Siirry sisältöön

Kesko suunnittelee noin 60 miljoonan euron hanketta Porvoon Länsirannalle:  K-kortteliin K-Citymarket Laituri, hotelli, arvoasuntoja ja hyvinvointipalveluja

Porvoon Länsirannalle, Taidetehtaan ja Kokonniementien väliselle alueelle on syntymässä uudenlainen K-kortteli. Kortteliin sijoittuu K-Citymarket Laituri, hotelli, arvoasuntoja sekä erilaisia hyvinvointipalveluja.

Porvoon Länsirannalle, Taidetehtaan ja Kokonniementien väliselle alueelle on syntymässä uudenlainen K-kortteli. Kortteliin sijoittuu K-Citymarket Laituri, hotelli, arvoasuntoja sekä erilaisia hyvinvointipalveluja.

 Keskon tavoitteena on hakea rakennuslupa noin 60 miljoonan euron arvoiselle hankkeelle jo tämän vuoden loppupuolella. Alueen asemakaava tuli lainvoimaiseksi viime vuoden alkupuolella.  

–  Tämä on upea uutinen Porvoolle. Suurinvestoinnin odotetaan tuovan alueelle 150 uutta työpaikkaa sekä lisää tuloja, matkailijoita ja tapahtumia. Hanke lisää merkittävästi koko Taidetehtaan alueen vetovoimaa, apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultz toteaa.  

Kesko on arvioinut hankkeen aluetaloudellisia vaikutuksia yhdessä Muutostoimisto Flown kanssa. K-korttelin, Taidetehtaan ja muiden alueen kulttuuri- ja vapaa-ajanpalveluiden odotetaan houkuttelevan vuosittain yhteensä lähes 2 miljoonaa asiakasta ja matkailijaa. Rakennettava kokonaisala on noin 15 000 m², ja rakentamiseen tarvitaan noin 500 henkilötyövuoden panos. Alueelle jää vuosittain rahaa noin 9 miljoonaa euroa. Kaupungin verotulojen arvioidaan kasvavan noin miljoonalla eurolla.   

Veneellä K-Citymarket Laituriin  

K-Citymarket Laituri on uudenlainen kauppa, joka suunnitellaan vastaamaan Porvoon seudun asukkaiden tarpeita. Kaavan mukaan kaupan pinta-ala on 7 000 m². Parkkipaikat rakennetaan kaupan alle, ja tämä vaikuttaa merkittävästi K-Citymarketin ympäristön ilmeeseen. Kokonaisuuteen kuuluvan myös 3 000 m²:n suuruinen hotelli sekä asuntoja ja erilaisia palveluita.   

– Tulevan K-Citymarketin liikeidea perustuu kauppiaan tekemään kauppakohtaiseen liikeideaan. Jokainen K-kauppias tekee liikeidean omalle kaupalleen, joka tuo oman vaikutusalueen asiakkaille mieleenpainuvia kokemuksia. Erinomainen esimerkki kauppakohtaisesta liikeideasta on maailman parhaaksi kaupaksi vuonna 2019 valitussa Järvenpään K-Citymarketissa, kuvaa aluejohtaja Timo Heikkilä Keskolta.  

 – K-kortteliin sijoittuvat asunnot tulevan Porvoon ykköspaikalle, ja niitä voisi kuvailla arvoasunnoiksi. Asunnoilla on maailman suurin jääkaappi suoraan alakerrassa. K-kortteliin tulevan hotellin liikeidean laatii siihen sijoittuva toimija. Liikeidea pohjautuu K-korttelin tuomaan kokonaisuuteen, Timo Heikkilä jatkaa.  Kaupunkikuvallisesti korkeatasoinen rakennus sopii jokimaisemaan ja Porvoon ympäristöön. Puuelementeistä osittain muodostuva kokonaisuus noudattaa Taidetehtaan alueen arkkitehtuurin linjaa ja kestävän kehityksen periaatteita.    

Länsiranta rakentuu valmiiksi

– Taidetehtaan alueen julkisivu joen suuntaan rakentuu nyt valmiiksi, kun myös joen ja Kokonniementien väliin jäävän laajan ja viihtyisän vapaa-ajan alueen suunnitelmat alkavat toteutua. Aivan ydinkeskustaan on syntymässä ainutlaatuinen kaupan, tapahtumien, vapaa-ajan ja liikunnan keskus asukkaille ja matkailijoille, toteaa kaupunkisuunnittelupäällikkö Dan Mollgren.

Porvoo on kasvanut tasaisesti. Länsirannalle ja keskustaan sijoittuvat uudet kaupalliset palvelut tukevat kaupungin tasapainoista kehitystä. Laajentuva päivittäistavarakauppa, uudet keskusta-asunnot, hotellihanke ja myös puurakentaminen toteuttavat osaltaan Porvoon kaupunkistrategiaa.  

– Tämä hanke tuo Porvoon keskustaan lisää kaupunkielämää ja vahvistaa Taidetehtaan ympäristön vetovoimaa.

Fakta  

• Alueen liikennemäärien lisääntyminen on selvitetty kaavatyön yhteydessä. Liikenne tulee lisääntymään, mutta liikennemäärät eivät tule niin suuriksi kuin empirekeskustan alueella. Autoliikenne on tavanomaista keskustaliikennettä, eikä merkittävää ruuhkautumista ole odotettavissa juhlapyhien aattojen tapaisia poikkeustilanteita lukuun ottamatta. 

• Taidetehtaan alueen kehittäminen käynnistyi vuonna 2007 järjestetyllä tarjouspyyntömenettelyllä. Alueen nykyistä kehitystä siivittänyt ensimmäinen asemakaava valmistui vuonna 2009 ja asemakaavamuutos rannan puoleisiin kortteleihin vuonna 2017. Nyt käynnistymässä oleva hanke toteuttaa tätä Taidetehtaan rantakorttelit -asemakaavaa, jota suunnittelutyössä noudatetaan tinkimättä.