Siirry sisältöön

Itäradan suunnittelu vauhtiin, yhtiön perustamista koskevat asiakirjat allekirjoitettu

Itäradan suunnittelua varten perustetaan osakeyhtiö. Itärata Oy:n perustamista koskevat asiakirjat on allekirjoitettu. Suomen valtion osuus yhtiössä on 51 prosenttia.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka on tyytyväinen siihen, että Itäradan suunnittelu voi nyt alkaa.

– Itärata-hankeyhtiön myötä Suomessa on käynnissä kolmen suuren raidehankkeen suunnittelu. Kehitämme koko Suomen elinvoimaa ja kilpailukykyä yhdessä kuntien ja kaupunkien kanssa. Raideliikennettä kehittämällä vahvistamme kestävää kasvua, toteaa ministeri Harakka.

Yhtiön toimialana on Lentorata–Porvoo–Kouvola nopeaan junayhteyteen liittyvä raideliikenneinfrastruktuurin suunnittelu rakentamisvalmiuteen asti. Yhtiö voi tämän lisäksi tehdä tai teettää selvityksiä hankkeen rakentamisen mahdollistamiseksi sekä hankkeeseen liittyvien hyötyjen, haittojen ja muiden vaikutusten tunnistamiseksi.

Suomen valtion lisäksi osakkaina yhtiössä ovat Porvoo, Kouvola, Helsinki, Lappeenranta, Kuopio, Mikkeli, Joensuu, Imatra, Pieksämäki, Kajaani, Iisalmi, Siilinjärvi, Lieksa, Kitee, Nurmes, Lapinlahti, Suonenjoki, Mäntyharju, Askola, Parikkala, Taipalsaari, Rautjärvi, Lapinjärvi ja Myrskylä.

Yhtiön hallitukseen kuuluu 11 jäsentä. Hallituksen puheenjohtajana toimii Milttonin johtava neuvonantaja, kenraaliluutnantti Arto Räty. Hän on entinen puolustusministeriön kansliapäällikkö. Räty on työskennellyt myös mm. Puolustusvoimien operaatiopäällikkönä ja Fortumin johtoryhmän jäsenenä.

Varapuheenjohtajana toimii diplomi-insinööri, eMBA Arto Pohjonen, joka on työskennellyt mm. Destia Oy:n ja Lujatalo Oy:n toimitusjohtajana. Tällä hetkellä hän työskentelee hallitustehtävissä, mm. puheenjohtajana neljässä eri yhtiössä sekä asuntorakennuttaja Newil & Bau Oy:n osakkaana.
Hallituksen muut jäsenet ovat Annina Peisa, Anu Ojala, Katriina Vainio, Piia Karjalainen, Marita Toikka, Silja Hyvärinen, Jarmo Pirhonen, Jukka-Pekka Ujula ja Kimmo Jarva.

– On todella hienoa, että valtio ja iso joukko kaupunkeja ja kuntia ovat yhdessä lähteneet edistämään Itärata-hanketta. Se kytkeytyy kahteen jo aiemmin alkaneeseen vastaavaan projektiin. Raideyhteyksien kehittäminen tulee vahvistamaan hankkeeseen osallistuvien kaupunkien ja kuntien elinvoimaisuutta sekä valmistuttuaan myös vähentämään liikenteen päästöjä. Odotan innolla suunnittelun alkamista, sanoo hallituksen puheenjohtaja Arto Räty.

Merkittävä vaikutus alueiden elinvoimalle ja saavutettavuudelle

– Itärata yhdistäisi Porvoon uutena ratakaupunkina rataverkkoon ja vahvistaisi kaupungin kasvun mahdollisuuksia itäisen Uudenmaan solmukohtana. Nopeat yhteydet Helsinkiin ja Vantaalle kytkisivät Porvoon sekä itäisen Uudenmaan aiempaa vahvemmin metropolialueen kehitykseen ja työssäkäyntialueeseen, toteaa Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula.

– Hankeyhtiön perustaminen on ollut ainutlaatuinen puolen Suomen yhteistyöponnistus. Edistämme samalla itäisen Suomen raideliikenteen edellytyksiä sekä hillitsemme tulevaisuuden kasvihuonepäästöjä, sanoo Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen.

– Itäradan suunnittelun käynnistäminen tuo ratayhteyden toteutumisen päivä päivältä lähemmäksi. Kyseessä on kauaskantoinen hanke, joka vastaa hyvin itäisen Suomen liikenteen ja aluekehityksen tavoitteisiin, toteaa Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka tyytyväisenä.

Mitä seuraavaksi?

Osakkaat maksavat osakkeista merkintähinnat, jonka jälkeen yhtiöiden perustamisesta tehdään ilmoitus kaupparekisteriin. Osakeyhtiö on virallisesti perustettu, kun se on rekisteröity kaupparekisteriin. Perustamisen jälkeen yhtiö organisoituu ja käynnistää toimintansa.

Lentoradan toteutus on edellytys Lentorata-Porvoo-Kouvola-raideyhteyden toteutumiselle. Lentoradan suunnittelun edistäminen rakentamisvalmiuteen on erillisen yhtiön, Suomi-rata Oy:n, vastuulla.