Kulttuuri kylässä -kehittämistehtävä

Takaisin Kulttuuri kylässä -etusivulle

Kulttuuri kylässä -kehittämistehtävä tuo kulttuuria kyliin

Itäisellä Uudellamaalla on käynnistynyt maakunnallinen Kulttuuri kylässä -kehittämistehtävä keväällä 2021. Se toteutetaan Uudellamaalla vuosina 2021–2022. 

Aluksi yhteistyössä ovat mukana Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Mäntsälä, Pornainen, Porvoo, Pukkila ja Sipoo sekä alueella toimivia järjestöjä ja yhteisöjä. Hanketta koordinoi Porvoon kaupunki. Hankkeen myöhemmässä vaiheessa tavoitteena on laajentaa kokeilutoimintaa koko Uudenmaan alueelle.

Kehittämistehtävän puitteissa rakennetaan entistä tiiviimpää kuntien ja kulttuuritoimijoiden välistä kulttuuriverkostoa. Samalla etsitään uusia tapoja toteuttaa kulttuuritoimintaa kylien ja lähiöiden asukkaita kuunnellen. Alueella asuvien ammattitaiteilijoiden näkyvyyden ja työllistymismahdollisuuksien parantaminen on keskeinen tavoite, johon haetaan ratkaisuja.

Kyselyitä luovan alan toimijoille ja asukkaille

Kehittämistehtävään liittyvää toimintaa ja pilottihankkeita toteutetaan alueella toimivien taiteen ja luovan alan ammattilaisten kanssa. Keväällä 2021 itäuusmaalaisten toimijoiden on mahdollisuus ilmoittautua mukaan toimintaan tai kertoa kiinnostuksestaan osallistua siihen myöhemmin. Lisätietoa:
Luova toimija, ilmoittaudu mukaan

Entä millaista kulttuuritoimintaa kylien asukkaat arvostavat ja kaipaavat? Millaiset mahdollisuudet eri-ikäisillä asukkailla on osallistua kulttuuriin ja taiteeseen ja miten mahdollisuuksia voidaan parantaa?

Muun muassa näihin kysymyksiin pääsevät asukkaat vastaamaan kesällä 2021 toteutettavissa kyselyissä. Tietoa kyselyistä ja niihin osallistumisesta julkaistaan myöhemmin.

Kulttuuri kylässä on osa laajaa verkostoa

Tällä hetkellä Suomessa toteutetaan kymmentä alueellista kehittämistehtävää, joiden rahoittajana on Opetus- ja kulttuuriministeriö. Lisäksi kunnat rahoittavat toimintaa omalla osuudellaan. Kulttuuri kylässä kuuluu tähän laajaan valtakunnalliseen Kulttuuria yhteistuumin -verkostoon, jota koordinoi Espoon kaupunki.

Verkoston tavoitteena on tuoda yhteen Suomen kuntien kulttuuripalveluiden osaaminen ja kehittämistarpeet. Hankkeessa kootaan ja jaetaan tietoa erilaisista malleista tuottaa tasa-arvoisia kulttuuripalveluita. Lisäksi verkosto tarjoaa tukea ja asiantuntemusta kunnissa tehtävään kulttuurin kehittämistyöhön. Tutustu verkoston työhön osoitteessa:
Kulttuuria yhteistuumin

Kulttuuri kylässä -ohjausryhmä itäisellä Uudellamaalla

Kehittämistehtävän ohjausryhmän jäsenet edustavat seuraavia toimijoita:

Kunnat:

Askola
Lapinjärvi
Loviisa
Myrskylä
Mäntsälä
Pornainen
Porvoo
Pukkila
Sipoo

Seudulliset ja muut toimijat:

Porvoon kansalaisopisto
Porvoon taidekoulu
Porvoonseudun musiikkiopisto
Porvoon museo, Itä-Uudemaan alueellinen vastuumuseo
Lilla Villan, Sipoo
SILMU-kylät


Lisätietoja saat Kulttuuri kylässä -kehittämistehtävän koordinaattoreilta:

Sari Hilska

Sini Kallio