Siirry sisältöön

Vapaa-aikapalveluiden asiakasmaksut nousevat vuoden 2024 alusta

Vapaa-aikapalveluiden asiakasmaksut nousevat vuoden alusta. Korotukset koskevat liikunta-, kulttuuri-, kirjasto- ja nuorisopalveluita. Korotus on noin 4 prosenttia.

Porvoon kaupungin tunnus.

– Maksujen korotustarpeen taustalla on yleinen kustannustason nousu. Vapaa-aikapalveluiden asiakasmaksuihin ei sovelleta säännöllistä indeksikorotusta toisin kuin esimerkiksi kaupungin omistamien tilojen vuokriin, joten välillä hintojen tarkastaminen suhteessa kaupungin kustannustasoon on aiheellista, asiasta viranhaltijapäätöksen tehnyt vapaa-aikajohtaja Minna Särelä toteaa.

Esimerkiksi uimahallin kertamaksu aikuiselta nousee nykyisestä 30 sentillä 6,30 euroon.
– Porvoon kaupungin vapaa-aikapalveluiden asiakasmaksut ovat lähtökohtaisesti maltillisia ja vahvasti subventoituja, jotta ne olisivat mahdollisimman monen kuntalaisen saavutettavissa. Esimerkiksi Porvoon kaupunki kattoi viime vuonna keskimäärin 70 % jokaisen uimahallikäynnin kustannuksista. Kustannustason nousun myötä kaupungin tuen osuus ei pienene hinnankorotuksesta huolimatta, Särelä kertoo.

Pääsääntöisesti asiakasmaksujen korotus astuu voimaan vuoden alusta, mutta mikäli voimassa oleva sopimuskausi määrittää palvelun nykyisen hinnan vuodenvaihteen yli, astuu uusi hinta voimaan vasta sopimuskauden päättyessä.

– Esimerkiksi kirjaston sakkomaksut on hiljattain määritelty Helle-kirjastojen yhteistyössä, ja niiden muutoksista tehdään päätös kaikissa Helle-kirjastokimpan kunnissa, joten nämä maksut säilyvät nykyisellään. Näsin kartanon lyhytaikaiset vuokrasopimukset kulttuuritoiminnalle on laadittu ensi vuoden syyskuun loppuun saakka, joten kyseinen tilavuokra korotetaan alkaen ensi vuoden lokakuusta. Samoin liikuntasalien ja -hallien sekä liikuntapalvelujen ohjatun toiminnan hinnankorotukset astuvat voimaan vasta nykyisen vakiovuorokauden ja toimintakauden jälkeen, Särelä toteaa.