Siirry sisältöön

Sanat haltuun -rap-työpaja nuorille kirjastossa

Porvoon pääkirjaston nuortenkirjastossa järjestetään supersuosittu Sanat haltuun -rap-työpaja nuorille 10.10. kello 15.30.

Työpajan vetävät Atomirotta-yhtyeestä tuttu rap-artisti Mikko Sarjanen ja kulttuuritoimittaja Aleksis Salusjärvi.

Työpajassa lähestytään kieltä musiikin ja sanoitusten kautta. Mikko Sarjanen ja Aleksis Salusjärvi johdattavat nuoret pohtimaan teksteissä käytettyjä vaikuttamisen keinoja rennolla otteella. Ilmoille heitetään kysymyksiä: kuka puhuu, kenelle sanat on osoitettu ja mihin tekstillä pyritään.

”Lukemalla sparraa koko ajan omaa sanavarastoa, kelailua ja yleistä ymmärrystä siitä mitä ympärillä tapahtuu”, toteaa rap-artisti Mikko Sarjanen. Taitava kielenkäyttö on myös rap-sanoitusten ydin.

Työpajassa kuunnellaan paljon musiikkia ja sanoituksia. Mikko Sarjanen innostaa rapin pariin käytännön esimerkkien avulla. Työpajoja on vedetty vuodesta 2016 alkaen, ja tunnelma on ollut poikkeuksetta innostunut.

Rap-lyriikoilla lukutaitotyötä

Rap-lyriikan tarkastelun avulla pohditaan laajemmin tekstitaitojen merkitystä omassa elämässä. Kun osaa käyttää ja ymmärtää kieltä monipuolisesti, myös mahdollisuudet ilmaista itseään vahvistuvat. Taitavaa kielenkäyttäjää on vaikeampi huijata.

Työpajat ovat Lukukeskuksen toteuttamaa Sanat haltuun -hanketta, jonka tarkoituksena on vahvistaa nuorten lukutaitoa ja innostaa heitä tekstien äärelle. Hankkeen suunnitteluun on osallistunut kirjailijoita, tutkijoita ja äidinkielenopettajia.

Porvoon kaupunginkirjaston työpaja järjestetään suomalaisen kirjallisuuden päivänä 10.10. kello 15.30-17.00. Työpaja on maksuton ja avoin kaikille 13-19 -vuotiaille nuorille. Aiempaa kokemusta rapista tai kirjoittamisesta ei tarvita. Mukaan mahtuu 25 ensin ilmoittautunutta.

Porvoon kaupunginkirjaston tapahtumatarjonta on koko syksyn runsas. Kirjailijavierailuiden lisäksi kirjastossa tarjotaan myös muunlaisia kulttuurisisältöjä.

”Pandemia-ajan jälkeen ihmisillä on korostunut halu kokoontua yhteen ja kokea elämyksiä”, sanoo Porvoon kirjaston tapahtumista vastaava kirjastonhoitaja Sanni Saarinen.

Ilmoittautumiset ja lisätietoja: Tapahtumista vastaava kirjastonhoitaja Sanni Saarinen, sanni.saarinen@porvoo.fi, puh. 040 353 8255