Vastauksia kysymyksiin Vanhan sillan korjauksesta
Tälle sivulle on koottu usein kysyttyjä kysymyksiä Vanhan sillan korjauksesta. Kysymyksiä esitettiin Vanhan Porvoon asukkaille ja yrittäjille järjestetyssä tilaisuudessa 15.4.2025.
Kuinka kauan Porvoon Vanhan sillan korjausurakka kestää?
Sopimuksen mukainen urakka-aika on 3/2025–5/2026, mutta urakoitsijalla on tavoitteena saada työt valmiiksi vuoden 2025 loppuun mennessä. Väliaikaisen sillan avaamisen jälkeen Vanha silta on suljettu liikenteeltä ja sillan purkutyöt ovat käynnistyneet. Uuden sillan rakentaminen käynnistyy kesäkuussa ja kestää arviolta marraskuulle 2025 asti. Väliaikaisen sillan, liikennejärjestelyiden ja työmaatukikohdan purkutyöt suoritetaan arvioidun aikataulun mukaan joulukuussa 2025.
Mitä muutoksia siltatyömaa aiheuttaa Vanhassa Porvoossa?
Vanha silta on suljettu liikenteeltä työmaan aikana. Siltatyömaa ei aiheuta muita poikkeavia liikennejärjestelyjä Vanhassa Porvoossa. Sillanmäen pohjoispuolen asukkaita suositellaan kuitenkin käyttämään Suomenkyläntieltä kääntyvää Välikatua ja kirkon alueelle liikkuvia suositellaan käyttämään Kirkkokatua.
Onko mahdollista, että bussit kääntyisivät Vanhan Helsingintie ja Vanhan Hämeenlinnantien risteyksessä? Mihin turistibussit jättävät matkailijat?
Turistibussit jättävät ja noutavat matkailijat Vanhan Helsingintien varteen varatuille bussien pysäköintipaikoille. Bussien pysäköintipaikka on määritelty liikennemerkein ja pysäköinti on rajoitettu 30 minuuttiin bussia kohden. Bussien pitkäaikaisempaa pysäköintiä varten on tehty pysäköintialue Näsiin puretun ABC:n kohdalle. Bussit eivät mahdu kääntymään Vanhan Helsingintien ja Vanhan Hämeenlinnantien risteyksessä, joten liikenneturvallisuuden takia ne ajavat pidempiaikaista pysäköintiä varten Vanhan Hämeenlinnantien kautta alhaisella nopeudella.
Mannerheiminkadun sillan alla puomi, voiko avata?
Mannerheiminkadun sillan alapuolista puomia ei kaupungin näkökulmasta kannata avata. Puomin avaaminen toisi mahdollisesti enemmän liikenteellisiä vaaranpaikkoja kuin ratkaisi ongelmia.
Kulkeeko työmaaliikenne Vanhan Porvoon läpi?
Työmaa käyttää pääsääntöisesti joen länsipuolta ja vain välttämättömät työmaan ajot ajetaan Vanhan Porvoon läpi Jokikadulta. Tällaisessa tilanteessa käytetään liikenteenohjausta ja ajoneuvojen kulkunopeus on matala. Myös matkailusesongin aiheuttamat väkimäärät huomioidaan työsuunnittelussa, ja ajot pyritään suorittamaan ei-ruuhkaisina aikoina. Työmaalla on käytössä työlautta, jolla esimerkiksi maamassoja voidaan siirtää joen länsipuolelle.
Kestääkö Vanhan Porvoon mukulakivikadut työmaaliikennettä?
Välttämättömän työmaaliikenteen lisäksi alueella ajaa normaalisti myös muuta ajoneuvoliikennettä sekä raskaampaa huolto- ja logistiikkaliikennettä. Katujen kuntoa seurataan työmaan edetessä ja mikäli katuverkolle syntyy vaurioita, tullaan ne korjaamaan.
Onko keinoja ehkäistä väliaikaisella sillan mopoliikennettä, joka koetaan häiritseväksi? Entä miksi silta-alueen valaistus ei toimi?
Väliaikaiselle kevyeen liikenteen sillalle asennetaan erilliset mopolla ajon kieltävät liikennemerkit. Kaupunki pyytää kaikkia kulkijoita ja sillan käyttäjiä toimimaan asetettujen liikennerajoituksien mukaisesti. Väliaikaisen sillan valaistus oli väliaikaisesti rikki, mutta se on korjattu suunnitelman mukaiseksi.
