Siirry sisältöön

Porvoon kaupungin visuaalisen ilmeen perustana ovat kaupungin tunnus ja vaakuna. Tunnuksen ja vaakunan käytössä tulee noudattaa kaupungin ohjeistuksia.

Kaupungin päivittäisviestinnässä ja markkinoinnissa käytetään kaupungin tunnusta. Vaakuna varataan viralliseen ja arvokkaaseen edustukselliseen käyttöön sekä erityisen pitkäaikaiseksi tarkoitettuihin käyttötarkoituksiin.

Graafinen ohjeistus

Graafinen ohjeistus määrittelee kaupungin visuaalisen ilmeen peruselementit ja niiden käyttötavat. Ohjeistus sisältää mallit erilaisille viestintämateriaaleille.

Porvoon visuaalinen identiteetti viestii kaikkien aikojen Porvoon kiistattomia vahvuuksia: tunnelmallisen kaupunkimiljöön ajatonta charmia, kaksikielisyyteen nojaavaa rikasta yhteisöllisyyttä sekä metropolialueen itäisen keskuksen vahvaa kasvua ja kehitystä.

Tunnus

Tunnus kuvaa Porvoon ainutlaatuista menneisyyttä sekä vahvaa kehitystä kohti tulevaisuutta. Tunnuksen lämpimät värit on haettu kaikille porvoolaisille tutusta kauniista kaupunkimiljööstä. Pääväreihin kuuluvat Porvoon vaakunan sinisen lisäksi myös ranta-aittojen punamulta, keltamulta, tuomikirkon katon terva ja empirevihreä.

Tunnus muodostuu kehäsymbolista ja tekstilogosta. Kehäsymboli koostuu Porvoon vanhan ja arvokkaan vaakunan kilpimuodoista, jotka toistavat Porvoon kaupunkimiljöötä kuvaavia päävärejä.

Kehäsymboli ilmentää keskiaikaista linnoitusta (”borg”, C = ”castellum”). Sen keskellä voi halutessaan erottaa myös Porvoon kansallismaisemaan kuuluvan ranta-aitan. Monivärinen ja -osainen kehäsymboli kertoo lisäksi Porvoon kaksikielisen kulttuurin rikkaudesta ja yhteisöllisyydestä.

Porvoon logotunnus

Vaakuna

Porvoon kaupungin vaakunan on suunnitellut G. v. Numers keskiaikaisen sinettipainauman mukaan. Vaakunassa on sinisessä kentässä tulusrautaa muistuttava hopeinen C-kirjain linnaa merkitsevän latinankielisen castrum tai castellum -sanan mukaan.

Maamme keskiaikaisten kaupunkien vaakunoissa oli kaikissa aiheena kirjain. Porvoon vaakuna on lisäksi ainoa vaakuna, jossa on säilynyt suippokärkisen goottilaisen kilven muoto. Sen vanhin tunnettu versio on vuodelta 1423.

Vaakunan käyttö varataan viralliseen ja arvokkaaseen edustukselliseen käyttöön sekä erityisen pitkäaikaiseksi tarkoitettuihin käyttötarkoituksiin.

Vaakunan käyttö

Kaupungin päivittäisviestinnässä ja markkinoinnissa käytetään kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti kaupungin tunnusta. Vaakuna varataan sen arvon mukaiseen viralliseen ja arvokkaaseen edustukselliseen käyttöön sekä erityisen pitkäaikaiseksi tarkoitettuihin käyttötarkoituksiin.

Vaakunaa käytetään esimerkiksi kaupungin virallisissa ja juhlallisissa kutsuissa ja onnittelukorteissa, henkilökohtaisissa, kauan säilytettävissä asiakirjoissa, kuten kunniakirjoissa sekä työ- ja koulutodistuksissa, lipuissa ja viireissä sekä rakennusten seinissä ja muissa kilvissä ja kylteissä.

Lähtökohtaisesti järjestöillä, yrityksillä, taiteilijoilla, kirjankannen kuvittajilla yms. on mahdollisuus käyttää kuntavaakunaa osana omaa työtään. Lupaa vaakunan käyttöön ei erikseen tarvita, mutta on kuitenkin kohteliasta tiedottaa kaupungille vaakunan käytöstä.

Vaakunaa ei tule käyttää sen arvoa alentavalla tavalla tai muutoin sopimattomasti, yleisten heraldisten periaatteiden vastaisesti eikä aiheuttaa sekaannusta tai epäselvyyttä kaupungin roolista toiminnassa.

Lisätietoa kuntavaakunan käytöstä saat Kuntaliiton sivulta ja Porvoon kaupungin johdon assistentilta.

Johdon assistentti Johanna Waltonen

Värit

Porvoon värit ovat saaneet inspiraationsa kaupungin tunnelmallisesta kaupunkimiljööstä ja perinteisten punamultamaalien sävyistä.

Porvoon värit

PORVOON SININEN rgb 0 101 189 / hex 0065bd / cmyk 89 62 0 0

SYKE rgb 253 73 92 / hex fd495c / cmyk 0 86 55 0

KELTAMULTA rgb 255 217 83 / hex ffd953 / cmyk 0 13 79 0

TAIVAS rgb 138 191 219 / hex 8abfdb / cmyk 44 12 7 0

TERVA rgb 49 35 34 / hex 312322 / cmyk 61 69 66 70

PUNAMULTA rgb 200 68 54 / hex c84436 / cmyk 15 87 86 4

PUISTO rgb 100 210 167 / hex 64d2a7 / cmyk 56 0 47 0

RUUSU rgb 230 187 180 / hex e6bbb4 / cmyk 8 28 23 0

PORVOON HARMAA rgb 137 150 160 / hex 8996a0 / cmyk 50 35 31 1

LUMI rgb 255 255 255 / hex ffffff / cmyk 0 0 0 0

Typografia

Porvoon ensisijainen kirjaisintyyppi on MrsEaves. Tämä kirjaisintyyppi on samaan aikaa klassisen kaunis ja virkeän moderni. MrsEaves on myös Porvoon tunnuksen kirjaisintyyppi. Porvoon toissijainen kirjaisintyyppi on Frutiger. Tätä kirjasintyyppiä voidaan käyttää vaativammissa painotöissä MrsEavesin parina. Sähköisissä sovelluksissa ja päivittäisessä arkiviestinnässä (kuten word-dokumentit ja PowerPoint -esitykset) käytetään Georgiaa MrsEavesin tilalla. Frutigerin tilalla käytetään Arialia.

Porvoon fontit

Ensisijaiset fontit:
MrsEaves Roman
MrsEaves Petit Caps
MrsEaves Italic

Toissijaiset fontit:
Frutiger Light
Frutiger Roman
Frutiger Bold

Sähköisen ympäristön fontit
Arial Regular
Arial Italic
Arial Bold

Kuvamaailma

Viestinnässä ja markkinoinnissa käytettävien kuvien tulee heijastaa Porvoon vahvuuksia, käyttötarkoitus huomioiden: perinnettä ja kauniin kaupunkimiljöön ajatonta charmia, ystävällistä ja elämäniloista tunnelmaa sekä modernin keskuskaupungin vahvaa kasvua ja kehitystä. Kuvista tulee välittyä aito elämänmukaisuus ja spontaanisuus sekä dokumentaarinen ja toimituksellinen ote.

Kuvien värimaailman tulisi olla luonnollinen ja kirkas, harmoniassa Porvoon väripaletin kanssa.