Siirry sisältöön

Ohjaamossa tuetaan nuorten psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia

− Korona-aika on ollut erityisen raskas monelle nuorelle. Olemme huomanneet tämän myös Porvoon Ohjaamossa, jossa olemme tukeneet nuorten psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia jo monen vuoden ajan, kertoo kehittämiskoordinaattori-psykologi Jenna Junttila Ohjaamosta.

− Ohjaamon tarjoama psykososiaalinen tuki on vahvistunut ja kehittynyt viime vuosina paljon. Osaltaan tähän vaikuttaa varmasti Ohjaamojen psykososiaalisen tuen Onni-hankkeen saapuminen Porvooseen vuonna 2018, Junttila jatkaa.

Tänä vuonna Ohjaamojen toimintaa koordinoiva Kohtaamo-hanke myönsi Onni-hankkeelle vuosittain jaettavan Ohjaamo-palkinnon. Erityisenä palkitsemisen perusteena mainittiin koronaepidemian aikana merkittävästi laajentunut ja kehittynyt asiakastyö verkossa. Verkkopalveluiden kehittymisen myötä on tavoitettu uusia asiakkaita ja myös niitä nuoria, joilla on pidempi matka palveluiden ääreen.

− Myös me Porvoon Ohjaamossa olemme luoneet uusia käytäntöjä kommunikoida nuorten kanssa ja digiloikkia on otettu, sanoo Jenna Junttila.

Nuoret saavat Ohjaamossa tukea muun muassa mielen hyvinvointiin, sosiaalisiin suhteisiin, itsenäistymiseen ja arjen hallintaan. Porvoon Ohjaamossa psykososiaalisen tuen palveluita ovat esimerkiksi seksuaalineuvonta-chat ja terveysneuvonta-chat. Lisäksi viikoittain voi tavata psykiatrisen sairaanhoitajan ja sosiaaliohjaajan. Halutessaan nuori voi päästä lyhytterapeuttiseen hyvinvointivalmennukseen. 

− Esimerkiksi ryhmät sosiaalisia tilanteita jännittäville on siirretty verkkoon, ja ne ovat toimineet hyvin. Jännittämistä käsitellään ryhmissä turvallisessa ympäristössä ja lempeästi. Toiminnassa noudatetaan psykologi Minna Martinin kehittämää ryhmämallia. Kysy Ohjaamosta lisää, jos kiinnostuit ryhmästä, Junttila kannustaa.

− Pidän Onni-hankkeen saamaa palkintoa hienona tunnustuksena psykososiaalisen työn tärkeydelle. Pyrimme tukemaan nuorten hyvinvointia tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti. Jatkamme kehitystyötä, jotta Ohjaamot voisivat parhaalla mahdollisella tavalla tukea nuoria. Uskomme, että jo matalan kynnyksen tukitoimilla voidaan saada paljon aikaiseksi ja auttaa nuoria aikuisia eteenpäin kohti työtä ja koulutusta, kertoo Jenna Junttila.

Lisätietoja:

Porvoon Ohjaamon kehittämiskoordinaattori Jenna Junttila
Puh. 0295 040 830