Kaupungin vaakuna ja tunnus

Porvoon kaupungin visuaalisen ilmeen perustana ovat kaupungin tunnus ja vaakuna. Tunnuksen ja vaakunan käytössä tulee noudattaa kaupungin ohjeistuksia.

Kaupungin päivittäisviestinnässä ja markkinoinnissa käytetään kaupungin tunnusta. Vaakuna varataan viralliseen ja arvokkaaseen edustukselliseen käyttöön sekä erityisen pitkäaikaiseksi tarkoitettuihin käyttötarkoituksiin.

Vaakuna

Porvoon kaupungin vaakunan on suunnitellut G. v. Numers keskiaikaisen sinettipainauman mukaan. Vaakunassa on sinisessä kentässä tulusrautaa muistuttava hopeinen C-kirjain linnaa merkitsevän latinankielisen castrum tai castellum -sanan mukaan.

Maamme keskiaikaisten kaupunkien vaakunoissa oli kaikissa aiheena kirjain. Porvoon vaakuna on lisäksi ainoa vaakuna, jossa on säilynyt suippokärkisen goottilaisen kilven muoto. Sen vanhin tunnettu versio on vuodelta 1423.

Vaakunan käyttö varataan viralliseen ja arvokkaaseen edustukselliseen käyttöön sekä erityisen pitkäaikaiseksi tarkoitettuihin käyttötarkoituksiin.

Tunnus

Tunnus kuvaa Porvoon ainutlaatuista menneisyyttä sekä vahvaa kehitystä kohti tulevaisuutta. Tunnuksen lämpimät värit on haettu kaikille porvoolaisille tutusta kauniista kaupunkimiljööstä. Pääväreihin kuuluvat Porvoon vaakunan sinisen lisäksi myös ranta-aittojen punamulta, keltamulta, tuomikirkon katon terva ja empirevihreä.

Tunnus muodostuu kehäsymbolista ja tekstilogosta. Kehäsymboli koostuu Porvoon vanhan ja arvokkaan vaakunan kilpimuodoista, jotka toistavat Porvoon kaupunkimiljöötä kuvaavia päävärejä.

Kehäsymboli ilmentää keskiaikaista linnoitusta (”borg”, C = ”castellum”). Sen keskellä voi halutessaan erottaa myös Porvoon kansallismaisemaan kuuluvan ranta-aitan. Monivärinen ja -osainen kehäsymboli kertoo lisäksi Porvoon kaksikielisen kulttuurin rikkaudesta ja yhteisöllisyydestä.

Tunnus (jpg)