Siirry sisältöön

Porvoon Taidetehtaan rantakorttelin avoin taidekilpailu

Äänestä suosikkiasi ehdotusten joukosta ! Yleisöäänestys on avoinna 20.5.-1.6.2025.

Taidekilpailun yleisöäänestys 20.5.-1.6.

Taidetehtaan rantakorttelin taidekilpailuun saatiin 60 ehdotusta määräaikaan mennessä. Kilpailun palkintolautakunta on tutustunut ehdotuksiin ja valinnut yhdeksän ehdotusta yleisöäänestykseen.

Yleisö voi äänestää omaa suosikkiaan verkkolomakkeella 20.5.–1.6.

Suuremmat kuvat teosehdotuksista ja niihin liittyvät selostukset löytyvät kuvapankista, avaa linkki.

Yleisöäänestyksessä mukana oleviin teosehdotuksiin voi lisäksi tutustua Porvoo Domessa tiistaina 20. toukokuuta klo 11–14 (Lundinkatu 8). Tapahtumassa voi myös äänestää. Kaikkien äänestäjien kesken arvotaan kaksi 50 euron arvoista lahjakorttia Porvoon Taidehallin kauppaan.

Kilpailun voittaja julkistetaan kesäkuussa. Palkintolautakunta voi päätöksessään huomioida yleisöäänestyksen tuloksen. Yleisöäänestyksen voittajan palkinto on 1000 euroa. Taidekilpailu käydään loppuun asti anonyyminä, eli tekijät ehdotusten takana selviävät vasta palkintolautakunnan lopullisten päätösten jälkeen.

Tavoitteena on näyttävä ja innovatiivinen taideteos

Porvoon kaupunki ja Kesko ovat kutsuneet Suomessa asuvia ja työskenteleviä kuvataiteilijoita osallistumaan kilpailuun, jossa haetaan taideteosta Porvoon Länsirannalle rakentuvaan K-Citymarketin julkisivuun. Ehdotuksia kilpailuun voi jättää 22.11.2024–25.4.2025.

Kilpailussa noudatetaan sille laadittua kilpailuohjelmaa ja Suomen Taiteilijaseuran kilpailusääntöjä.

Kaupungin keskustassa ja Porvoonjoen välittömässä läheisyydessä sijaitsevaan kortteliin sijoittuu K-Citymarketin lisäksi hotelli ja asuntoja. Taidepaikaksi on määritelty rakennuksen Porvoon jokirannan puoleinen lasiseinä (390 m2) ja sen taakse sijoittuvaa umpinainen seinäpinta (390 m2).

Taidekilpailun tavoitteena on saada kohteeseen sen mittasuhteet ja ympäristön huomioiva, näyttävä ja innovatiivinen taideteos. Teoksen toteutuksessa toivotaan huomioitavan eri vuodenaikojen vaihtelut, sääolosuhteet ja se, että teosta katsotaan sekä lähietäisyydeltä että kauempaa joen toiselta puolelta.

Keskeisellä paikalla sijaitsevasta teoksesta pääsevät nauttimaan niin porvoolaiset kuin kaupungissa matkailevat eri-ikäiset ja eri taustoista tulevat ihmiset, joten teoksen tulee soveltua monenlaisille katsojille. Tavoitteena on lisäksi teoksen helppohoitoisuus ja sen elinkaaren kestävyys.

Taideteoksen budjetti on 175 000 euroa. Siihen tulee sisältyä kaikki taiteen kustannukset. Lasielementit, niiden hankinta ja asennus sekä lasin taakse sijoittuvan seinän perusratkaisu kuuluvat rakennusurakkaan. Taidehanke toteutetaan Länsirannan taideohjelmassa määritetyn käytännön mukaisesti. Hanke rahoitetaan Porvoon Länsirannan rakennuttajille tontinluovutuksen myötä syntyneestä taidevelvoitteesta. Tavoitteena on, että valitun ehdotuksen pohjalta toteutettu teos on valmis vuoden 2026 aikana. Toteutuksesta tehdään erillinen sopimus kilpailun ratkeamisen jälkeen.

Myös yleisö voi äänestää omaa suosikkiaan

Kilpailun päätyttyä palkintolautakunta valitsee ehdotuksista osan, jotka asetetaan esille yleisöäänestykseen. Palkintona jaetaan yhteensä 13 000 euroa seuraavasti: kilpailun voittaja 6000, toinen sija 3500 ja kolmas sija 2500 euroa. Yleisöäänestyksen voittajan palkinto on 1000 euroa.

Lopullisen teoksen tilaamisesta päättää Porvoon kaupunki yhteistyössä Keskon kanssa, jolla on oikeus tilata teos minkä tahansa kilpailussa palkitun luonnoksen pohjalta. Kilpailusääntöjen mukaan kilpailun järjestäjällä on myös oikeus olla tilaamatta mitään teosta kilpailun perusteella.

