Antiikin aiheita ja hautamuistomerkkejä

Walter Runeberg asui Roomassa kahteen otteeseen: 1862–1865 ja myöhemmin 1867–1876. Rooma oli tuohon aikaan taiteilijoiden suosiossa, sillä kaupunki tarjosi nähtäväksi yllin kyllin antiikin veistotaiteen mestariteoksia. Walter Runebergista kehittyi Roomassa uusklassistisen kuvanveiston edustaja. Hän saavutti myös kansainvälistä mainetta.

Veistoskokoelmassa voi ihailla useita antiikin mytologian innoittamia veistoksia. Juopunut Silenos kahden satyyrin tukemana hankittiin aikanaan Suomen Taideyhdistyksen kokoelmiin. Teos on talletettu Porvooseen.

Runebergin kolme Psykhe-veistosryhmää keräsivät huomiota näyttelyissä niin kotimaassa kuin ulkomailla. Pariisin maailmannäyttelyssä 1878 ne saivat kunniamaininnan. Psykhe ja sefyrit sijoitettiin lopulta keisarilliseen palatsiin, nykyiseen presidentin linnaan.

Psyke ja Jupiterin kotka -veistos sekä marmoriin tehty Psyke lamppu ja tikari kädessään ovat Ateneumin taidemuseossa. Ateneumin kokoelmiin kuuluvat myös marmoriveistokset Bacchus ja Amor lapsina, Nukkuva Amor sekä Apollon ja Marsyas.

Pronssinen Danaidit koristaa Töölön Lastenklinikan pihaanajotietä.
Vanhan ylioppilastalon friisi Helsingissä on myös saanut aiheensa antiikin mytologiasta. Friisissä Kleobis ja Biton vetävät äitinsä, Heran papittaren vaunuja juhlasaattueessa.

Walter Runeberg suunnitteli useita hautamuistomerkkejä. Kööpenhaminasta vuonna 1896 valmistettu Ylösnousseet on hänen omalla haudallaan Helsingin Hietaniemen hautausmaalla pronssiin valettuna.

Zacharias Topeliuksen hautaenkeli Kohti valoa valmistui vuonna 1904. Kauppaneuvos Johan Askolinin ja hänen vaimonsa Rosan punaisesta graniitista tehty hautamuistomerkki sijaitsee Porvoon Näsinmäen hautausmaalla.