Siirry sisältöön

Kaupungin talous kirii loppuvuonna selvästi plussalle

Kaupungin talous on kirimässä loppuvuonna selvästi positiiviseen tulokseen, ilmenee juuri valmistuneesta talouden marraskuun kuukausiraportista.  

Toimintamenot ovat kasvaneet noin 3,7 miljoonaa euroa edellisvuodesta, mutta samaan aikaan verotulot ovat kasvaneet noin 10,5 miljoonaa euroa ja valtionosuudet noin 14,1 miljoonaa euroa. Marraskuun jälkeen tulos on 25,7 miljoonaa euroa ylijäämäinen.  

– Vuoden 2020 ylijämää on vielä vaikea ennustaa, koska joulukuussa ja tilipäätösvaiheessa kaupungille kertyy merkittävästi kustannuksia. Näyttää siltä, että ylijäämää kertyisi tänä vuonna kuitenkin yli 15 miljoonaa euroa, arvioi rahoitusjohtaja Henrik Rainio. 

Taustalla valtion koronatuki ja verotulojen myönteinen kehitys 

– Kaupungin verotulot ovat kehittyneet loppuvuonna yllättävän myönteisesti, ainakin verrattuna koronakriisin pahimman vaiheen ennusteisiin, tiivistää kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula tilanteen.  

– Lisäksi valtio on tukenut kuntia merkittävästi koronan takia, ja Porvoo saakin valtiolta tänä vuonna reilu 23 miljoonaa euroa koronatukea, jatkaa Ujula. Kaupungin menot kasvavat edelleen, mutta koronan takia on myös jouduttu välillä supistamaan palveluja ja siirtämään investointeja. 

Sosiaali- ja terveystoimen menot ovat tänä vuonna kasvaneet lähes 10 miljoonaa euroa verrattuna viime vuoden marraskuuhun. Sivistystoimen menot ovat puolestaan alentuneet noin 1,4 miljoonaa euroa ja konsernihallinnon noin 4,8 miljoonaa euroa. 

Lainakanta alenemassa, ylijäämää tarvitaan tulevina vuosina 

Ylijäämän myötä kaupungin lainakantaa on kaupunkistrategian mukaisesti mahdollista alentaa ensimmäistä kertaa moneen vuoteen. Marraskuun loppuun mennessä kaupungin lainoja on lyhennetty tänä vuonna noin 16 miljoonaa euroa nettona.  

– Kaupungin lainakanta kehittyy nyt oikeaan suuntaan, mutta edelleen lainaa on noin 156 miljoonaa euroa, kun viisi vuotta sitten sitä oli noin 115 miljoonaa euroa, Rainio kuvaa.   

Kaupungin talousarvio vuodelle 2021 sisältää yhteensä 32,5 miljoonan euron investoinnit. Pitkällä aikavälillä kaupungin kestävä investointitaso on noin 25–30 miljoonaa euroa.