Hoppa till innehåll

Barns och ungas läslust och läskunnighet främjas på en multilitteracitetsmässa

På Borgås första multilitteracitetsmässa den 5 mars samlas undervisningspersonal och andra utvecklare av läskunnighetsarbete från olika kommuner för att diskutera och utbilda sig om läskunnighet, läsning och hur man väcker intresset för läsning. På mässan hålls också föredrag om hur artificiell intelligens påverkar läsning och om läsningens inverkan för hjärnans välbefinnande.

Mässan arrangeras av utvecklarnätverket för projektet Kuntien lukevat yhteisöt. Projektets mångåriga verksamhet kulminerar i vårens mässor. Multilitteracitetsmässan ordnas på tre orter, och Borgå står först på tur.

– Vi har i Borgå redan under flera års tid satsat på att utveckla multilitteraciteten i skolorna och detta arbete förstärks ytterligare under de kommande läsåren. På mässan får vi höra väldigt intressanta föredrag och delta i mångsidiga workshoppar, berättar direktör för grundläggande utbildning och gymnasieutbildning Jari Kettunen, som också säger välkomstorden på mässan.

Mässan öppnas av statssekreterare (UKM) Mikaela Nylander. Forskare och företagare Linda Mannila talar om artificiell intelligens och samhällsutveckling. Professor och hjärnforskare Minna Huotilainen talar om läsning som utmaning och belöning för hjärnan. Mannila håller sitt föredrag på svenska, Huotilainen håller sitt på finska.

Läskunnighetsarbetet presenteras i stor utsträckning på mässan

På mässan får man också bekanta sig med läskunnighetsarbetet som görs i skolor och daghem i olika kommuner. Till mässan har bjudits in mycket personal från skolor och småbarnspedagogik, beslutsfattare från städer, aktörer från olika organisationer och sektorer, vårdnadshavare från daghem och skolor, alla som är intresserade av läsning och att utveckla läskunnigheten.

– Vi erbjuder mässbesökarna aktuella och inspirerande aktiviteter kring läsning och viktig information om grundläggande färdigheter, av vilka läskunnigheten är en slags grund för allting annat, berättar Borgås läsagent och klassläraren Sanna Paljakka, som också ansvarar för koordineringen och planeringen av projektet.

Mässan i Borgå ordnas i Albert Edelfeltin koulu tisdagen den 5 mars 2024 kl. 15–18. Mässan är avgiftsfri och öppen för alla.

Mässan arrangeras av utvecklarnätverket för projektet Kuntien lukevat yhteisöt, till vilket hör de fem kommunerna Borgå, Lappträsk, Lojo, Tavastehus och Träskända. Mässan ordnas i Lojo 7.3 och i Tavastehus 12.3.