Siirry sisältöön

Kirjastotaiteilua – Kirjastosta kulttuurieväitä osallisuuteen

Kirjaston hankkeessa Kirjastotaiteilua – Kirjastosta kulttuurieväitä osallisuuteen luodaan porvoolaisille uusia taiteeseen ja kulttuuriin osallistumisen mahdollisuuksia pää- ja lähikirjastojen tiloja hyödyntämällä.

Kirjastotaiteilua-hankkeella pyritään tavoittamaan uusia asiakasryhmiä kirjastoon ja luomaan uusia taiteeseen osallistumisen mahdollisuuksia. Kirjastot ovat kaikille avoimia matalan kynnyksen tiloja. Mahdollisuus osallistua taiteeseen ja kulttuuriin vahvistaa ihmisen hyvinvointia ja osallisuuden kokemusta.

Hankkeeseen valittiin yli 60 hakijan joukosta kaksi taiteilijaa, joista toinen työskentelee syys- ja toinen kevätkauden. Lokakuussa 2022 kirjastotaiteilijana aloitti porvoolainen mediataiteilija Fanni Maliniemi. Kevään 2023 kirjastotaiteilijaksi valittiin porvoolainen sanataideohjaaja Mari Anttonen.

Kirjasto halusi taiteilijoiksi tekijöitä eri aloilta: animaatio, kuva ja videot avaavat toisenlaisia osallisuuden kokemuksia kuin sanat ja kieli. 

Hankkeessa järjestetään myös yksittäisiä, osallistavia työpajoja eri taiteenaloilta.

Syksyn kirjastotaiteilija Fanni Maliniemi

Fanni Maliniemi luo pääkirjaston aulaan maagisen puutarhan animaation ja 3D-tekniikan avulla. Valoisa ja värikylläinen teos toivottaa jokaisen pääkirjastoon tulevan tervetulleeksi. Asiakkaat voivat myös osallistua teoksen luomiseen.

Kirjastotaiteilija Fanni Maliniemi.
Fanni Maliniemi

”Haluan luoda teoksella iloa, hämmästystä ja tilallisen illuusion kokemuksia”, sanoo Maliniemi.

Fanni Maliniemi jatkaa kirjastotaiteilijana vuoden 2023 tammikuun loppuun asti. Puutarha kasvaa ja muuttuu koko ajan. Kirjaston asiakkaat voivat jättää Maliniemelle piirustuksia ja tekstejä, jotka hän animoi osaksi teosta.

Fanni Maliniemi on tavattavissa Maaginen puutarha -teoksen yhteydessä: 

  • Ti 15.11. klo 14-16 
  • To 17.11. klo 17-19 
  • Ti 22.11. klo 14-16 
  • Ti 29.11. klo 14-16 
  • To 8.12. klo 17-19 
  • Ti 13.12. klo 14-16 
  • To 15.12. klo 17-19 

Työpajoja asiakkaille ja kouluryhmille

Maliniemi pitää myös työpajoja, joissa osallistujat tutustuvat animaation tekemiseen ja mahdollisuuksiin. Työpajoissa luodaan yhteisöllisiä video- ja animaatioteoksia yllätyksellisiin paikkoihin kirjaston hyllyjen väliin tai ikkunoihin.

Työpajoissa tehdyt animaatiot jäävät kirjastoon asiakkaiden nähtäviksi. Maliniemi pitää koko perheen animaatiotyöpajoja halloweenin aikaan lauantaina 29.10., lastenkirjaston Painajaispuoti-viikolla torstaina 24.11. ja joulun alla lauantaina 10.12. kello 10-13. 

Tammikuun ensimmäisellä viikolla on kaksi koko perheen animaatiotyöpajaa Gammelbackan kirjastossa. Aikataulut tarkentuvat pian.

Työpajoja tarjotaan myös koulu- ja esikouluryhmille. Koululaisten työpajojen painopiste tulee olemaan Gammelbackan kirjastossa, ja ne lisäävät alueen nuorten mahdollisuuksia osallistua taiteen tekemiseen.

Halloween-työpajan satoa.
Kuva Halloween -animaatiopajan yhteisöllisestä teoksesta

Lisätiedot: Kirjastotaiteilua-hankkeen projektikoordinaattori Sanni Saarinen, sanni.saarinen@porvoo.fi, 040 353 8255