Hoppa till innehåll

Författarparken

Den japanska körsbärsparken vid namnet Författarparken i hörnet av Brinkgatan och Biblioteksgatan är Borgå stads egen körsbärspark. Parken når sin färgprakt särskilt under våren då körsbären och magnoliorna blommar. Vad är härligare än att glömma brådskan, sätta sig en stund på parkbänken för att läsa och njuta av solskenet.

Parkens historia

Platsen där Författarparken finns har tidigare varit ett vidsträckt ängsområde som tidvis har använts bl.a. som cirkusfält. Runt om finns en relativt tätt bebyggd stadsmiljö och många bostadsfastigheter. Idén till Författarparken kom till när trädgårdsföretagaren Jukka Koskinen presenterade förslaget om en japansk trädgård till stadsträdgårdsmästaren Mikko Kaunisto. Landskapsarkitekten Hiroko Kivirinta har utarbetat en förslagsritning för parken utifrån vilken Mikko Kaunisto har gjort upp en parkplan. Börje Fri har verkat som växtexpert för Författarparken. Parkens logotyp är planerad av Ella Koskinen.

Parkbeskrivning

Röda portar i japansk stil leder besökare till parken. En viktig del av planeringen av Författarparken har varit bergsklippan på området, som grävdes fram på ängen. Områden med stenmjöl och grus symboliserar vattnet i parken. Över dessa går en enkel plankspång, som leder till det kala berget invid perennplanteringen.

I utkanten av Biblioteksgränden finns ett betongstensområde i Gyo-stil kantat av bergkörsbärsträd som är typiskt för japanska trädgårdar. Fördjupningarna är inredda som vistelseplatser med bänkar.

I parken finns granitskulpturen Asahi, som gjorts av Borgåbaserade skulptören Jarmo Vellonen.

Parkens vegetation

I parken växer både bergkörsbär (Prunus sargentii), sötkörsbär (Prunus avium ‘Plena’) och spire-prydnadskörsbär (Prunus × hillieri ”Spire”).

Fujitsu Finland oy donerade år 2015 åtta vårkörsbär (Prunus ‘Accolade’) till parken för att fira Fujitsus 80-åriga verksamhet.

I östra delen finns ett brett planteringsområde där träd, buskar och många olika perenner som är typiska för engelska trädgårdar växer. Perennerna skapar en ståtlig och färggrann bakgrund i parken som blommar hela sommaren.

Parkutvecklingen

Författarparken blev färdig 2012, men området utvecklas ständigt. HAMK:s studerande har utarbetat en utvecklingsplan för parken år 2021. Framtidens utvecklingsobjekt, så som t.ex. förbättring av skyltar och ökad delaktighet lyfts fram i planen.