Siirry sisältöön

Haikkoon Edelfeltinrantaan rakentuu tulevaisuudessa uusi merellinen asuinalue

Edelfeltinrannan kaavaluonnos on nähtävillä 8.5.-7.6.2024 ja kaavasta järjestetään vuorovaikutustilaisuus 14. toukokuuta. Merellisen asuinalueen rantaraitti on suunniteltu kaikkien porvoolaisten iloksi.

Edelfeltinranta.

Edelfeltinranta sijaitsee Porvoossa Haikkoon kaupunginosassa noin kuusi kilometriä Porvoon keskustasta lounaaseen. Suunnittelualue on maisemallisesti hienolla paikalla Haikkoonselän rannalla, ja se käsittää ammattikoulun entisen alueen lisäksi viereisen pienvenesataman. Nyt nähtäville tulevissa asemakaavaluonnoksissa esitetään mahdollisuuksia rakentaa alueelle uusia asuinrakennuksia sekä tutkitaan rantapuiston ja pienvenesataman kehittämismahdollisuuksia.

– Porvoon kaupunki haluaa luoda Edelfeltinrannan merelliseen miljööseen laadukkaan ja maankäytöltään tasapainoisen asuinalueen, jossa yhdistyvät moderni ja kiinnostava kaupunkirakentaminen sekä paikallisen maiseman ja luonnon huomioiminen. Kaavassa Edelfeltinrantaan mahdollistetaan asuinrakentamisen lisäksi kaikkien kaupunkilaisten käyttöön tarkoitettu rannan viheralue. Kaavatyössä tutkitaan myös Haikkoossa kauan kaivattua mahdollisuutta uimapaikkaan saunarakennuksineen, kertoo asemakaavapäällikkö Emilia Saatsi Porvoon kaupungin kaupunkisuunnittelusta.

Porvoon kaupunkisuunnittelussa on vuodesta 2021 alkaen työstetty Edelfeltinrannan aluetta koskevaa asemakaavaa. Suunnittelu alkoi, kun ammattikoulu Inveonin koulutustoiminta muutti vuonna 2019 Haikkoosta Eestinmäkeen. Ammattikoulun muutto mahdollisti merellisen alueen maankäytön suunnittelun uudelleen, ja nyt tuon työn tuloksena kaupunki asettaa Edelfeltinrannan asemakaavaluonnokset nähtäville. Nähtäville tuodaan kolme eri vaihtoehtoa, joihin voi tutustua kaupungin verkkosivuilla, palvelupiste Kompassissa sekä tiistaina 14.5.2024 klo 17.30–19.00 Villa Albertissa järjestettävässä vuorovaikutustilaisuudessa.

Asemakaavatyössä tavoitellaan Edelfeltinrannasta muun muassa hiilineutraalia sekä ilmastoviisasta asuinaluetta noin 300 uudelle asukkaalle. Suunnittelussa on huomioitu myös laadukkaiden etätyöolosuhteiden luominen. Vuosina 2021–2022 alue oli mukana ympäristöministeriön ilmastohankkeissa, joissa tuotettiin taustamateriaalia asemakaavatyölle erityisesti hyvien etätyöolosuhteiden luomiseksi.