Miten Porvoon Vanhan sillan suunnittelussa huomioitu se, että maaperä vanhojen kiinteistöjen alla on vanhaa merenpohjaa?
Työn suunnittelussa on käytetty alan asiantuntijoita ja työ on suunniteltu herkkä ympäristö ja sen ominaispiirteet huomioiden. Maaperän osalta on tehty pistemäisiä tutkimuksia, jolla selvitetään kyseisen kohdan maaperän laatua. Pistemäisillä tutkimuksilla saadaan arvio maaperäolosuhteista. Edes nykytekniikalla ei ole mahdollista toteuttaa täysin kattavaa maaperäselvitystä.
Mikäli maaperän osalta huomataan tutkimuksista poikkeavia olosuhteita, tai työn aikana huomataan ennakoimattomia asioita, selvitetään tarpeen vaatiessa vaihtoehtoisia toteuttamistapoja.
Miksi kaikki kiinteistönomistajat, joiden kiinteistöön on asennettu tärinämittari, eivät ole saaneet kiinteistökatselmuspöytäkirjoja?
Kiinteistökatselmukset on suorittanut tärinä- ja räjähdeasioihin erikoistunut riippumaton osapuoli, Forcit Consulting Oy. Kiinteistökatselmuspöytäkirjat on toimitettu kiinteistön edustajille tai kiinteistökatselmuksessa mukana olleille. Kiinteistökatselmuspöytäkirja on tehty katselmustilaisuuden yhteydessä. Pöytäkirjat ovat asianosaisille saatavissa kaupungin tai urakoitsijan kautta.
Voiko siltatyömaan paalutustöistä aiheutua vaurioita kiinteistöihin?
Siltatyömaan suunnittelussa on käytetty konsulttina tärinä- ja räjähdeasioihin erikoistunutta riippumatonta osapuolta, Forcit Consulting Oy:tä. Rakennustöiden aiheuttamaa tärinää varten Vanhan sillan viereisiin kiinteistöihin on asennettu mittareita (8 kpl), joilla seurataan jatkuvasti alueelle aiheutuvia tärinöitä. Mittarit on asennettu kiinteistöihin kiinteistön omistajan luvalla. Tärinän heilahdusnopeudeksi on määritelty raja-arvo 7 mm/s. Tieto perustuu RIL 253-2024 Rakentamisen aiheuttamat tärinät -ohjeeseen. Raja-arvossa on huomioitu savimaa ja Vanhan Porvoon vanha rakennuskanta.
Millaisia mittaustuloksia on tähän mennessä mitattu?
Mittareiden suurin mitattu tulos on 15,82 mm/s, tulos on mitattu sunnuntaina 6.4.2025 klo 13.39, jolloin rakennustyöt eivät ole olleet käynnissä. Lisäksi alueelta on mitattu useita muita tärinäarvoja, jotka ovat tuloksellisesti suurempia, kuin työmaan vaikutuksesta syntyneet tärinät. Suurin rakennustyön vaikutuksesta mitattu tärinä arvo on 2,01 mm/s, tämä on noin 29 % asetetusta 7 mm/s raja-arvosta. Alueella tärinää aiheutuu myös normaalista liikenteestä, alueella liikkuvasta huoltoliikenteestä, kuten jäteautoista tai lakaisukoneista.
Miten pitää toimia, jos kiinteistössään havaitsee vaurioita, joita epäilee siltatyömaan aiheuttamiksi?
Alkukatselmuspöytäkirjoissa, jotka kiinteistön omistajat tai heidän edustajansa ovat saneet on mainittu seuraavaa: Mikäli työn aikana havaitaan sellaisia vaurioita, joita epäillään ko. työn aiheuttamiksi, pyydetään niistä ilmoittamaan viipymättä ja kirjallisesti työmaan työnjohdolle. Vauriokohta on syytä valokuvata ja dokumentoida tarkasti. Yhteystieto työmaalle ilmoittamisessa on Antti Putto, antti.putto@kreate.fi.
Mikäli on syytä olettaa, että vaurio johtuu siltatyömaasta, tulee riippumaton osapuoli Forcit Consulting Oy tutkimaan vaurion ja mahdolliset vaurion aiheuttajat.
