Kaupunkilaisen hyvinvointi on monen osan summa
Peruspalveluissa asustaa hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen nojaa pitkälti kaupungin peruspalveluihin. On tärkeää tunnistaa hyvinvointivajeet ja suunnata voimavarat niihin asioihin, jotka tuovat konkreettista parannusta asukkaiden elämään.
Hyvinvoinnin kannalta keskeistä on kaiken ikäisten fyysinen liikkuminen, työ- ja toimintakyky, mielen voimavarat, osallisuus, työllisyys ja arjen turvallisuus. Kaupunkia tukee lisäksi järjestöjen, yhteisöjen ja yritysten monipuolinen kumppaniverkosto.
”Esimerkiksi huoli nuorten päihteidenkäytöstä, sähkötupakoinnista ja nikotiinipusseista johti siihen, että kouluihin lisättiin systemaattisesti päihdekasvatusta järjestötoimijan kanssa yhteistyössä. Tiedossa olevaan ikääntyneiden määrän kasvuun on reagoitu esimerkiksi kansalaisopiston laajan päiväkurssitarjonnan ja uusien tilojen myötä sekä lisäämällä kaupun-kialueelle penkkejä,” hyvinvointikoordinaattori Petra Bärlund-Hämäläinen kertoo.
”Taloudellinen tilanne on monilla haastava. Halusimme madaltaa osallistumisen kynnystä ja syntyi ”Lainaa kirjastokortilla kirjastosta elämys”, jolla pääsee taloudellisesta tilanteestaan riippumatta maksutta tiettyihin kulttuurikohteisiin ja otteluihin.”
”Paljon on tarjolla, paljon tehdään ja kehitteillä on toki jatkuvasti asioita. Jokaisella meistä on myös oma vastuu omasta hyvinvoinnista ja terveydestä – tämä vaatii sitä ryhtymistä.”
Palapelin palat
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on ollut kunnille lakisääteistä jo vuosikymmeniä. Kyseessä ei siis ole mikään uusi asia, vaikka ”hyte” on ollut paljon esillä viime vuosina juuri hyvinvointialueuudistuksen myötä.
”Esimerkiksi tässä työssä tunnistettu huoli ihmisten liian vähäisestä liikkumisesta näkyy useassa mittarissa läpi elämänkaaren. Porvoosta löytyy satoja kaupunkilaisten vapaasti käytettäviä liikuntapaikkoja, leikkipuistojakin lähes 50, muista virkistysalueista puhumattakaan. Arjessa on monia pieniä liikkumisen mahdollisuuksia,” Bärlund-Hämäläinen muistuttaa.
Myös varhaiskasvatuksessa, kouluissa, nuorten työpajoilla ja etsivällä nuorisotyöllä on liikkumista edistävää toimintaa. Maksutonta matalan kynnyksen ohjattua liikunnallista toimin-taa on myös työikäisille ja ikääntyneille huomioiden varsinkin erityisryhmät ja soveltavan liikunnan tarpeet.
”Kaupungin liikuntapalveluilta saa myös liikuntaneuvontaa eri-ikäisille ja tähän voi tulla joko lähetteellä tai olemalla itse suoraan yhteydessä. Liikuntaneuvonta on avuksi, jos liikut terveytesi kannalta riittämättömästi.”
Fokuksessa seniorit
Koko Suomea koskettava väestön ikääntyminen vaikuttaa myös Porvoossa. Siksi senioreiden hyvinvointiin panostetaan.
”Hyvän ikääntymisen edistämiseksi kaupunki tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia liikkua, harrastaa, oppia uutta, osallistua ja tavata muita.”
On hyvä olla jokin syy lähteä kotoa. Esteettömät ulkoilualueet, kuten uusi Ruskiksen lintujenkatselupaikka, ovat tärkeitä panostuksia. Kulttuuri-, kirjasto- ja taidetoiminta aktivoi aivoja ja vahvistaa yhteisöllisyyden tunnetta. Kansalaisopistossa on yli 170 hyvinvointi- ja liikkumiskurssia sekä maksuttomia yleisöluentoja eri aiheilla. Porvoossa on myös useita eläkeläisyhdistyksiä, joilla on valtavan monipuolista tekemistä.
Hyvinvointia sinulle
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen verkkosivuille on koottu esimerkkejä kaupungin eri ikäryhmille tarjotuista aktiviteeteista ja palveluista.

Teksti Jouni Kantola / Kuvat Kaisa Viitasalo, Porvoon kaupunki