Palkintolautakunta

Kilpailun palkintolautakuntaan kuuluvat seuraavat jäsenet:

  • pj. Susann Hartman, kulttuuripalveluiden päällikkö, Porvoon kaupunki
  • Pekka Mikkola, kaavoitusarkkitehti, Porvoon kaupunki
  • Sari Hilska, kulttuurisuunnittelija, Porvoon kaupunki
  • Susanna Widjeskog, amanuenssi, Porvoon museo
  • Veli Granö, taiteilija, Porvoon Taiteilijaseura
  • Jari Salmela, suunnittelupäällikkö, Kesko
  • Jukka Kauto, pääsuunnittelija, KAUTO NIKULAINEN arkkitehdit Oy
  • Jaakko Niemelä, Suomen Taiteilijaseuran nimittämä taiteilijajäsen
  • Kaisaleena Halinen, Suomen Taiteilijaseuran nimittämä taiteilijajäsen

Kilpailun sihteerinä toimii taidekoordinaattori Heini Orell Länsirannan taidekokonaisuutta koordinoivasta Frei Zimmer Oy:stä.

Kilpailun aikataulu

  • 22.11.2024 kilpailu avataan.
  • 21.2.2025 mahdollisten kysymysten esittäminen päättyy.
  • 7.3.2025 kaikki vastaukset kysymyksiin julkaistaan viimeistään tällä sivulla.
  • 25.4.2025 klo 15 kilpailu päättyy, jolloin ehdotusten on oltava perillä.
  • 20.5.-1.6.2025 yleisöäänestys.
  • Kesäkuu kilpailun voittajat julkistetaan.

Ohjeet ja aineisto taidekilpailuun osallistuville

Tutustu kilpailuohjelmaan ja liitteisiin. Kilpailuehdotukset tulee jättää sähköisesti ArtCurator-palvelun kautta palvelun ohjeistuksien mukaan. Kilpailuehdotusten tulee olla perillä viimeistään 25.4.2025 klo 15 Suomen aikaa.

Kilpailuohjelma

Kilpailun liitteet

Taiteilijoiden kysymykset

Kilpailuehdotuksia koskevia lisäkysymyksiä voi esittää välityshenkilö Laura Lehtiselle 21.2.2025 mennessä.

Kysymyksiä ja vastauksia

(Päivitetty 6.3.2025)

Voiko kilpailuun osallistua useammalla ehdotuksella, esimerkiksi osana useampaa taitelijaryhmää?

Kilpailuun voi osallistua useammalla ehdotuksella henkilökohtaisesti tai osana ryhmää, jolloin yhden hakemuksen alle liitetään useampi ehdotus.
Tai
Kilpailuun voi osallistua sekä henkilökohtaisesti että osana ryhmää, tai osana useampaa ryhmää, jolloin jokaiselle hakijalle/hakijaryhmälle tehdään oma hakemus.

Jokaisen ryhmän jäsenen ei tarvitse tehdä omaa hakemusta.

Onko taidesuunnitelman tarkoitus sijoittua rakennuksen seinään, lasipintaan vai kumpaankin?

Sijoitus on kuvattu tarkemmin kilpailuohjelman kohdassa 4. Taide voi olla joko seinässä tai lasipinnassa tai molemmissa.

Voiko lasin korvata toisella materiaalilla tai rakenteella?

Ei.

Voiko lasiin tehdä reikiä tai muita muotoja leikkaamalla?

Ei.

Pitääkö lasien kuviointia varten olla valmiit kalvot vai voiko toteutus olla paperilla?

Lasin kuviot toteutetaan digipainona. Lopullinen aineisto toimitetaan myöhemmin määriteltävässä digitaalisessa muodossa.

Kysymys värisävyistä ja värikartasta

KYSYMYS:
Teräsohutlevypinnan sävyn voi määritellä tai siihen voi tehdä kuvion. Onko joitain vakiosävyjä, värikarttaa, joita käyttämällä eivät kustannukset nousisi? Voiko väri vaihdella elementtien välillä yksilöllisesti ja rajattomasti, tai onko jotain värikarttaa tms.? Lisääkö kustannuksia, jos käytetään mitä värejä tahansa? Ovatko kustannukset silloin samat, kuin painettaisiin kuvio?

VASTAUS:
Taustalevytyksen värikustannukset riippuvat aikanaan valittavasta toimittajasta, mutta yleisellä tasolla todennäköisesti RR-värikartan perussävyt ovat vakiot ja muista sävyistä/ kuvioista voi syntyä lisäkustannuksia.

