Kirjailijapuisto
Törmäkadun ja Kirjastokadun kulmassa sijaitseva japanilaisvaikutteinen Kirjailijapuisto on Porvoon oma kirsikkapuisto. Puisto on loistossaan erityisesti keväällä kirsikoiden ja magnolioiden kukkiessa. Mikä on mukavampaa kuin unohtaa kiire, istahtaa hetkeksi puistonpenkille lukemaan ja nauttimaan päivänpaisteesta.
Puiston historia
Kirjailijapuiston paikalla on aiemmin ollut laajahko niittyalue, jota on ajoittain käytetty muun muassa sirkuskenttänä. Ympärillä on suhteellisen tiiviisti rakennettua kaupunkiympäristöä ja paljon asuinkiinteistöjä. Ajatus Kirjailijapuistoon lähti puutarhayrittäjä Jukka Koskisen ehdottaessa kaupunginpuutarhuri Mikko Kaunistolle japanilaista puutarhaa. Maisema-arkkitehti Hiroko Kivirinta on laatinut puiston yleissuunnitelman, jonka pohjalta Mikko Kaunisto on tehnyt puistosuunnitelman. Kasviasiantuntijana Kirjailijapuistossa on toiminut Börje Fri. Puiston logon on suunnitellut Ella Koskinen.
Puiston kuvaus
Punaiset, japanilaistyyliset portit johdattavat kävijöitä puistoon. Kirjailijapuiston suunnittelussa tärkeänä osana on toiminut alueella sijainneen nurmialueen alta esiin kaivettu luonnonkallio. Kivituhka- ja sora-alueet kuvaavat puistossa vettä. Niiden yli kulkee pelkistetty lankkusilta, joka johtaa perennaistutusten edustalla olevalle avokalliolle.
Kirjastokujan puoleisella laidalla on rusokirsikkapuiden reunustama betonikiveysalue, jossa on käytetty japanilaisissa puutarhoissa tyypillistä sauvamaista ladontamallia. Syvennykset on kalustettu oleskelualueiksi penkein.
Puistossa sijaitsee Porvoossa asuvan ja työskentelevän Jarmo Vellosen Asahi-niminen graniittiveistos.
Puiston kasvillisuus
Puistosta löytyy kirsikkapuista niin rusokirsikkaa (Prunus sargentii), imeläkirsikka (Prunus avium ‘Plena’) kuin Spire-koristekirsikkaakin (Prunus × hillieri ’Spire’).
Fujitsu Finland oy lahjoitti puistoon kahdeksan ‘Kevätsuudelma’-kirsikkapuuta (Prunus ‘Accolade’) vuonna 2015 Fujitsun 80 vuotisen toiminnan kunniaksi.
Itäosassa on laaja istutusalue, jossa kasvaa puita, pensaita ja runsaasti erilaisia englantilaisille puutarhoille tyypillisiä perennoja. Perennat luovat puistoon näyttävän ja värikkään läpi kesän kukkivan taustan.
Puiston kehittäminen
Kirjailijapuisto valmistui vuonna 2012, mutta aluetta kehitetään jatkuvasti. Hamkin opiskelijat ovat laatineet puistosta toiminnanohjaussuunnitelman vuonna 2021, jossa on nostettu esiin tulevaisuuden kehityskohteita kuten muun muassa opasteiden parantaminen ja osallisuuden lisääminen.
Kuvia Kirjailijapuistosta