Siirry sisältöön

Talous- ja henkilöstöpalveluiden laajempaa yhteistuotantoa selvitetään

Porvoon kaupunki, Itä-Uudenmaan hyvinvointialue ja Kymenlaakson hyvinvointialue selvittävät yhteistyömahdollisuuksia talous- ja henkilöstöpalveluiden tuottamiseksi yhteisesti. Käytännössä tämä tapahtuisi siten, että Kymenlaakson hyvinvointialue tulisi HPK Palvelut Oy:n omistajaksi.

HPK Palvelut Oy tuottaa nykyisin Porvoon kaupungille ja Itä-Uudenmaan hyvinvointialueelle talous-, henkilöstö-, ICT- ja käännöspalveluita. Yhtiö perustettiin hyvinvointialueuudistuksen myötä, jolloin yhtiöön siirrettiin Porvoon kaupungin hallintopalvelukeskuksen liiketoiminta.

– Yhtiö on nyt toiminut reilu kaksi vuotta ja palvelutuotanto on saatu rakennettua nykyisille asiakkaille sopivaksi. Laajentuessaan yhtiö voisi tuottaa palvelut nykyistä tehokkaammin ja myös toimitusvarmuus kasvaisi. Siksi nyt selvitetään asiakasomistajapohjan laajentumista, toteaa Porvoon kaupungin rahoitusjohtaja Henrik Rainio.

– Palveluiden yhteistuotannossa eniten synergiaetuja voidaan saavuttaa, kun käytetään mahdollisimman paljon samoja järjestelmiä. Tavoitteena onkin, että nyt talous- ja henkilöstöpalveluissa Porvoon kaupunki, Itä-Uudenmaan hyvinvointialue sekä Kymenlaakson hyvinvointialue hyödyntävät mahdollisimman pitkälle samoja järjestelmiä, toteaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen digijohtaja Tommi Karttaavi.

Syvällisempi selvitys ensin, palvelutuotanto mahdollisesti vuoden 2027 alusta

HPK Palvelut Oy on alustavasti arvioinut Kymenlaakson hyvinvointialueen palvelutarvetta, ja alustavien arvioiden perusteella Kymenlaakson hyvinvointialue sopisi hyvin yhtiön asiakasomistajaksi ja toisi synergiahyötyjä.

– Kymenlaakson hyvinvointialue on alustavasti kartoittanut vaihtoehtoja talous- ja henkilöstöpalveluiden järjestämiseksi. HPK Palvelut Oy on osoittautunut erittäin houkuttelevaksi vaihtoehdoksi, toteaa Kymenlaakson hyvinvointialueen konsernipalvelujen toimialajohtaja Ismo Korhonen.

– Yhtiön omistuspohjaa on tarkoituksenmukaista laajentaa, jos laajentumisesta ennakoidaan saavutettavan synergiahyötyjä, eikä laajentuminen heikennä nykyisten asiakkaiden palvelutasoa, kertoo HPK Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Sami Puukari.

Seuraavaksi selvitetään syvällisemmin yhteisen palvelutuotannon hyötyjä ja mahdollisia riskejä. Mikäli selvitys osoittaa synergiahyötyjä yhteistuotannosta, eikä HPK Palvelut Oy:n laajentuminen riskeeraa nykyisten asiakkaiden saamia palveluja, tuodaan laajentumiseen liittyvät päätökset syksyllä päätöksentekoon. Palvelutuotanto Kymenlaakson hyvinvointialueella alkaisi silloin todennäköisesti alkuvuonna 2027.

Omistajuuteen liittyvistä linjauksista periaatepäätökset toukokuussa

HPK Palvelut Oy:n omistajuuteen liittyvät linjaukset tuodaan jo toukokuussa nykyisten asiakasomistajien päätettäväksi. Porvoon kaupungin osalta linjauksista päättää konsernijaosto ja Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen osalta aluehallitus.

– Omistajuuteen liittyvä periaatepäätös mahdollistaa syvällisemmän tarkastelun, kun tiedetään suunnilleen millä ehdoin yhtiön omistuspohjaa on mahdollista laajentaa. Kun hankintalaki on muuttamassa myös in-house-yhtiöiden asemaa, pyritään jo tässä vaiheessa mahdollistamaan tulevakin laajentuminen 1–2 omistaja-asiakkaalla, kertoo Henrik Rainio.

Porvoon kaupungin konsernijaosto käsittelee omistajuuteen liittyviä linjauksia kokouksessaan 15. toukokuuta ja Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus 22. toukokuuta.

Yhteistiedote: Porvoon kaupunki, HPK Palvelut Oy, Itä-Uudenmaan hyvinvointialue ja Kymenlaakson hyvinvointialue.