Kysymys valaistuksesta

KYSYMYS:
Jos ja kun lasin ja seinän välinen seinä valaistaan, onko joku perusvalaistus (ylhäällä, alhaalla?), joka sisältyy rakennushankkeeseen? Erikoisvalaistuksesta sitten erotussumma perusvalaistukseen nähden menee taidebudjetista?

VASTAUS:
Lasin ja seinän väliseen tilaan ei tule valaistusta ellei teos sitä edellytä. Teoksen vaatimana valaistuksen kulut ovat osa taiteen budjettia. Yleisvalaistuksen osalta taideteoksen yläpuolella olevien parvekkeiden alapintoihin on tulossa valaistusta, jonka tarkoitus on myös valaista alapuolista jalkakäytävää. Jos lasin ja seinän välinen osuus valaistaan, niin tässä yhteydessä tulee tarkastella alueen valaistuskokonaisuus vielä uudelleen.

Kysymys digiprinttauksen toteutuksesta

KYSYMYS:
Kuinka mahdollinen digiprinttaus toteutetaan? Hoitaako rakentaja sen lasielementtien tilauksen yhteydessä taiteilijan toimittamien tiedostojen pohjalta? Digiprinttauksen hinnan on tietysti sisällyttävä taideteoksen budjettiin, mutta tuleeko muita kuluja tähän lasiseinään liittyen?

VASTAUS:
Digiprinttauksesta sovitaan tilauksen yhteydessä, ja kun toimittaja on valittu, tehdään toteutus yhteistyössä toimittajan, arkkitehdin ja taiteilijan kanssa. Mikäli taiteilija ei pysty toimittamaan digiprinttauksen aineistoa vaaditussa muodossa ja koossa, voi aineiston digitoinnista, muuntamisesta tai muusta digikäsittelystä muodostua kuluja.

Voiko peltien maalauksessa olla itse mukana?

Mukana oloa ei ole mahdollista luvata ennen toimittajan valintaa. On hyvä varautua siihen, että teos on toteutettavissa ilman taiteilijan läsnäoloa.

Mikä on lasielementtien tarkka koko? Ovatko kaikki samankokoisia?

Lasielementtien mitoitukset on lisätty liitteeseen 1 Mittakuva.

Minkä kokoisista elementeistä peltiseinä muodostuu?

Peltejä ei ole vielä mitoitettu. Tieto tarkentuu toimittajan valinnan myötä.

Kohteen välittömässä läheisyydessä sijaitsee perinteikäs puuvenetelakka Wilenius båtvarv. Tuleeko telakan toiminta jatkumaan myös länsirannan uusien rakennushankkeiden valmistuttua?

Veistämöalueesta jäljellä olevat rakennukset on suojeltu asemakaavassa ja asemakaava mahdollistaa alueen kulttuurihistoriaan tukeutuvan telakkatoiminnan sekä veneilyä, matkailua, kulttuuritoimintaa ja virkistystä palvelevan rakentamisen. Asemakaava ei ota kantaa alueen toimijaan.

Onko kuvataiteilijaliiton jäsenyys pätevyyden osoittamiseksi välttämätön?

Minkään kuvataiteilijaliiton jäsenyys ei ole ehdoton vaatimus, mutta ammattilaisuus täytyy jollakin tavalla pystyä näyttämään toteen. Esimerkiksi säännöllinen näyttelytoiminta, aiemmat julkiset teokset, apurahat ja kilpailuvoitot yms. voi olla osoituksia tästä.

Onko lasielementtien päälle mahdollista kiinnittää (irti lasista esim. noin 7 cm) metallilevystä leikattuja kuvioita, jotka liittyvät lasiteokseen? Entä voiko kappaleet kiinnittää ikkunaelementtien väleistä karmeihin?

Ei ole mahdollista.

Onko lasin digipainatuksen toimittaja jo valittu, vai voiko taiteilija vaikuttaa valintaan? Voiko valitulta toimittajalta tiedustella toteutuskustannuksia tai onko muuta keinoa arvioida kustannuksia?

Lasien toimittajaa ei ole valittu, eikä taiteilijalla ole mahdollisuutta vaikuttaa valintaan.

Kustannuksen arvioinnissa voi käyttää yhden alan toimijan suuntaa antavaa hinta-arviota 70-130 € m2 (alv 0 %) riippuen siitä käytetäänkö esimerkiksi peittovalkoista vai ei. Digipainon aloitusmaksu on 250 €/erä (alv 0 %) ja lisäksi on hyvä varautua myös mallikappaleiden kustannuksiin. Hinnat voivat vaihdella toimijasta riippuen.


Lisätietoja:

Kilpailun sihteeri: Heini Orell, taidekoordinaattori, Frei Zimmer Oy, puh. +358 44 971 5158, heini.orell@freizimmer.fi

Susann Hartman

Kulttuuripalvelupäällikkö