Hoppa till innehåll

Petra Lillsund Botéus och Herta Donners bok Mitt idiotiska liv fick Runeberg Junior-priset

Barnlitteraturpriset Runeberg Junior delas i år ut till boken Mitt idiotiska liv av Petra Lillsund Botéus och Herta Donner. Boken är utgiven av Schildts & Söderström.

Runeberg-Junior -palkinnon voittajat.

Förvalsjuryn motiverade sitt val så här:
“Mitt idiotiska liv ger det yngre barnet en inblick i ett lite större barns unga liv. Motsvarande böcker skrivna i dagboksform finns i mängder och första tanken kan vara att formatet inte längre kan ha något nytt att erbjuda men där tar du fel. Petra Lillsund Botéus visar att det i allra högsta grad är möjligt. Vi tas ett steg längre än det klassiska dagboksskvallret med målet att underhålla och får oss istället en lagom dos med växtvärk och stormiga känslor. En utmärkt bok för en storasysters lillebror och nästan helt perfekt för en lillasyster. Boken är även utmärkt för alla 8-åringar som någon gång tänker bli 11 år.
Viktigt på riktigt – det är det allt handlar om!”

Boken Hikisukka Hirmunen av författaren Ilona Ahti och illustratören Miila Westin premieras med ett hedersomnämnande. Boken är utgiven av Tammi.

Förvalsjuryns motivering:

“Humorn är fängslande, men framförallt lyckas boken på något sätt nå det väsentliga i barnets vardag. Det är just det som gör boken fängslande: vardagen och det alldagliga blandas med helt ofattbara händelser. När man ännu binder samman allt med ett tvättäkta mysterium så finns ingredienserna till en riktig nagelbitare.”

Vinnaren valdes av åtta barnjurygrupper, sammanlagt 140 barn, från skolor och förskolor i Borgå. Som barnjurygrupper detta år fungerade klass 1C i Keskuskoulu, klasserna 1 och 2 i Jokilaakson koulu, klasserna 1B och 2B i Kvarnbackens skola, klass 1-2 i Hindhår skola samt förskolegrupperna Lentäjät, Ankkurit och Kompassen.
Prisutdelningen ordnades på Borgå huvudbibliotek måndagen den 5 februari.

Syftet med priset är att främja läslusten hos barn. Både finsk- och svenskspråkiga böcker deltog i tävlingen.
Borgå stad och Tidningen Östnyland instiftade barnlitteraturpriset Runeberg Junior för att fira jubileumsåret Finland 100. I år delas priset ut för åttonde gången.

Förvalsuryn bestod av Isabella Fält, socionom och barnboksbloggare, Olli Ilander, magister i livsmedelsvetenskaper och bokslukande familjefar samt Mika Laurila, pedagogie magister och redaktör vid tidningen Uusimaa. Prissumman är 10 000 euro.