Siirry sisältöön

Helsingin hallinto-oikeus kumosi sivistysjohtajan vaalia koskevan kaupunginvaltuuston päätöksen

Kaupunginvaltuusto valitsi 13.11.2019 kasvatustieteen maisteri Sari Gustafssonin Porvoon kaupungin sivistysjohtajaksi 1.1.2020 alkaen.

Kaupunginvaltuusto valitsi 13.11.2019 kasvatustieteen maisteri Sari Gustafssonin Porvoon kaupungin sivistysjohtajaksi 1.1.2020 alkaen.

Virkavaalipäätöksestä on valitettu Helsingin hallinto-oikeuteen, joka on kumonnut päätöksen siihen sisältyneen muotovirheen johdosta.

Hallinto-oikeus totesi, että kaupunginvaltuustolla on laaja harkintavalta valita toimialajohtaja kelpoisuusehdot täyttävistä hakijoista. Tätä harkintavaltaa kaventavat kuitenkin perustuslaista ilmenevät yleiset nimitysperusteet, kuten taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Perustuslain säännös edellyttää lähtökohtaisesti hakijoiden ansiovertailua, joka puuttuu kaupunginvaltuuston päätöksestä. Päätöksessä oleva hakijayhteenveto ei hallinto-oikeuden päätöksen mukaan vastaa sisällöllisesti ansiovertailua.

Kaupunginvaltuuston päätös perustui hakijayhteenvetoon ja mm. kaupunginhallituksen ja valtuustoryhmien haastatteluissa osoitettuun kyvykkyyteen. Hallinto-oikeus kumosi päätöksen virheellisessä järjestyksessä syntyneenä, koska haastatteluista ei ole esitetty muistiinpanoja tai muuta kirjallista selvitystä, eikä asiaa käsiteltäessä ole laadittu nimenomaista kirjallista ansiovertailua.

– Lähtökohtaisesti muotovirheen sisältävä päätös korjataan tekemällä uusi päätös, mutta selvitämme vielä tarkemmin, minkälaista valmistelua uusi päätös edellyttää. Sivistysjohtajan valinnasta päättää kaupunginvaltuusto kaupunginhallituksen esityksestä. Nopeimmillaan päätös voidaan saada uudelleen käsiteltyä jo kevään aikana, toteaa henkilöstöjohtaja Anu Kalliosaari