Sinua saattaa kiinnostaa myös

Joulurauha

Porvoossa joulurauha julistetaan vuosittain jouluaattona kello 16 Vanhan Raatihuoneen portailta. Yleisölle esiintyy myös paikallinen soittokunta ja mieskuoro joululauluilla. Porvoon ja Suomenkylän Soittokunta aloittaa Joulun soiton perinteisellä Joulu musiikilla.

Joulurauhan julistaminen on osa vanhaa Ruotsin vallan aikaista perinnettä, jolloin tapa oli kaupungeissa yleinen. Joulurauha oli voimassa 20 vuorokautta alkaen jouluaatosta ja päättyen nuutinpäivään. Vanhoista keskiajan kaupungeista perinne jatkuu Turussa, Porvoossa, Raumalla ja Naantalissa.

Porvoossa historiallisen julistuksen teksti on kirjattu vuonna 1663. Nykyinen julistusteksti vastaa Turussa luettua ja 1800-luvulla uudistettua tekstiä.

Huomenna, jos Jumala suo,
on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla,
ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehoittamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään,
sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulujuhlaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.
Lopuksi toivotetaan kaupungin kaikille asukkaille riemullista joulujuhlaa.

Vuonna 2020 joulurauha julistettiin verkossa. Video on katsottavissa kaupungin YouTube-kanavalla.

Vanha Raatihuoneentori 06100 Porvoo

Tämä sisältö ei näy, sillä evästeiden käyttöä ei ole hyväksytty.