Tukea oppimiseen ja koulunkäyntiin
Jokaisella oppilaalla on oikeus saada tarvitsemaansa tukea oppimiseen ja koulunkäyntiin.
Perusopetuksessa käytettäviä tukimuotoja ovat muun muassa eriyttäminen, tukiopetus, osa-aikainen erityisopetus, oppilaan yksilöllinen ohjaus, oppilashuollollinen tuki, koko- tai osa-aikainen opiskelu pienessä opetusryhmässä, avustajapalvelut, erityiset apuvälineet sekä yhteistyö kodin kanssa.
Esi- ja perusopetuksen aikana lapselle ja nuorelle järjestetään pedagogista tukea perusopetuslain mukaisesti ja tarvittaessa muuta tukea oppilas- ja opiskelijahuoltolain mukaisesti.
Oppimisen tuki uudistuu 1.8.2025 alkaen
Oppimisen tuen uudistumisen myötä luovutaan kolmiportaisen tuen mallista (yleinen tuki, tehostettu tuki ja erityinen tuki). Oppilaan oikeus tukeen vahvistuu. Opetus järjestetään huomioiden opetuksen edellytyksiä tukevat opetusjärjestelyt. Se tarkoittaa opetusryhmien muodostamista siten, että opetuksen tavoitteet voidaan saavuttaa, eriyttämistä, kielitietoista opetusta ja pedagogisia ratkaisuja.
Oppimisen tukea järjestetään ensisijaisesti ryhmäkohtaisena
Jokaisella oppilaalla on oikeus ryhmäkohtaiseen tukeen. Ryhmässä järjestettyä tukea on opettajan antama yleinen tukiopetus, opettajan antama opetuskielen tukiopetus ja erityisopettajan antama opetus muun opetuksen yhteydessä.
Ryhmäkohtaista tukea toteutetaan joustavasti ja suunnitelmallisesti koko lukuvuoden ajan. Siitä ei tehdä hallintopäätöstä.
Oppilaskohtainen tuki on ryhmäkohtaista tukea vahvempaa tukea
Mikäli ryhmässä järjestetty tuki ei riitä, sitä täydennetään oppilaskohtaisilla tukitoimilla. Oppilaskohtaista tukea on:
- erityisopettajan opetus osittain pienryhmässä ja muun opetuksen yhteydessä
- erityisopettajan tai erityisluokanopettajan opetus pienryhmässä
- erityisluokanopettajan opetus erityisluokassa
- tulkitsemis- ja avustajapalvelut
Oppilaskohtaiset tukitoimet perustuvat oppilaan yksilöllisiin tarpeisiin. Tukea annetaan säännöllisesti ja pitkäkestoisesti. Oppilaskohtaisista tukitoimista tehdään päätös. Oppilaskohtaiset tukitoimet järjestetään oppilaan etu huomioon ottaen ensisijaisesti oppilaan omassa koulussa.
Lukuvuosi 2025–2026 on siirtymäaikaa
Tehostettua tai erityistä tukea saavien oppilaiden tuen tarvetta ja tukitoimia arvioidaan lukuvuoden 2025–2026 aikana ja oppilaiden tuen päätökset tarkistetaan vastaamaan uutta lainsäädäntöä.
Jatkossa on vain yksi tukea koskeva pedagoginen asiakirja: Oppilaskohtainen tuen toteuttamista koskeva suunnitelma. HOJKS eli henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma ei ole enää käytössä.
Tuen tarpeen arvioinnin yhteydessä suunnitellaan, miten ryhmä- ja oppilaskohtainen tuki toteutetaan, ja yksilölliset tukitoimet kirjataan tuen toteuttamista koskevaan suunnitelmaan.
Oppimisen tuen malli 1.8.2025 asti
Perusopetuslain mukaisesti järjestetty tuki tarkoittaa niin sanottua kolmiportaista tukea, joka jaotellaan yleiseen, tehostettuun ja erityiseen tukeen.
Yleinen tuki
Yleinen tuki sisältyy koulun jokapäiväisessä opetuksessa. Yleinen tuki on ensimmäinen keino vastata oppilaan tuen tarpeeseen. Yleistä tukea annetaan heti tuen tarpeen ilmetessä, eikä tuen aloittaminen edellytä tutkimuksia tai päätöksiä.
Tehostettu tuki
Tehostettua tukea saavat oppilaat, jotka tarvitsevat säännöllistä tukea tai montaa eri tuen muotoa samanaikaisesti. Tehostettua tukea annetaan oppilaalle laadittavan oppimissuunnitelman mukaisesti.
Erityinen tuki
Jos oppilaalle annettu tehostettu tuki ei riitä auttamaan oppilasta selviytymään koulutyöstä, tehdään hänelle pedagogiseen selvitykseen perustuva erityistä tukea koskeva hallintopäätös. Oppilaalle laaditaan henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS). Erityinen tuki muodostuu erityisopetuksesta ja muusta oppilaan tarvitsemasta, perusopetuslain mukaan annettavasta tuesta.
Muut tukimuodot
Tukiopetus
Oppilaalla, joka on tilapäisesti jäänyt jälkeen opinnoissaan tai muuten tarvitsee lyhytaikaista tukea, on oikeus saada tukiopetusta.
Tukiopetus tulee aloittaa heti, kun oppimiseen liittyvät vaikeudet on havaittu, jotta oppilas ei jäisi pysyvästi jälkeen opinnoissaan. Tukiopetusta annetaan oppilaan omassa koulussa.
Tulkitsemis- ja avustajapalvelut
Tulkitsemis- ja avustajapalveluiden tarkoituksena on taata oppimisen ja koulunkäynnin perusedellytykset ja mahdollisimman esteetön oppimisympäristö.
Koulunkäynninohjaajat tukevat oppilaita joko yksilöllisesti tai ryhmissä. Ohjaustarvetta arvioidaan tapauskohtaisesti oppilaan huoltajien, opettajien ja oppilashuollon ammattihenkilöstön kanssa.
Erityiset apuvälineet
Oppilaalla on oikeus saada maksutta opetukseen osallistumisen edellyttämät erityiset apuvälineet. Tarkoituksena on turvata oppilaalle oppimisen ja koulunkäynnin perusedellytykset, esteettömyys ja mahdollisuus vuorovaikutukseen.
Opettaja arvioi ja suunnittelee yhdessä vanhempien ja muiden lapsen kanssa työskentelevien kanssa apuvälineiden tarvetta ja käyttöä.