Siirry sisältöön

Ampiaiset riesana jäteastioilla

Rosk'n Roll Oy tiedottaa 24.7.2020

Rosk’n Roll Oy tiedottaa 24.7.2020

Jäteomenat ja muut puutarhajätteet jäteasemalle

Jäteastioille hajujen perässä tulevat ampiaiset ovat usein loppukesän riesana. Puutarhatöissä syntyviä jätteitä sekä jäteomenoita voi viedä Rosk’n Rollin jäteasemalle, jos niitä ei pysty itse hyödyntämään. Kotitalouksien pienkuormat vastaanotetaan jäteasemilla maksutta, kunhan jätteet on lajiteltu oikein.

Vietäessä puutarhajätteitä jäteasemalle pitää erikseen lajitella risut ja oksat, haravointijätteet sekä jäteomenat tai muut hedelmät. Haravointijätteen joukossa ruohon ja lehtien lisäksi olla neulasia ja sammalta, mutta ei esimerkiksi roskia, risuja, omenia tai haitallisia vieraskasveja. Lajittelua edellytetään, jotta eri jätelajit voidaan tehokkaasti jatkohyödyntää. Puujäte haketetaan ja hyödynnetään energiana, omenat ohjataan biojätteen mukana biokaasun tuotantoon ja haravointijäte kompostoidaan hyödynnettäväksi jätetäyttöjen muotoilussa.

Puutarhajätteen vieminen yleisille puistoalueille tai luvatta toisen maalle on kiellettyä. Puutarhajätteen läjitys on keskeisimpiä syitä haitallisten vieraslajien, kuten jättipalsamin leviämiseen. Myös haitallisia vieraskasveja saavat kotitaloudet tuoda jäteasemalle maksutta erikseen lajiteltuna ja tiiviisti jätesäkkeihin pakattuna. Vieraslajisäkit ohjataan jäteasemalta suoraan jätteenpolttoon.

Jäteomenia voi tuoda jäteasemalle kerrallaan enintään 200 litraa. Ylimääräisille omenoille kannattaakin ensisijaisesti etsiä muita hyödyntämistapoja: käyttökelpoisille omenoille voi löytyä ottajia vaikkapa sosiaalisen median omenapörssien kautta tai lähiseudun hevostalleilta ja metsästysseuroista. Pieniä määriä jäteomenoita saa laittaa biojätteen joukkoon, mutta suurina määrinä ne tekevät liikuteltavasta biojäteastiasta liian painavan.

Ampiaiset makean perässä

Jäteastioiden luona kannattaa näin loppukesästä varoa ampiaisia. Etenkin pakkaamattomat makeat jätteet, kuten hedelmät ja marjamäski, houkuttelevat runsaasti pistiäisiä astioihin. Ampiaisia jäteastioilla voi välttää lajittelemalla biojätteet niille tarkoitettuihin jäteastioihin tai kompostoriin sekä pakkaamalla jätteet huolellisesti.

Ampiaiset ovat vaaraksi etenkin jäteautonkuljettajille. Kiinteistöjen huollosta vastuussa olevien toivotaan tarkastavan jäteastioiden tilanteen ja poistavan mahdolliset ampiaispesät varovaisuutta noudattaen, tarvittaessa ammattilaisten avulla.