Siirry sisältöön

Petra Lillsund Botéuksen ja Herta Donnerin kirjalle Mitt idiotiska liv Runeberg Junior -palkinto

Tämän vuoden Runeberg Junior -lastenkirjallisuuspalkinnon saaja on kirja Petra Lillsun Botéuksen ja Herta Donnerin kirja Mitt idiotiska liv (Schildts & Söderström).

Runeberg-Junior -palkinnon voittajat.

Esivaaliraati perusteli valintansa näin:

“Lapselle pieni kurkistus isomman lapsen, nuoren elämään. Vastaavia päiväkirjamuotoisia teoksia on kirjoitettu runsaasti ja ajatus saattaa olla, ettei formaatti voi tarjota mitään uutta. Petra Lillsund Botéus osoittaa, että voi. Klassiseen päiväkirjajuoruiluun sukelletaan asiat edellä – tarkoitus ei ole pelkästään viihdyttää, naurattaa ja opettaa. Vaan sopivassa määrin kasvukipuilla ja tunteilla. Täydellinen kirja isosiskon pikkuveljelle, lähes täydellinen myös pikkusiskolle. Ja hyvä kirja kaikille 8-vuotiaille, jotka aikovat joskus olla 11-vuotiaita. Viktigt på riktigt – siitä tässä on kyse.”

Kirja Hikisukka Hirmunen, jonka on kirjoittanut Ilona Ahti ja kuvittanut Miila Westin (Tammi) palkitaan kunniamaininnalla.
Esivaaliraati perusteli valintaa näin:
”Huumori on lumoavaa, mutta ennen kaikkea kirja onnistuu tavoittamaan jotakin hyvin olennaista lapsen arjesta. Juuri se tekee tästä lumoavan kirjan: arkeen ja tavallisuuteen sekoittuu aivan käsittämättömiä asioita. Kun vielä kaiken solmii yhteen tarinassa oleva mysteeri, on koukuttavan kirjan ainekset koossa.”

Voittajan valitsi kahdeksan lapsiraatiryhmää, yhteensä 140 lasta, porvoolaisista kouluista ja esikouluista. Tämän vuoden lapsiryhmät olivat Keskuskoulun 1C, Jokilaakson koulun luokat 1 ja 2, Kvarnbackens skolan 1B ja 2B, Hindhår skolan 1–2 lk, sekä esikouluryhmät Lentäjät, Ankkurit ja Kompassen.

Palkinnonjakotilaisuus järjestettiin Porvoon pääkirjastossa 5. helmikuuta.

Palkinnolla halutaan edistää lasten lukuintoa. Kilpailuun osallistui sekä suomen- että ruotsinkielisiä kirjoja.
Porvoon kaupunki ja Sanomalehti Östnyland perustivat Runeberg Junior –lastenkirjallisuuspalkinnon Suomi 100 –juhlavuoden kunniaksi. Tänä vuonna palkinto jaetaan kahdeksatta kertaa. Esivaaliraatiin kuuluivat sosionomi ja lastenkirjabloggaaja Isabella Fält, elintarviketieteiden maisteri ja paljon lukeva perheenisä Olli Ilander sekä kasvatustieteiden maisteri ja Uusimaa-lehden toimittaja Mika Laurila. Palkintosumma on 10 000 euroa.