Siirry sisältöön

Uusi rakentamislaki astui voimaan 1.1.2025. Sen myötä suunnittelutarveratkaisut poistuvat ja rakentamisen sijoittamisen edellytykset tutkitaan rakentamisluvassa. Luvan hakijan niin pyytäessä rakentamishankkeen sijoittamisen edellytykset voidaan ratkaista erillisellä päätöksellä (sijoittamislupa).

Poikkeamislupia koskevat säännökset siirrettiin uuteen rakentamislakiin. Rakentamishanke edellyttää poikkeamislupaa, jos hanke poikkeaa voimassa olevista määräyksistä tai säädöksistä esimerkiksi alueidenkäyttölain, rakentamislain, rakennusjärjestyksen tai asemakaavan osalta.

Myös ranta-alueelle rakentaminen edellyttää poikkeamislupaa, mikäli alueella ei ole rakentamista ohjaavaa osayleiskaavaa tai ranta-asemakaavaa.

Erityisestä syystä kunta voi tällöin myöntää luvan poiketa rakentamislain säädösten nojalla.

Poikkeamislupa

Rakentamista koskevista säännöksistä, määräyksistä, rajoituksista ja kielloista voi hakea lupaa poiketa. Poikkeamisluvan myöntäminen edellyttää aina erityistä syytä.

Poikkeamisluvan myöntäminen ei saa aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai muulle alueidenkäytön suunnittelulle, vaikeuttaa luonnonsuojelun tai rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista eikä johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Poikkeamisluvan edellytyksistä säädetään rakentamislain 57 §:ssä. Jos edellytykset eivät täyty, poikkeamislupaa ei saa myöntää.

Poikkeamislupapäätös ei vielä oikeuta rakentamiseen. Päätöksessä määrätään aika, jonka kuluessa rakentamislupaa on haettava.

Rantarakentaminen

Rakentaminen ranta-alueella edellyttää poikkeamislupaa, mikäli alueella ei ole asemakaavaa tai rakentamista ohjaavaa oikeusvaikutteista osayleiskaavaa. Rantarakentamiseksi katsotaan yleensä hankkeet, jotka ovat 150–200 metrin etäisyydellä rannasta.

Poikkeamislupa tarvitaan ennen rakentamisluvan myöntämistä esimerkiksi:

  • uuden tai korvaavan pientalon rakentamiseen rannalle
  • olemassa olevan loma-asunnon muuttamiseen pysyvään ympärivuotiseen käyttöön

Poikkeamisluvan myöntäminen edellyttää aina erityistä syytä. Edellytyksistä säädetään rakentamislain 57 §:ssä. Jos edellytykset eivät täyty, poikkeamislupaa ei saa myöntää.

Poikkeamislupapäätös ei vielä oikeuta rakentamiseen. Päätöksessä määrätään aika, jonka kuluessa rakentamislupaa on haettava.

Lisätietoa rantarakentamiseen liittyvistä luvista saa kaupunkisuunnittelusta tai rakennusvalvonnasta.

Alueellinen poikkeaminen

Poikkeamislupaa voidaan hakea laajemmalla kuin yhden rakennuspaikan käsittävällä alueella, jos kysymys on asemakaava-alueella olemassa olevan asuin-, liike- tai toimistorakennuksen tilojen muuttamisesta asuinkäyttöön tai muuhun ympäristöhäiriötä aiheuttamattomaan käyttöön.

Rakentamislain 57 §:ssä säädetyt poikkeamisen edellytykset koskevat myös alueellisia poikkeamisia. Alueellisen poikkeamisluvan antamisen edellytyksenä on lisäksi, että siten edistetään olemassa olevien rakennusten käyttöä, kehittämistä ja ylläpitoa.

Sijoittamislupa

Luvan hakijan niin pyytäessä rakentamishankkeen sijoittamisen edellytykset voidaan ratkaista erillisellä päätöksellä.

Uuden rakentamislain 43 § mukaan rakentamislupa koostuu alueidenkäytöllisten edellytysten (sijoittamisen edellytykset) tarkastelusta ja olennaisten teknisten vaatimusten (toteuttamisen edellytykset) tarkastelusta. Rakentamisluvan myöntää kunnan rakennusvalvontaviranomainen. Luvan hakijan niin pyytäessä kunta voi ratkaista sijoittamisen edellytysten olemassaolon erillisellä päätöksellä (sijoittamislupa).

Sijoittamisen edellytyksistä säädetään rakentamislain 44-46 §:ssä.

Sijoittamislupahakemus

Jos rakentamishankkeeseen ryhtyvä hakee erillistä päätöstä sijoittamisluvasta, lupahakemukseen on liitettävä selvitykset, joiden perusteella kunta voi arvioida 44–46 §:ssä säädettyjen edellytysten täyttymisen. Selvityksenä on toimitettava tiedot massoittelusta ja julkisivusta sekä sijoittumisesta rakennuspaikalle, ajoyhteyden järjestämisestä sekä sellaisten alueiden, joilla on tai on tarkoitus toteuttaa kunnallistekniikka, osalta tieto, mistä kohti rakennuksen on siihen tarkoitus liittyä. (RakL 62 §)

Alueellinen sijoittamislupa

Rakentamislain nojalla on mahdollista hakea alueellista sijoittamislupaa useamman kuin yhden rakennuspaikan osalta. Tällainen päätös voidaan tehdä alueella, joka yleiskaavassa on osoitettu kyläalueeksi tai muutoin rakentamiseen soveltuvaksi alueeksi. Päätös voi olla voimassa enintään kymmenen vuotta.

Puhtaan siirtymän sijoittamislupa

Rakentamislakiin on säädetty uusi, puhtaan siirtymän teollisuushankkeiden rakentamista vauhdittava sijoittamislupa. Rakentamisluvan hakijan niin pyytäessä puhtaan siirtymän teollisuushankkeen alueidenkäytöllisten edellytysten tarkastelu tehdään sijoittamisluvalla ilman asemakaavaa tai yleiskaavaa, jossa on määrätty sen käyttämisestä rakentamisluvan myöntämisen perusteena.

Puhtaan siirtymän sijoittamisluvan edellytyksistä ja myöntämisestä säädetään rakentamislain 43 a ja 46 a §:ssä.

Poikkeamis- ja sijoittamisluvan hakeminen

Lomakkeet:

Suunnittelutarveratkaisun ja poikkeamispäätöksen käsittelymaksut

Poikkeamis- ja sijoittamislupien käsittelymaksut

Yhteystiedot

Kaupunkisuunnittelu valmistelee poikkeamis- ja sijoittamislupapäätökset, jotka tekee kaupunkikehityslautakunta.

Seuraavissa asioissa päätösvalta on siirretty kaupunkisuunnittelupäällikölle prosessien sujuvoittamiseksi:

Poikkeamislupapäätös (RakL 57 §), joka koskee
1) korvaavan asuin- tai talousrakennuksen rakentamista alueidenkäyttölain 72 § mukaisella ranta-alueella,
2) rakennuksen rakennusjärjestyksen määräysten mukaista laajentamista alueidenkäyttölain 72 § mukaisella ranta-alueella,
3) luvanvaraisuudesta vapautetun rakennuksen tai rakennelman rakentamista tai laajentamista sekä
4) asemakaavasta poikkeamista

Lupavalmistelu, kaavoittaja Stenberg Camilla

  • 040 520 3179 (tiistaisin)
  • lupavalmistelu@porvoo.fi
  • Tapaamiset ajanvarauksella