Siirry sisältöön

Yrjö A. Jäntin taidekokoelma

Taidekokoelman näyttely sijaitsee Porvoon Taidehallin tiloissa Taidetehtaan toisessa kerroksessa ja avoinna Porvoon Taidehallin aukiolojen mukaan.

Ilmainen sisäänpääsy.

Näyttelyssä on esillä kokoelman tuorein osa, teoksia 1950-80-luvuilta. Kokonaisuus toimii porttina nykytaiteeseen, sillä joukossa on myös paljon yhä toimivien taiteilijoiden teoksia.

1800–1900-luvun suomalaista taidetta

Yrjö A. Jäntin laaja lahjoituskokoelma edustaa suomalaista taidetta 1800-luvun lopulta 1980-luvulle. Katsaus maamme taiteeseen ja taiteilijoihin on monipuolinen. Kokoelma käsittää maalauksia, grafiikkaa, piirustuksia, veistoksia ja mitaleja. Teoksia on runsaat 1000.

Joukossa on useita helmiä, kuten A.W. Finchin ja Juhani Linnovaaran töitä. Veistotaidetta edustavat muun muassa Raimo Utriainen, Tapio Junno ja Kaija-Riitta Iivonen. Pienoisveistosten kokoelma on poikkeuksellisen laaja ja tasokas. Kokoelmaan kuuluu myös runsaasti grafiikkaa erityisesti 1900-luvun lopulta esimerkiksi Tuula Lehtiseltä, Lauri Ahlgrenilta ja Kimmo Kaivannolta.

Yrjö A. Jäntti – WSOY:n pääjohtaja ja taiteen keräilijä

Yrjö A. Jäntti (1905–1985) teki pitkän uran WSOY:n palveluksessa vuodesta 1926 lähtien. Vuosina 1952–1968 hän toimi yrityksen pääjohtajana. Hän hoiti lisäksi useita luottamustehtäviä kustannusalalla.

Yrjö A. Jäntti syntyi Porvoossa 1905 ja kirjoitti ylioppilaaksi Porvoon yhteiskoulusta 1923. Filosofian kandidaatiksi hän valmistui vuonna 1926 ja maisteriksi 1927. Jäntti opiskeli kirjallisuushistoriaa, taidehistoriaa ja kansantaloutta sekä perehtyi kustannusalaan useilla opintomatkoillaan. Hän teki opintomatkoja Pohjoismaihin, Viroon, Saksaan, Itävaltaan, Italiaan, Englantiin ja Yhdysvaltoihin. Hänelle myönnettiin Turun yliopiston filosofian kunniatohtorin arvo 1960. Jäntti kuoli vuonna 1985 Helsingissä.

Taidekokoelma yleisön nähtäville

Jäntin kiinnostus taiteeseen heräsi jo varhain. Ensimmäiset taideostokset hän teki 1920-luvun loppupuolella. Työnsä puitteissa hän myös seurasi suomalaista kulttuuri- ja taide-elämää. Hän toimi aktiivisesti taidekirjojen julkaisemisen puolesta. Hänen aloitteestaan WSOY ryhtyi tilamaan aikakauden taiteilijoilta kirjailijoiden muotokuvia.

Huomattavimman osan taidekokoelmasta Jäntti hankki vuoden 1969 jälkeen siirryttyään eläkkeelle. Hän halusi tuoda taidekokoelmansa myös suuren yleisön nähtäville. Tätä tarkoitusta varten Jäntti perusti vuonna 1980 taidesäätiön. Jäntti lahjoitti taidekokoelmansa Porvoon kaupungille vuonna 1984.

Kokoelma avattiin yleisölle 1984 Papinkadulla WSOY:n kiinteistössä. Vuodesta 2012 osa kokoelmaa on esillä Taidetehtaan Taidehallissa.