Siirry sisältöön

Kohti Suomen parasta kotouttamista  

“Haluamme tehdä Suomen parasta kotouttamista”, sanoo Porvoon kotouttamispalveluiden päällikkö Jenny Broberg. 

Brobergin johtama kotoutumiskeskus Mannerheiminkadulla on perustettu vuonna 2022.   

Sen monikansallinen, kahdeksan hengen tiimi auttaa maahanmuuttajia koulutuksen ja työllistymisen lisäksi asumiseen, lomakkeisiin ja hakemuksiin, vapaa-aikaan ja harrastuksiin liittyvissä asioissa.  

Keskuksessa tehdään myös kotoutumissuunnitelmia ja tuetaan niiden toteutumisessa.  

“Porvoon kaupungin aiemmin tuottamat maahanmuuttajapalvelut siirtyivät sote-uudistuksen myötä Itä-Uudenmaan hyvinvointialueelle”, Broberg kertoo.   

Hyvinvointialue vastaa nyt maahanmuuttajien sosiaali- ja terveyspalveluista.   

Kaupungin tehtävä sen sijaan on huolehtia maahanmuuttajien koulutukseen ja työllistymiseen sekä yleisesti kotoutumiseen liittyvistä palveluista.   

Varsinkin alkuvaiheessa palveluja tarjotaan tehostetusti. Lisäksi tiimi pyrkii järjestämään maahanmuuttajille uudenlaisia, tarvelähtöisiä palveluita. 

Onnistumisen monet tekijät  

Broberg toteaa, että kotouttaminen on työtä, jota mikään taho yksin ei voi tehdä. Kotouttamispalveluilla onkin runsaasti yhteistyökumppaneita.   

Yksi niistä on Porvoon kansalaisopisto – Borgå Medborgarinstitut eli KoMbi, joka on jo pitkään kouluttanut maahanmuuttajia ja järjestänyt heille varsinkin suomen kielen kursseja.  

Mehän olemme tarjonneet toisen kotimaisen kielen kursseja käytännössä aina. Opetimme jo opiston perustamisvuonna 1946 sekä ruotsia suomalaisille että suomea rannikolta tuleville suomenruotsalaisille, jotka eivät kieltä osanneet.
Mika Pohjanen, Porvoon kansalaisopiston apulaisrehtori

Hiljattain Porvoon kaupunki päätti, että jatkossa kansalaisopisto toteuttaa maahanmuuttajille suunnatut kotoutumiskoulutukset.   

Koulutuksissa opiskellaan suomea sekä tutustutaan yhteiskuntaan ja työelämään sekä työnhakuun. Kansalaisopisto on erikoistunut varsinkin alkuvaiheen opetukseen, ja tarjoaa tarvittaessa myös kokopäiväistä, koulun kaltaista lukiopetusta henkilöille, jotka eivät vielä osaa lukea tai kirjoittaa.  

Pohjasen kokemuksen mukaan maahanmuuttajat ovat parhaimmillaan hyvin aktiivinen ryhmä ja innokkaita oppimaan.   

“Eräskin henkilö oli istumassa suomen kielikurssillamme tunti siitä, kun hänen koneensa oli laskeutunut Helsinki-Vantaalle.” 

Uusi elämä Porvoossa   

“Porvoonjoesta nousee useimmiten pieniä särkiä, mutta olen saanut myös kaksi isoa haukea. Pidän kalastamisesta”, kertoo Porvooseen noin kaksi vuotta sitten pakolaisena saapunut sudanilaissyntyinen Adil Bailo, 27. 

Kahdessa vuodessa Bailo on oppinut puhumaan suomea sujuvasti ja suorittanut peruskoulun.  Tänä syksynä hän aloitti aikuislukiossa.  

“Lempiaineita ovat suomi, matematiikka ja historia.” 

Kotouttamiskeskuksen palveluista Bailolla on vain hyvää sanottavaa.  

“Olen saanut apua kaikessa, niin opiskelussa, asumiseen liittyvissä asioissa kuin lomakkeiden täytössä”, hän luettelee.  

Suunnitelmissa on ylioppilastutkinto ja sen jälkeen mahdollisesti jatko-opinnot.  Bailo etsii myös töitä, joita voisi tehdä opiskelun ohessa. 

Tykkään opiskelusta tosi paljon. Tietysti olen sudanilainen, mutta tällä hetkellä kotini on Porvoossa. Minulla on täällä turvallinen ja hyvä olla.
Adil Bailo

Teksti Elli Collan / Kuva Samuli Skantsi