Siirry sisältöön

Emilie Björkstén – kansallisrunoilijan rakastettu

Emilie Björkstén oli runoilija, mutta Porvoossa hänet tunnetaan myös Johan Ludvig Runebergin ihastuksena. Runebergin ja Emilie Björksténin rakkaussuhde ja kirjeenvaihto jatkuivat Runebergin sairastumiseen saakka. Runokokoelman Sandperlor joissakin runoissa on luettavissa Emilien ihailu ja rakkaus hänen suurta esikuvaansa Runebergia kohtaan:

“Vain Sinä, Sinä! kaikista vain Sinä
Sua tahdon rakastaa, Sua palvoa!
Sanoa saakoot: mieletön oon minä
näkiskö sydämeeni maailma,
sen ymmärtäiskö tuskaa, riemua?”

Myös Runeberg mainitsee yhdessä runossaan Emilien listatessaan ihastuksiaan:
“—en Augusta, en Sofi,
två Marior, två Fredrikor,
och en Emili.”

Fredrika Runebergin ystävä

Emilie oli kuitenkin koko perheen ystävä, ja hän oli jo aiemmin antanut runojaan luettavaksi ja arvioitavaksi Fredrika Runebergille. Fredrika kyllä yritti vaimentaa Emilien ja miehensä välistä kipinöintiä: kirjeessään Emilielle vuonna 1857 Fredrika kirjoittaa, että “liehittely ja flirtti, lirunlaru ja roska” katoavat kauneuden myötä, päinvastoin kuin “sydämen lempeä ja todellinen lämpö”.

Naisten ystävyys syveni Johan Ludvigin sairastumisen jälkeen, ja Emilie toimitti runokalenterin Mosaiker, jossa on hänen omien runojensa lisäksi muiden tuotantoa, myös Fredrikan. Kansallisrunoilijan kuoleman jälkeen ilmestyi Emilien runokokoelma Ännu en gång ja se on omistettu “Runoilija Runebergin leskelle kunnioituksella ja rakkaudella”.

Ulkopuoliset pitivät Emilietä hupakkona, ja vasta kun Runebergin hänelle kirjoittamat kirjeet julkaistiin vuonna 1940, selvisi lopullisesti, että ihastuminen ei ollut yksipuolista.

Emilie eli 72-vuotiaaksi, ja hänet on haudattu Näsinmäelle lähelle Runebergin hautaa.

Johan Ludvig Runebergin ja Emilie Björksténin suhde oli aiheena T. J. Särkän vuonna 1940 ohjaamassa elokuvassa Runon kuningas ja muuttolintu.
 
Lähteet:
• Lisää Emilie Björkstenistä ja Runebergistä: www.runeberg.net Ystävien seurassa/ Runeberg ja naiset.
• Alarto, Anne, Irma Kyrki ja Maija Saraste 2000. Runebergin varjossa.