Siirry sisältöön

Virtuaalimatkailu helpottaa matkakuumetta ja mahdollistaa uusia kokemuksia kestävästi – myös Porvoossa on pilotoitu virtuaalimatkoja

Virtuaalimatkailusta on tullut erityisesti korona-aikana tapa helpottaa matkakuumetta ja haaveilla tulevista matkakohteista. Myös Porvoossa on toteutettu virtuaalimatkoja.

Porvoon kaupunki ja Porvoon matkailuoppaat ry kutsuivat Porvoon ystävyyskaupunki Dinkelsbühlin asukkaat virtuaalimatkalle Porvooseen kaupungin 675-juhlavuoden kunniaksi. Matkalle esitettiin avoin kutsu Dinkelsbühlin kaupungin kanavissa ja sille osallistui lähes 50 henkilöä. Loppuvuodesta 2021 toteutetulla matkalla vierailtiin keskusta-alueen lisäksi mm. Bosgårdin kartanossa, Brunbergilla, Elämyspoukamassa ja saunottiin mökkisaunassa Sondbyssä.

– Virtuaalimatka onnistui loistavasti ja matkalla mukana olleet lähettivät matkan jälkeen positiivista palautetta. He pitivät kovasti matkasta ja sen sisällöstä. Koronapandemian keskellä tämä oli meille luonteva tapa huomioida ystävyyskaupunkimme asukkaita, vaikkemme pystyneet heitä kutsumaan fyysisesti Porvooseen. Uskon, että jatkossakin virtuaalimatkoilla käydään, kun halutaan haaveilla tulevista matkakohteista tai fiilistellä paikkoja, joissa ollaan aiemmin käyty, kertoo Porvoon kaupungin matkailu- ja markkinointipäällikkö Sari Myllynen.

– Virtuaalimatkat tuottavat matkailutuloa niitä tuottaville ja opastaville sekä tuovat alueelle matkailutuloa, kun virtuaalimatkan perusteella innostutaan matkustamaan fyysisesti kohteeseen.
Myös Porvoon kaupungin ja Posintran yhteinen, vuoden 2021 ajan kestänyt Edutech-tuotteista elinvoimaa matkailuun -hanke on päättynyt. Projektissa kartoitettiin Porvoon alueen potentiaalia koulutus- ja asiantuntijamatkailukohteena sekä luotiin pilottituotteita Porvooseen suuntautuvaa koulutusmatkailua ja teknisiä vierailuja ajatellen. Projektissa tuotettiin myös sivusto, jolla pilotoidaan fyysistä matkailua vastaavien sisältöjen esittelyä virtuaalisesti.

Ennen koronaa vallinneessa tilanteessa Suomeen suuntautuva kansainvälinen asiantuntijamatkailu oli kasvussa. Suomen korkea osaaminen ja sijoittuminen useita vuosia peräkkäin maailman onnellisimmaksi maaksi kiinnosti eri alojen asiantuntijoita. Emme vielä tiedä, miten matkailu tulee elpymään pandemiasta ja toisaalta olemme nyt tottuneet asioiden hoitamiseen hyvin pitkälle virtuaalisesti. Tunnistamme myös, että maapallon kestävyysvaje edellyttää meitä toimimaan aikaisempaa vastuullisemmin myös matkailun osalta.

– Fyysiset ja virtuaaliset kokemukset täydentävät toisiaan. Matkailussa uusi normaali voi olla jonkinlainen hybridi, jossa eri keinoin tuotetut elämykset ja kokemukset sekoittuvat luontevasti sen mukaan, mitä kulloinkin tarvitaan, Edutech-projektia Posintrassa luotsannut Jenni Juuvinmaa toteaa.

Edutech-projektin pilottisivusto tehtiin yhteistyössä virtuaalisiin tuotantoihin erikoistuneen Zoan oy:n kanssa ja kuvaajana on toiminut porvoolainen Niko Laurila. Sivustolta löytyy muun muassa virtuaalikierros puurakenteiseen päiväkoti Metsätähteen sekä Porvoon kansallisen kaupunkipuiston esittely. Englanninkieliseen pilottisivustoon voi tutustua osoitteessa www.edutech.posintra.fi. Pilottisivuston sisällöt skaalautuvat eri kokoisille näytöille, tarpeen vaatiessa voit pienentää selaimesi tekstikokoa, ja sivuston kaikki sisällöt näkyvät paremmin.

Hanke toteutettiin pääosin Matkailuelinkeinon elpymistä edistävät kehittämishankkeet -rahoituksella.

Lisätiedot:
Sari Myllynen, matkailu- ja markkinointipäällikkö, Porvoon kaupunki
sari.myllynen@porvoo.fi, 040 706 1200

Jenni Juuvinmaa, yrityskehittäjä, Posintra
jenni.juuvinmaa@posintra.fi, 050 393 4736