Väliaikaisen sillan ponttaustöistä aiheutui tärinää, onko varsinaisen sillan rakentamisen aikana odotettavissa samankaltaista tärinää?
Varsinaisen sillan rakentamisen aikana joudutaan tekemään ponttaus- ja paalutustöitä. Ponttiseinä on käytännössä teräksestä valmistettu seinä, kuten väliaikaisen sillan länsipäädyssä. Ponttiseinän tarkoitus on estää maanliikkeet. Ennen varsinaisia ponttaustöitä tai paalutustöitä tehdään koepontitus rannan itäpuolelle, jolla tarkastellaan, uppoaako pontti maastoon suunnitellusti ja samalla tarkastellaan menetelmän aiheuttamaa tärinää ja sen vaikutuksia alueen kiinteistöihin. Tarvittaessa selvitetään vaihtoehtoisia toteutustapoja. Tärinämittausten perusteella suurimmat tärinät ovat aiheutuneet muusta määrittelemättömästä syystä kuin työmaan pontituksista tai paalutuksista.
Eikö paalutustöitä voida tehdä hiljaisemmin tai varovaisemmin?
Pontit ja paalut on asennettava maaperään riittävällä voimalla, muuten ne eivät uppoa riittävän syvälle ja täytä niille asetettuja laatuvaatimuksia.
Miksi töitä on tehty iltamyöhään ja lauantaisin?
Ympäristönsuojeluviranomaisen hyväksymässä meluilmoituksessa työmaan työajat ovat ma-pe klo 07-20 ja lauantaisin klo 09-16. Erityistä melua aiheuttavat työvaiheet (paalutus ja pontitus) tulee suorittaa arkipäivinä klo 07–18 välisenä aikana, mikäli se on työteknisesti ja aikataulullisesti mahdollista. Arkipyhinä erityisen meluavaa työtä ei saa harjoittaa. Työmaalla on työskennelty meluilmoituksessa ilmoitettujen työaikojen mukaisesti.
Miksi työmaalla ei voida pitää kesätaukoa matkailusesonki huomioiden?
Sillan rakentamisen eri työvaiheita ei voida toteuttaa muuna kuin sulan veden, käytännössä kesän, aikana. Aluehallintoviraston vesilain mukaisen päätöksen mukaan esimerkiksi kalojen kutuaika on huomioitava rakentamisessa eli 1.9.–30.11. välisenä aikana uomaan ei saa asentaa rakenteita eikä tehdä yhtäjaksoista melua aiheuttavia töitä. Työmaan aikataulu on suunniteltu rajoitukset huomioiden.
Miten on huomioitu tärinän aiheuttama mahdollinen hidas liike maaperässä? Mikä on kaupungin korvausvelvollisuus tällaisissa tapauksissa, kun mahdollinen vaurio syntyy tai huomataan urakan jälkeen?
Maaperänsiirtymiä seurataan takymetrimittauksella sekä uudella satelliittiyhteyteen perustuvalla menetelmällä. Takymetrimittauksilla mitataan urakka-alueen maan siirtymiä sekä satelliittimittauksella kahden jokea lähinnä olevan kiinteistön liikkeitä. Takymetrimittaus perustuu alueen koordinaatti- ja korkeusjärjestelmään. Siirtymiä seurataan kerran viikossa. Työssä käytetään riippumattomia osapuolia (Exact AIP-Mittaus Oy ja Forcit Consulting Oy). Mittausten pääasiallinen tarkoitus on mitata itä- ja länsipuolen maiden mahdollista siirtymisiä. Satelliittimittaus mittaa samanaikaisesti sivu- ja pystysuunnan siirtymää. Mittauspoikkeamia ei ole tähän mennessä havaittu
Kuinka mahdolliset vahinkoasiat hoidetaan (prosessi)?
Vahinkoasiat voi laittaa eporvoo.fi -sivuston kautta tai vapaamuotoisella kirjeellä Porvoo-infon kautta osoitteessa Lundinkatu 8 A, 06100 Porvoo.
Mahdollisista tärinästä aiheutuvista vahingoista tulee asukkaan kuitenkin olla ensin yhteydessä kirjallisesti Porvoon Vanhan sillan pääurakoitsijan yhteyshenkilö Antti Puttoon, antti.putto@kreate.fi, minkä jälkeen paikalle tilataan tarvittaessa kolmas osapuoli tekemään riippumattoman osapuolen arvio vahingosta.