Siirry sisältöön
Vuoden 2024 Luomu SM -

Lohen keittiössä tavoitellaan täydellisyyttä

Tuotantopäällikkö Johannes Lohi suosii luomua silloin kun hinta, saatavuus ja laatu ovat kohdillaan.

Porvoon keskuskeittiön näkymiä ja Johannes Lohi.

Harvalla ruoka-alan ammattilaisella on yhtä monilukuinen ja vaativa asiakaskunta kuin Porvoon keskuskeittiön tuotanto- päälliköllä Johannes Lohella. Lohen ruokittavana on noin 10 000 koululaista ja päiväkodin taaperoa, jotka jättävät syömättä, mikäli ruoka ei maistu. Siksi Lohi myös kiertelee ahkerasti kouluissa ja kuuntelee herkällä korvalla oppilaita.

”Lähtökohta on, että hävikkiä tulisi mahdollisimman vähän. Ruoan maku ja koostumus ovat siinä avaintekijöitä. Olemme rakenta- neet kokonaisuuden, jonka tavoitteena on, että kun valmistamamme annokset lopulta kypsennetään paikan päällä ennen tarjoilua, ne olisivat täydellisiä.”

Sattumalle ei tässä hommassa anneta jalansijaa.

Harabackankadun keskuskeittiö toimii kuin sveitsiläinen kello ja kaikki työvaiheet raaka-aineiden valinnasta ruoka-annosten valmistukseen, kuljetukseen ja kypsentämiseen, ovat tarkkaan suunniteltu. Tehdasmittaluokan tuotanto syntyy vain kahdentoista henkilön voimin.

Porvoon ateriapalvelut on myös vuoden 2024 Luomu SM:n voittaja. Kilpailussa palkitaan yksityisiä ja julkisia toimijoita, jotka ovat eniten lisänneet luomun käyttöä. Voitto tuli erityisesti maidon vaihtamisesta luomuun, mutta myös monet muut raaka-aineet ovat luomua – jos se vain sopii kokonaisuuteen.

Kokonaisuus ratkaisee. Silloin kun hinta, saatavuus ja laatu ovat luomussa kohdillaan, se on mieluinen valinta.
Johannes Lohi, tuotantopäällikkö

Teksti Jouni Kantola / Kuva Kaisa Viitasalo