamisesta. Luvassa on myös puheenvuoroja tekoälyn vaikuttamisesta lukemiseen ja lukemisen vaikutuksesta aivojen hyvinvointiin.

Messujen järjestäjänä toimii Kuntien lukevat yhteisöt -hankkeen kehittäjäverkosto. Hankkeen monivuotinen toiminta huipentuu kevään messuihin. Lukutaitomessut järjestetään kolmella paikkakunnalla, joista ensimmäisenä vuorossa on Porvoo.

– Olemme Porvoossa jo useiden vuosien aikana panostaneet monilukutaidon kehittämistyöhön kouluissa ja tätä työtä tiivistetään entisestään myös tulevina lukuvuosina. Messuilla saamme kuulla erittäin mielenkiintoisia puheenvuoroja sekä osallistua monipuolisiin työpajoihin, kertoo perusopetus- ja lukiokoulutusjohtaja Jari Kettunen, joka myös lausuu messujen tervetulosanat.

Messujen avaajana toimii valtiosihteeri (OKM) Mikaela Nylander. Tutkija ja yrittäjä Linda Mannila käsittelee puheenvuorossaan tekoälyä ja yhteiskunnallista kehitystä. Professori ja aivotutkija Minna Huotilainen puhuu lukemisesta haasteena ja palkintona aivoille. Mannilan puheenvuoro on ruotsiksi, Huotilaisen puheenvuoro suomeksi.

Esittelypisteillä lukutaitotyö laajasti esillä

Messuilla pääsee myös tutustumaan eri kuntien kouluissa sekä päiväkodeissa tehtävään lukutaitotyöhön. Tapahtumaan on kutsuttu runsaasti opetus- ja varhaiskasvatushenkilökuntaa, kaupungin päättäjiä, eri organisaatioiden ja toimialojen toimijoita, päiväkotien ja koulujen huoltajia, kaikkia, joita lukeminen sekä lukutaidon kehittäminen kiinnostavat.

– Tarjoamme messuvieraille ajankohtaista ja innostavaa toimintaa lukemisen ympärillä sekä painavaa asiaa perustaidoista, joista lukutaito muodostaa eräänlaisen perustan kaikelle muulle, kertoo Porvoon lukuagentti ja luokanopettaja Sanna Paljakka, joka myös vastaa hankkeen koordinoinnista ja suunnittelusta.

Porvoon messut järjestetään Albert Edelfeltin koululla tiistaina 5. maaliskuuta 2024 klo 15–18. Messut ovat kaikille avoin ja maksuton tapahtuma.

Messujen järjestäjänä toimii Kuntien lukevat yhteisöt -hankkeen viiden kunnan kehittäjäverkosto, johon kuuluvat Hämeenlinna, Järvenpää, Lapinjärvi, Lohja ja Porvoo. Lohjan messut järjestetään 7.3. ja Hämeenlinnan messut 12.3.