Siirry sisältöön

20 huonetta – Taidetehtaan taiteilijat esittäytyvät

Porvoon Taidetehtaan taiteilijakäytävällä työskentelee omissa työhuoneissaan noin 20 eri taiteilijaa. Nyt on mahdollisuus kurkistaa kahdeksaan työhuoneeseen ja tutustua niissä työskenteleviin luovan alan ammattilaisiin, jotka kertovat taiteestaan ja työskentelystään videohaastatteluissa. Kaupungin kulttuuripalveluiden tuottamassa videosarjassa esitellään lisäksi Grafiikanpajan ja erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden Ateljee Eivorin toimintaa.

Taiteilijahaastattelut ovat lisäksi esillä Taidetehtaan tiloissa kesällä.

– Halusimme esitellä Taidetehtaan nykyistä taiteilijayhteisöä ja sen jäsenten laajaa toimintaa taiteen eri aloilla. Samalla taltioimme porvoolaisten nykytaiteilijoiden työskentelyä jälkipolville. Kutsuimme taiteilijakäytävän taiteilijoita mukaan kuvausprojektiin syksyllä 2024. Kahdeksan taiteilijaa ilmoittautui mukaan, kertoo kulttuuripalveluiden päällikkö Susann Hartman.

Videoiden toteutuksesta vastaa kokonaisuudessaan porvoolainen elokuva-alan ammattilainen, Jyri Hakala.

Taiteilijoita työskennellyt Taidetehtaalla 1980-luvulta alkaen

Osa haastatelluista taiteilijoista on työskennellyt Taidetehtaan taiteilijakäytävällä vuodesta 2012 lähtien, jolloin Taidetehdas avautui nykymuodossaan, uusimmat vuokralaiset ovat muuttaneet työhuoneisiinsa viime vuonna. Taidetehtaan historia taiteilijoiden työskentelytilana juontaa juurensa 1980-luvulle, jolloin rakennukseen asettui sen teollisuuskäytön päätyttyä taiteilijoita työskentelemään.

– Kulttuuripalveluiden lakisääteisenä tehtävänä on luoda edellytyksiä ammattimaiselle taiteelliselle työlle ja toiminnalle kunnassa. Kulttuuripalvelut on vuodesta 2014 lähtien vastannut Taidetehtaan taiteilijatyöhuoneista ja niiden vuokraamisesta kohtuuhintaan taiteilijoille ja luovan alan toimijoille, kertoo Susann Hartman.

Työrauhaa ja yhteisöllisyyttä

Moni haastatelluista taiteilijoista nostaa esille, että työhuone Taidetehtaalla merkitsee heille paitsi mahdollisuutta työskennellä rauhassa ja keskittyneesti, myös mahdollisuutta yhteisöllisyyteen.

– Yhteisöllisyys on tärkeää, se tekee kaikista paikoista parempia, tiivistää kuvataiteilija ja taideopettaja Nelli Nio videolla.

Taiteilijoiden mukaan muiden taiteilijoiden läsnäolo tukee omaa työskentelyä. Se luo tilaisuuksia muun muassa yhteisille projekteille ja omalle taiteelliselle kehittymiselle. Taidetehtaalla sijaitsevat Porvoon Taidehalli, kaupungin kulttuuripalvelut ja kansalaisopiston toiminta sekä Taidetehtaalla järjestettävät tapahtumat ovat osa taiteilijoille merkityksellistä yhteisöä. Grafiikanpajassa ja Ateljee Eivorissa työskenteleville taiteilijoille ja harrastajille sekä kansalaisopiston kuvataidekurssien opiskelijoille taiteilijayhteisö ja Taidetehtaalla nähtävät näyttelyt ovat inspiraation ja oppimisen lähde.

Videohaastatteluissa esiintyvät: Anne Lihavainen, nukketeatteritaiteilija; Nelli Nio, kuvataiteilija ja taideopettaja; Fanni Maliniemi, kuvataiteilija ja animaatio-ohjaaja; Jenni Tuominen, kuvittaja, kuvataiteilija ja muotoilija; Jussi Jääskeläinen, taidegraafikko; Lotta Åberg, graafinen suunnittelija ja valokuvaaja; Mariam Haji (Meri Helmi Särkkä), kuvataiteilija ja keraamikko ja Tiina Wallius, keramiikka- ja kuvataiteilija. Lisäksi videoilla nähdään Grafiikanpajan ja Ateljee Eivorin toiminnan esittelyt. Videoiden pituudet ovat 3–5 minuuttia.

Videoiden toteutus: Jyri Hakala

Tuotanto: Porvoon kaupungin kulttuuripalvelut, 2025